Feminism

Nytt förslag på mors dag

14 maj 2017

I dag i USA och Finland firar man mors dag, om nån vecka är det Sveriges tur. Jag är så himla tudelad till de här festligheterna. Visst är det fint att mammor blir uppvaktade, men på basen av en snabb och mycket subjektiv undersökning i mina sociala medier-flöden verkar det som om det till stor del är vuxna män som firar morsan till de gemensamma barnen. I dag har mammor fått dyra bruncher, smycken och blommor. Alla dessa mödrar är givetvis värda att bli firade, men jag önskar att det här engagemanget för kvinnorna skulle finnas också utanför mors dag.

Jag fattar att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt, det går att både hylla mamman till ens barn och vara en jämställd person som jobbar för kvinnors lika rättigheter i samhället, men när morsdagen blir en dag då mammor upphöjs för sin osjälviskhet, sitt tålamod och sin hängivenhet till barnen blir det mer av ett cementerande av ett ”naturligt” tillstånd. Det bekräftar bara idealet av den blida, självuppoffrande modern.

När kvinnor kommer hem från jobbet stiger deras stressnivåer eftersom det andra, oavlönade, skiftet börjar. Mäns stressnivåer sjunker eftersom arbetsdagen är över. Det är praktiskt taget omöjligt att hitta ett heteroförhållande som är jämställt efter barnen. Morsor tar generellt lejonparten av allt obetalt hushållsarbete och det mesta tankearbete kring skolor, ungarnas tandläkartider, matsäckspackningar, kompisars födelsedagar och så vidare.

En riktigt bra gåva till mammorna vore att underlätta deras arbete genom att konkret själv ta tag i det. Jag efterlyser därför färre hyllningar för mammors uppoffringar och mer kavla upp ärmarna och dela på skiten.

Tänk om mors dagen inte gick ut på att pappor firade den perfekta mamman, utan istället var en dag då fäder i heterofamiljer granskade sitt föräldraskap och sitt engagemang kring barn och hushåll.

Barnen kunde fortfarande få göra små gulliga kort åt sina mammor och vuxna barn hylla sina egna mödrar. Jag måste ju inte nödvändigtvis förstöra allt gulligt kring mors dag.

Avslutningsvis en hälsning till alla er som längtar efter barn, men ännu inte fått det. Ber om ursäkt för min ofta självklara inställning till mina egna ungar. Ibland får jag stunder av klarhet och inser vilken otroligt fin gåva det är att få leva en tid med dessa två små människoliv.

Bitterfittan och sociala medier
Dubbelmoralen kring äldre flickvänner

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Liljan 14 maj 2017 at 22:24

  Nu är ju jag då en (lite bitter) singelmamma, men jag blir nästan mest irriterad på hur morsdag också handlar om hur uuuunderbar mannen är, då han köpt croissanter till frukost och diskar efter maten. Eh. Snacka om att inte dela på skiten, då det tydligen är värt att skriva på facebook, när det händer! Så ja, röstar absolut på att istället sträva efter att kavla upp ärmarna lika ofta. Hade ändock ett fint morsdagsfirande med min mamma och mormor, och lite annan släkt 🙂

  • Reply Peppe Öhman 15 maj 2017 at 19:58

   verkligen! håller VERKLIGEN med dig. Och tycker väl att man ska få fira sina mammor och mormödrar, men att mors dag inte ska bli en dag då pappor blir hyllade för att ge fina presenter åt sina kvinnor.

 • Reply Erika 14 maj 2017 at 23:17

  Det här var så spot on att jag delade inlägget på min Facebook!

  • Reply Peppe Öhman 15 maj 2017 at 19:58

   Vad roligt! Tack!

 • Reply Jessica 14 maj 2017 at 23:39

  Mitt i prick som vanligt! (Satt precis på morgonkaffe där alla berömde enda mannen i gruppen för att han tagit hand om och lagat mat åt sin fru igår)…

  • Reply Peppe Öhman 15 maj 2017 at 19:59

   Herregud. Vi måste sluta berömma och tacka dem för självklarheter.

 • Reply Malin H 15 maj 2017 at 06:20

  Tack, det var bra skrivet. Det är så mycket som skaver kring morsdagsfirandet för mig, klarade knappt av sociala media igår pga alla motherhood-quotes. Har både egen mamma och eget moderskap att fira, men jag vet inte. Hyllandet av det självuppoffrande moderskapet känns så skevt och nästan lite skenheligt, är glad åt ett inlägg som inte handlar om ”det finaste i mitt liv är att få vara mamma”.

  • Reply Peppe Öhman 15 maj 2017 at 20:07

   Håller så mycket med. Tror inte att någon gynnas av ett idealiserande av nåt slags idealmamma/kvinna.

 • Reply Bea 15 maj 2017 at 08:09

  Min egen Mamma dog i cancer bara för några år sedan knappt 60 år fyllda. Och det fick mig att vakna upp och inse att livet är här och nu.

  Och trots inget fel på varken mig eller min man, så har vi svårt att få barn. Vi har gjort två misslyckade ivf:er och nästa år fyller jag 36 år. Så ja, just morsdag känns extra tung.

  MEN trots det så är jag glad över alla som slipper dessa problem och tar det som en självklarhet. För lite känns det som att det är ju så det borde vara. För det här är så sorgligt, tungt och ledsamt ändå så jag vill liksom inte att fler ska behöva ha dåligt samvete.

  Dock önskar jag så att man slapp frågan ifall man inte tänkt på barn snart, för det hugger liksom till och allt kämpande sköljer över en och man vill bara grina. Fast jag vet ju att inte det heller hjälper. Folk gör ju det för att vara snälla, och innan jag själv var i denna situation där jag befinner i mig just nu tyckte jag att kvinnorna var lite väl känsliga.

  Så hej spegel! Mycket vet man så lite av innan man själv drabbas.

  • Reply Peppe Öhman 15 maj 2017 at 20:06

   Beklagar verkligen förlusten av din mamma. Och tack för en mycket fin kommentar. Kram!

 • Reply Koko 17 maj 2017 at 07:13

  ”Behåll dina rosor. Duka av bordet i stället.”
  Märta Tikkanen FTW.

  • Reply Peppe Öhman 17 maj 2017 at 07:49

   Tikkanen FTW!

  Leave a Reply