Okategoriserade

Don’t let perfect be the enemy of good

2 juni 2017

Jag antar att ni precis som jag är chockade över att USA drar sig ur Parisavtalet. Vissa platser, däribland New York och hela Kalifornien, meddelade visserligen genast att de kommer att följa avtalet, men att landets president tyckte att det USA förlorar ekonomiskt på att försöka hålla vår jord beboelig är bara konstigt och sorgligt. Dessutom, om man verkligen måste mäta allt i pengar är ju naturkatastrofer direkt relaterade till den globala uppvärmingen extremt kostsamt redan nu.

Här började jag skriva ett lång inlägg som till slut blev så mästrande och tråkigt att jag var tvungen att radera skiten, men om vi gör så här istället. Jag listar alla sätt jag är en miljöbov på och hur jag försöker göra rätt och så får ni gärna göra samma sak och/eller komma med tips på hur man kan leva att miljövänligare liv. Ingen av oss kan leva här helt utan att lämna ett avtryck, men säger som amerikanen: ”Don’t let perfect be the enemy of good”

Dåligt:

 • Jag flyger till och från USA två gånger om året.
 • Dåligt av mig är att jag bara har några ekologiska sminkprodukter.
 • Jag har dessutom förökat mig två gånger och sög i mig en massa lustgas (tydligen USELT för planeten) den första gången.
 • Vi åker mer bil här i L.A. än vad vi någonsin gjorde i Helsingfors där vi inte ens ägde en bil.

Bra:

 • Jag inte äter kött och väldigt sällan fisk. Har till och med slutat med största delen av osten som var min sista mejeriprodukt.
 • Undviker i det längsta att slänga bort mat.
 • Jag kunde givetvis sluta shoppa helt, men i ärlighetens namn köper jag väldigt lite kläder. Går ALDRIG i klädbutiker här i L.A.
 • Bor litet och behöver varken värma upp eller kyla ner vårt hem.

 

Två riktigt bra tips
Gravidlistan

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Koko 5 juni 2017 at 06:51

  Det var ju inte direkt oväntat, men ändå… En sån idiot han är 🙁 Nedan mina värsta / bästa vanor:

  Dåligt:
  Vi har två katter (men kör med inhemska träpellets i stället för sand/kristallsand och försöker tänka att det hjälper lite)
  Jag äter kött (dock inte ko) och fisk emellanåt
  Är väldigt förtjust i ost (försöker lära mig att äta veganost, men det går sådär).
  Flyger till Stockholm flera gånger per år för att hälsa på föräldrarna (men färja är inte just bättre), samt till Köpenhamn någon gång per år för att hälsa på vänner i Lund.

  Bra:
  Köper mest lokalodlad och/eller ekomat (prioriterar lokalt).
  Har lärt mig att gilla havremjölk och -grädde. Ichocs veganchoko är väldigt god.
  Använder shampotvål och tygbindor (mindre plast!)
  Kör sällan bil och flyger mycket sällan längre sträckor.
  Köper nästan bara second handkläder (om alls).
  Byter inte tfn eller dator stup i kvarten.
  Har inte barn och bor trångt i tätort.

  • Reply Peppe Öhman 5 juni 2017 at 21:13

   Tack för lista! Du verkar leva mer miljömedvetet än medelfinländaren. Det finns säkert hundratals människor som tipsat dig om den miljövänliga och enormt praktiska menskoppen. Låt mig vara den hundraförsta 🙂

   • Reply Koko 6 juni 2017 at 05:52

    Jag har en gång optimistiskt köpt en menskopp, men lyckas aldrig få den att sitta ordentligt. Jag har aldrig riktigt klarat av tamponger heller, så antar att det har med min inre anatomi att göra. Annars verkar det vara en fantastisk grej.

 • Reply Sunni 6 juni 2017 at 02:33

  Oj, super bra ide! Min lista fick mig att inse att jag behover skarpa mig lite och faktiskt kan gora sma forandringar som ar viktiga.

  Daligt:

  Flyger hela jakla tiden – privat och i jobbet.
  Duschar jattelange. (Ska bli battre. Verkligen.)
  Tvattar hela tiden halva maskiner. (Ska bli battre.)
  Komposterar inte. (Ska gora det.)

  Bra:

  Gar till jobbet (nar jag jobbar pa plats).
  Ater mycket lite kott & mejeriprodukter och har gjort det i 20+ ar. (Massa eko-grattis till mig! :))
  Ater eko-mat, anvander eko-stadprodukter, anvander eko-shampoo osv.
  Bra pa att handla och skanka bocker till second hand affarer. Re-use, liksom.

 • Leave a Reply