Personligt

Att gilla kompisars ex på Instagram

6 juni 2017

Igår i soffan framför House of Cards rutingillade jag av misstag en bild som ett ex till en av mina kompisar lagt upp. Tänkte inte på det tills han två minuter senare gillade min senaste bild. Då slog det mig att han inte lägre är gift med min vän och att hon kanske tycker jag är en dålig kompis som gillar hennes ex. Min första reaktion var att gå tillbaka och ta bort mitt lilla hjärta, men sen slog det mig att jag faktiskt gått ur högstadiet för tjugo år sedan. Ett litet hjärta kan inte fucka upp en vänskap.

Eller kan det? Jag älskar sociala medier, men avskyr innerligt analyserna kring vem som gillar vad och framförallt vem som INTE gillar vad. Det finns en viss narcissism i att övertolka allt som skrivs, sägs och gillas (eller inte gillas) och tro att det handlar om en passivt aggressiv kritik mot en själv. I sitt eget universum är man såklart mittpunkten, men det andra skriver och gillar är faktiskt ganska sällan en subtil hälsning eller ställningstagande.

Författaren Philip Teir skrev i dag en krönika om sociala medier och jag fastnade speciellt vid en av meningarna ”…och lika mycket som det är en plats för ny information och social aktivitet, kan jag känna ett slags sorg kring all positionering och tolkande av gilla-markeringars betydelse”. 

Medan Instagram-flödet ännu var kronologiskt gillade Magnus alla bilder. Alltså ALLA. Han sade att eftersom alla han följde var hans vänner fanns det väl ingen orsak att inte gilla det han såg. För en tid sedan var han ändå tvungen att ge upp, det tog för mycket tid att gilla allt. Nu jobbar han på att gilla det mesta (och på grund av algoritmerna ser han väl mest det han gillat tidigare och därför blir en hela del av hans kompisars bilder ogillade) och att dela folks grejer på Facebook. Det som dyker upp i hans flöde alltså.

I mina kretsar lyfter speciellt kvinnor varandra. De mailar, textar och bloggar om varandra. De delar och retweetar och hejar på varandra. De köper varandras böcker, ser varandras filmer och lyssnar på varandras poddar. Jag tycker att det finns ett enormt fint systerskap. Det sagt, tillåter jag mig inte att fundera ut vilka av mina kompisar som inte gillat en bild, text, video eller ljudfil eftersom möjligheten faktiskt finns att det inte är ett passivt aggressivt långfinger, utan att de bara haft annat för sig.

Ensam hemma med barn
5 fenomen som får mig att gråta

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply ylva 6 juni 2017 at 12:21

    Gillar det du skriver, att du inte tillåter dig att fundera över huruvida folk gillat dina posts. För jag måste också ibland lite se till att jag inte börjar bry mitt huvud med petitesser. Detta gäller ju också t.ex. om man ser att några bekanta haft grillkväll hos någon utan att man var tillfrågad. Man kan i svaga ögonblick ha en önskan att accepteras och inkluderas av varenda en hela tiden.

    • Reply Peppe Öhman 6 juni 2017 at 12:53

      ja verkligen! känner igen mig. när det är så många verkligheter och sammanhang som sker parallellt måste man ibland bromsa upp och förstå att folk inte träffas FÖR att utesluta en, utan för att det bara är ett annat sammanhang.

    Leave a Reply