Los Angeles Stockholm

Fem skillnader mellan LA och Stockholm

15 juni 2017

Hej från jetlagsalongen! I går var jag en god vän och åkte till Söder för att plocka upp ett par byxor en kompis hade reserverat och levererade dem sedan till en annan kompis i Vasastan som i sin tur skulle agera kurir och flyga dem över till Helsingfors. Några saker slog mig när jag armbågades med folk på Götgatan:

 1. Mängden folk! Kände mig som om jag tog tunnelbanan i Tokyo. Blev nästan blyg. I Los Angeles åker alla ju bil och shoppar på nätet. Det är sällan man trängs med folk där.
 2. Hur folk bara kastar sig ut på gatan och litar på att bilarna ska stanna, vilket de alltid gör. Har fått hålla mig från att ropa: FÖRSIKTIGT!
 3. Att det låter konstigt att på svenska önska folk: ”Ha en fin dag!”.
 4. Att folk ler mindre åt en här.
 5. Nordisk sommar! Hade glömt bort hur underbart det doftar efter regn och att det gröna är tusen nyanser av grönt.
 6. Det finns en typ av svensk man med skägg och jeans som alla ser likadana ut.
Vänner i Stockholm
Föraktet mot de intellektuella

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Koko 16 juni 2017 at 01:37

  Stockholm på sommaren är så otroligt fint. Allt det där lummiga och vatten överallt.

  Skrattade lite åt den klonade mannen. Det ligger något i det, speciellt på Söder.

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2017 at 03:21

   Tänker alltid på det när jag är här. Att så många svenska män är så lika varandra.

 • Reply Koko 16 juni 2017 at 01:39

  Saknar du leendena förresten? Nu när du är van vid det, menar jag, eller är det så bekant från Hfors att du inte tar illa upp. Jag har en bekant som reste några veckor i USA och kom hem och tyckte det var en lättnad: inga breda leenden och fejkad vänlighet på alla ställen och allt kostar det som står på prislappen. Väldigt finsk reaktion, minns jag att jag tyckte 🙂

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2017 at 03:22

   Haha, jag älskar vänligheten och att folk liksom SER varandra. Tycker inte alls det är fejk, men fattar att det ligger långt ifrån den traditionellt finska kulturen.

 • Reply puva 16 juni 2017 at 07:46

  Hahaha. Svensken i skägg och jeans. Fniiiisss.

  Välkommen till ditt nordiska hem!

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2017 at 23:21

   TACK! <3 <3 <3

 • Reply Lotta K 16 juni 2017 at 09:47

  Hahaha känner igen det där med chocken att ha folk inpå sig. Så trevligt, och liksom humant, när man vant sig. Mina kaliforniska studenter tycker det låter jätteäckligt att leva i städer där man känner hur andra människor LUKTAR 🙂

  Håller med dig också att vänligheten inte är fejk. Den är bara vänlig. En amerikansk vän sa en gång att USA är en plats där man tar sig tid att ”enjoy each other” även om det bara är fem sekunder. Det tycker jag är sant.

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2017 at 23:21

   Fattar VERKLIGEN vad dina studenter menar! Man vänjer ju sig blixtsnabbt, men den initiala chocken är lite.. spännande? Fint uttryck att ”enjoy each other”.

 • Reply Anna 16 juni 2017 at 10:23

  Åh vad din bild fick mig att sakna de svenska glassarna som ju finns överallt, i varenda affär, osv, men inte här i USA! Ville tillägga en sak, jag undrar om det är stor skillnad mellan storstäder och småstäder i Sv, och kanske var man befinner sig i USA? När jag åker hem (så säger jag fortfarande…) till småstaden (turistort) så förundras jag över hur trevliga alla är, i affärer, tex, småpratar på ett helt annat sätt än i det effektiva och lite slutna mellanvästern! Lättare att ”connecta” på svenska tycker jag iaf… En sak till, såg att en del av dina inlägg har lösenord, men vet inte om du skrivit hur det fungerar? Ha en fin sommar!

  • Reply Peppe Öhman 16 juni 2017 at 23:20

   Tror att det är, precis som du säger, stora skillnader mellan var i USA man befinner sig. Är för övrigt väldigt sugen på att resa runt i Mellanvästern, tänker att det är ganska annorlunda än LA och vill bredda på min uppfattning om vad USA är.

 • Reply An 17 juni 2017 at 13:11

  Ja, kan absolut rekommendera, bara Chicago är ju annorlunda än både NY och California, tror att just kusterna är väldigt speciella, fast rekommenderar att besöka medelstora städer också! Undrade om vem som helst kan läsa dina lösenordsinlägg eller omo de är privata, ett par kom upp i ”you might also like” som verkade intressanta! (helt ok om de är privata, bara nyfiken) njut av stockhlm!!

  • Reply Peppe Öhman 18 juni 2017 at 03:31

   Sorry, glömde svara på den. Experimenterade med låsta inlägg, men minns inte lösenordet. Ska se om jag kan ta bort låsningen!

 • Reply Anna 18 juni 2017 at 11:21

  Skulle vara kul, tänkte spec på ”Hur man försörjer sig som frilansare i LA” från 8/17/2016 om det är ok? Ha det så fint i sommarstockholm, jag avundas er verkligen!

  • Reply Peppe Öhman 18 juni 2017 at 11:55

   Nu är den öppen! Testa lösenordet: la

 • Reply Anna 18 juni 2017 at 13:23

  tack! det fungerade! kul att läsa!

 • Leave a Reply