Feminism

Jag kan inte sluta räkna gubbar

14 juni 2017

Jag är så glad över att filmen Wonder Woman går så bra. För går en film regisserad eller producerad av kvinnor dåligt blir den automatiskt en film son representerar alla kvinnor och alla filmer. I det här fallet skulle slutsatsen ha varit att kvinnor inte kan regissera och spela huvudrollen i en superhjältefilm. Att det finns hur många superhjältefilmer som helst med manliga producenter, regissörer och skådespelare som floppat, räknas inte.

Motsvarande hände när Theresa May förlorade i brittiska valet. Då var folk blixtsnabba med att kommentera att Mays förlust bevisat att kvinnor inte kan lyckas i politiken och May fört kvinnorörelsen tio år tillbaka i tiden genom sin usla politik. Nu är jag verkligen ingen beundrade av Mays politik, men att som politiker misslyckas i ett val är verkligen ingen unikt kvinnlig egenskap.

När man en gång börjar räkna gubbar är det ändå omöjligt att sluta. Gubbar på sport-, ekonomi- och politiksidorna i tidningen, gubbar på EU’s toppmöten, på utfrågningar av FBI-chefer, som VD’n, som huvudpersoner, kolumnister, partiledare och i tusen andra situationer. Och alla får de vara individer, inte representera sitt kön. För insinuerar man att en man representerar sitt kön blir han rasande eftersom INTE ALLA MÄN.

Jaja, jag är väl bara lite trött på att vara omgiven av män.

Projektledaren och chefen
Feministiska reklamer

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Kugge 14 juni 2017 at 23:08

  Skrev en artikel om det här temat, väldigt intressant och väldigt sorgligt: http://www.addeto.com/2017/06/12/sv-SE/oj%C3%A4mn-representation-i-medier-%C3%A4r-en-yttrandefrihetsfr%C3%A5ga-36616506

  • Reply Peppe Öhman 15 juni 2017 at 11:18

   Bra text! Rättviseförmedlingen jobbar ju precis för detta.

 • Reply Frida 15 juni 2017 at 06:31

  Mmm. För att inte tala om alla kockar, musiker, skådespelare, stå-uppare, opinionsbildare, redaktörer osv osv i all oändlighet av tid. I alla sammanhang förutom på mitt jobb ( hurra för det ) är det män män män män som hörs, syns, diskuterar och tycker. Som våldför sig och gastar och beter sig. Så jävla less. Ledsen. Matt.

  • Reply Peppe Öhman 15 juni 2017 at 11:23

   EXAKT! Överallt är de! <3 <3

 • Reply Frida 15 juni 2017 at 06:32

  Ps.
  Fast du är kvinna, det är fint! Du hörs och tar plats.

 • Reply hanna 15 juni 2017 at 09:45

  Sannerligen. Vi hade nyligen stämma i bostadsrättsföreningen, och nu är det, återigen, bara män. Jag satt med några år, då var vi jämnt fördelade och t om fler kvinnor ett tag. Det var ju medvetet, det fanns folk som tyckte det var vettigt med spridning i ålder och kön och bakgrund. Nu igen: bara gubbar 50+. Och en yngre man. Mikronivå, men sånt spelar också roll.

 • Reply hanna 15 juni 2017 at 09:54

  Och också den mansplainande sortens män. Ordföranden, som gjort sitt första och relativt misslyckade år i styrelsen och huset, passade på att berätta för en kvinnlig granne om hur jobbigt och svårt det är att sitta i en brf-styrelse”. Den kvinnliga grannen har tidigare suttit i styrelsen i fem år. Han försökte också läxa upp två andra kvinnliga grannar i, den ena docent i ämnet det gällde, den andra jurist i en fråga som gällde juridik– ordföranden är inget av det. Blir så trött.

  • Reply Peppe Öhman 15 juni 2017 at 11:23

   Så TYPISKT. Alltså, det kunde vara vilken bostadsrättsförening som helst.

 • Reply Emma 15 juni 2017 at 22:28

  Tips, om du inte har sett: https://www.thelocal.se/20170615/swede-acquitted-of-murder-after-13-years-in-jail-thanks-in-part-to-a-podcast Tänkte på dig eftersom du uppskattar podcasts och god journalistik!

  PS: Heja Wonder Woman!

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2017 at 03:20

   Tack för tipset! Uppskattar mycket. KRAM

 • Reply Johanna Lagerfors 16 juni 2017 at 06:12

  Trodde när jag läste rubriken att du fastnat i ett svensk sommar-moment och inte kunde sluta räkna jordgubbar…haha. Men såklart var det gubb-gubbar för ja, överallt är de onekligen.

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2017 at 23:22

   haha! Älskar din association. Så mycket bättre än det inlägget handlade om.

 • Reply Josefina 17 juni 2017 at 00:39

  Jag skrev en insändare till min lokaltidning om den dåliga representationen av kvinnor på sportsidorna. Räknade bilder under fyra veckor och 75 procent var på män, endast 20 procent på kvinnor (resten var blandade). Resultatet blev en helsida på sportsidorna där sportchefen viftar med statistik (antal damlag/herrlag) för att försvara sig! Suck, hela poängen med representation är ju att förändra förutsättningarna för kvinnor att idrotta och då följer statistiken med. Tror jag hittade redaktionens ”sore spot”. Formulerar ett svar i detta nu men det lustiga är att sportsidorna blivit betydligt mer intressanta veckan efter min insändare 🙂

  • Reply Peppe Öhman 17 juni 2017 at 00:44

   Exakt så är det. Och så jäkla bra att du tog dig tid att skriva! Heja heja! (Om det finns elektroniskt får du gärna länka).

 • Reply Mia 22 juni 2017 at 12:26

  ÖT hade nyligen rubriken ”Lokala gubbar fortfarande inte mogna”. Artikeln visade sig handla om jordgubbar.

  • Reply Peppe Öhman 22 juni 2017 at 22:18

   hahaha! Men den skulle såklart ha fungerat också på demografin ”gubbar”.

  Leave a Reply