Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Samarbete

Sömnskola för vuxna

9 maj 2017

Det här inlägget är ett kommersiellt samarbete med Sömnskolan

Jag har alltid sett mig som en person som sovit bra och haft lätt för att somna. Undantag har såklart funnits, perioder då jag av en eller annan orsak lidit av ångest eller stress. Jag får panik bara av att påminnas om känslan av att inte kunna somna. Det har funnits tider då jag varit rädd för att lägga sig eftersom det är så hemskt att ligga vaken räkna timmarna tills väckarklockan ska ringa. Jag har spänt mig så mycket inför att inte kunna somna att mina egna farhågor gått i uppfyllelse. Nu är det lyckligtvis inte så ofta jag har problem med sömnen, men det skadar ju inte att ha rätt verktyg när en sån period dyker upp. För det brukar den göra förr eller senare.

Johnny Granholm jobbade under många år som ekonomichef i Stockholm där han levde ett hetsigt liv. En dag orkade han inte längre med alla prestationer och fanns sig själv gråtandes på hallmattan i sin lägenhet. Fysiskt var han helt frisk, diagnosen blev utbrändhet. Granholm omskolade sig och är i dag yogalärare och yogaterapeut med specialinriktningen stress, stresshantering och utbrändhet. Han driver också Sömnskolan.

Upplägget är enkelt, under sex veckor får du en uppgift i text, bild eller ljudfil på några minuter precis innan du ska lägga dig. Det kan handla om att andas rätt och att styra tankarna mot ett lugnt och behagligt ställe. Helt enkelt få verktyg att sova bättre. Onlinekursen kostar bara 39 euro och funkar den inte får du pengarna tillbaka. En ganska bra del ändå.

Här kommer en kort intervju med Johnny.

  1. Vad räknas som sömnlöshet?

Den enkla förklaringen är att du inte kan sova trots att du vill det. Alla har vi upplevt hur de där irriterande, ofta negativa, tankarna dyker upp när vi går och lägger oss och så ligger vi där i sängen och vrider oss utan att kunna somna. Många sömnforskare använder 20 min för insomning som en normal insomningstid. Det har också blivit vanligare med ytlig sömn, vilket innebär att vi vaknar flera gånger per natt och att vi då också kan ha svårt att somna om. Många, framförallt äldre, vaknar också tidigt på morgonen, utan att kunna somna om. Det slutgiltiga betyget på sömnen kommer dock alltid när vi vaknar. Känner jag mig då pigg och utvilad eller inte?

  1. Vilka är de vanligaste orsakerna sömnlösheten beror på?

Den absolut största orsaken är stress! För ungdomar och unga vuxna kan det handla om studier, ekonomi, relationer eller osäkra framtidsplaner. För folk i min ålder är det livspusslet som stressar. Jobbet, handla mat, hämta barn på dagis eller skola, laga maten, skjutsa ungarna till kvällsaktiviteter och så vidare. Allt det här gör att vi är upp i varv en större del av vår vakna tid och då kan det vara svårt att varva ner på kvällen och till och med under natten.

  1. När ska man söka hjälp?

De allra flesta väntar alltför länge innan de söker hjälp. De biter ihop och kämpar. Om sömnen krånglat i två veckor brukar många sömnexperter säga att det är dags att göra nåt åt problemet. Jag skulle säga att när man märker att sömnsvårigheterna börjar påverka vardagen är det dags att göra nåt. De flesta vet själva att det inte behövs många nätter med störd sömn innan man börjar bli både okoncentrerad och grinig. Det finns faktiskt mycket man kan göra själv för att förbättra sömnen.

  1. Berätta om dig själv och din utbildning.

Jag började min jobbkarriär som högpresterande ekonom i Stockholm. I dag är jag yogalärare och företagare. Det är en ganska ovanlig kombination. Det var först då jag en kväll låg gråtande med ytterkläderna på hemma i tamburen i Stockholm som jag förstod att stressen i mitt liv gått för långt. Efter en lång tids sjukskrivning utbildade mig till yogalärare och terapeut. Eftersom både stress och sömnproblem ligger mig nära om hjärtat sen tiden i Sverige så ägnar jag en hel del tid åt att hjälpa och stötta personer som har problem med dessa.

  1. Kan du ge tre bra tips på att få bättre sömn?

1) Andas långsamt och djupt i en till två minuter när du lagt dig i sängen

2) Se till att du får tillräckligt med pauser under dagen så att du har lättare att komma ner i varv på kvällen.

3) Byt ut det som snurrar i huvudet. Tankar på arbete, morgondagen eller det som gått fel under dagen gör det svårare att somna. Slut ögonen och ta i fantasin fram bilder på en plats du trivs väldigt bra på eller bilden på en person du trivs väldigt bra med. Ett par minuter brukar räcka efter lite träning.

  1. Varför är det viktigt att sova ordentligt?

Förutom de rent medicinska riskerna med för lite sömn, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och ett svagare immunsystem så är livskvaliteten det första jag tänker på. Att orka med vardagen och kunna känna glädje och energi. Att kunna vara fokuserad och och närvarande.

Bli bättre på ekonomi
Fina och lena sommarfötter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply