Böcker

Tio bästa böckerna i sommar

7 juli 2017

Häromdagen hörde min vän Kiri av sig och sa att hon skulle åka till Balkan på semester och undrade vad jag rekommenderade för läsning inför och på resan. Jag blixtsnabbt: Negra Efedics ”Jag var precis som du”. Lade sedan till att Efendic dessutom sommarpratat på Sverige radio för bara nån vecka sen. Sen gick jag omkring och skröt för alla i min närhet (Magnus och Pyret) om hur bra jag är på att rekommendera läsning. Så obehaglig är jag att umgås med. Pyret och Magnus ba: ”Jaja, gäsp

Ifall det finns någon som uppskattar mina tips kommer här tio riktigt bra böcker att läsa i sommar:

 1. De förklädda kvinnorna i Kabul” av Jenny Norberg. En riktigt bra, välskriven och spännande dokumentärroman. Nordberg skriver om ”bacha posh”, flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. Om Afghanistan, könsroller och politik. Vill minnas att Nordberg skrivit ett reportage om vad som hände sen, för er som inte fått nog alltså.
 2. Maken” av Gun-Britt Sundström. Maken kom ut redan 1976, men visar på ett tydligt sätt att inte mycket har förändrats mellan kvinnor och män. Nuförtiden finns det visserligen föräldraledighet och andra politiska beslut för att främja jämställdheten, men de osynliga förväntningarna och könsrollerna ser exakt likadana ut som för fyrtio år sedan.
 3. Det är natten” av Karolina Ramquist. Detta är mer av en essä om att skriva och framförallt att tala om sina texter. Mycket bra. Och får du mersmak rekommenderar jag resten av Ramquists verk: ”Alltings början”, ”Flickvännen” och ”Den vita staden”. Välskrivet och feministiskt.
 4. Vända hem” av Yaa Gyasi. En släktkrönika i sju generationer, som tar sin början vid 1700-talets mitt, på Afrikas västkust där britterna bedriver lukrativ och slutar i San Francisco i USA. Slaveriet förklarat i romanformat.
 5. Drick värmen ur min hand” av Bengt Olsson. Låt inte den något pretentiösa titeln skrämma bort er. Detta är en fin kärlekshistoria, som kanske inte alls är en kärlekshistoria utan mer en vardagsskildring om vänskapen med en hund.
 6. Störst av allt” av Malin Persson Giolito. En kriminalroman om en skolskjutning i Djursholm. Mycket lite blod, men däremot klasskildringar i dagens Stockholm och ett helt äkta tonårsspråk (tror jag).
 7. De Polyglotta älskarna” av Lina Wolff. En välskriven roman om en litteraturkritiker, om relationer och om en släkt i rom.
 8. ”Ett litet liv” av Hanya Yanagihara. Fyra vänner i New York, en av dem har en hemsk hemlighet. Om universitetslivet, klass och vänskap på östkusten i USA. En tegelsten, men den bästa tegelstenen du läser i sommar.
 9. ”Världens vackraste man” av Lena Ackebo. Två systrar, den ena pensionerad lärare, den andra hemmafru, åker till Mallorca på semester. Om syskonskap, minnen som avviker från varandra, avundssjuka och att bli kär på gamla dar. Så bra! Håller på att tugga mig igenom uppföljaren ”Kära Barbro” as we speak. Underbart med uppföljare.
 10. Det här känns nu extremt skrytigt, MEN tycker också att ni ska läsa ”Livet & Patriarkatet”. En liten, rolig handbok i feminism. Också en utmärkt present att ta med sig när man hälsar på folk i sommar. (om jag får säga det själv, men det får man väl inte längre i det här landet).

Kan inte ni som läst nåt bra nyligen komma med förslag på utfyllnad av listan? Och så måste jag ju nämna Mellan raderna med Jihde och Öhman som varje vecka tipsar om bra läsning. Och sen borde ju barnboken komma ut i augusti och ”Mitt Los Angeles” senare i höst, men mer om det sen.

"Peppe Öhmans första barnbok!"
Memorys bok

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Evelin H. 7 juli 2017 at 10:13

  Mycket bra tips som vanligt, Peppe! Är man så bra får man skryta, tycker jag. ”Maken”, ”Homegoing” och ”Ett litet liv” är högt på min läslista, de står och väntar i bokhyllan. Just nu läser jag ”Alias Grace” av Margaret Atwood, som är helt fantastisk, så den är ett tips fast jag inte läst ut den än. Annat tips: ”Livet vi drömde om” av Anna Gavalda, som består av två superfina små berättelser. Framsidan ser otroligt klyschig ut, men den ska man inte låta sig luras av, för innehållet är inte alls så!

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:20

   Tusen tack för Atwood-tipset. Den ska jag sluka! Är osäker på Galvlda, ska jag ge den en chans? Eller det ska jag väl om du säger så.

   • Reply Evelin H. 12 juli 2017 at 01:14

    Det tycker jag! ”Livet vi drömde om” är väldigt tunn och snabbläst, så den tar i alla fall inte upp så mycket tid om du inte gillar den. 😉 Jag gillar Gavalda i allmänhet, men kände trots det ett motstånd innan jag började läsa den pga det gulligull-klyschiga omslaget. Kom dock över det väldigt snart! Gavalda är lite ojämn, men det här är nog det bästa jag har läst av henne.

    • Reply Peppe Öhman 12 juli 2017 at 21:59

     Då ska jag läsa den! Tack 🙂

 • Reply minna lindeb 7 juli 2017 at 12:16

  Tack för tipsen. Precis vad jag behövde. Har inte läst nåt riktigt bra på hundra år. Men, jo. Penthesilea är bra. Utmärkt som tidsdokument, helt oförstörd och oredigerad text, om klass och erotik (såsom man tydligen också kan uppfatta sin sexualitet) Intressant. Men främst, enligt mej, som en helt oförstörd dokumentär över en mycket extraordinär person från en svunnen tid. (Viktor Granö har gjort en fantastiskt radiodokumentär för YLE om Lars-Erik Krogius)

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:21

   Tack och tack, vännen! SKa kolla på Penthesilea ännu den här veckan.

 • Reply Monika 7 juli 2017 at 12:53

  Alltså jag läser ju nästan bara scifi, men om en vill testa nåt ur den genren som inte känns alldeles urtöntigt, så var Ann Leckies trilogi riktigt bra. Berättarrösten i boken förstod sig inte på skillnad mellan kön och kallar konsekvent alla personer i boken för hon, bara en sån grej.

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:22

   Jag är faktiskt sugen på scifi, men tycker det är svårt att börja då jag verkligen vet noll om genren. Tack för tips om Ann Leckie!

 • Reply Annika 7 juli 2017 at 14:03

  Åh vilka bra tips! Tipsar tillbaka: ”Jag heter inte Miriam” av Majgull Axelsson. Bästa (och viktigaste) boken jag läst på väldigt länge.

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:22

   Har läst! Så bra (och sorglig).

 • Reply Anna 7 juli 2017 at 22:29

  Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.
  En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.
  Middlesex av Jeffrey Eugenides
  Den osynliga väggen av Harry Bernstein

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:23

   Vi har tydligen samma boksmak, har läst och gillat alla du nämnde.

 • Reply Jenny 7 juli 2017 at 23:27

  Jag klämmer till med Guds starka arm av Åsa Larsson. En novell som går att klämma medan du diskar en större disk eller springer en längre runda. ÄLSKADE denna.

  Eller Stina Stors noveller i Bli som folk. Inte för alla men jag älskade hennes språk. Min bästa bok 2016.

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:25

   Minna att du bloggade om ”Bli som folk” och blev sugen. Ska se om jag hittar den på BookBeat, annars får jag bara köpa den. Guds starka arm landar nu på springlistan.

 • Reply Jenny 7 juli 2017 at 23:29

  Alltså Larssons tänker jag mig då som ljudbok. Kan bli svårt med disken annars, om du inte sätter någon annan att diska. Vilket så klart är ännu bättre!

 • Reply Monika 8 juli 2017 at 01:57

  Men en liten fråga, då jag nu under sommaren cyklar en timme om dan till och från jobbet så tänkte jag att jag kanske skulle försöka ge ljudböcker en chans. Men vilken app är bäst, har bäst utbud? Eller är det bättre att köpa och ladda ner? Eller låna ljudböcker på bibblan? Hur gör ni andra?

  • Reply Jenny 10 juli 2017 at 12:28

   Jag har Storytel och älskar den! Det brukar finnas gratis testperiod, kolla det!

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:25

   Jag har BookBeat, men ärligt talat tror jag inte att det finns en så stor skillnad mellan dem

 • Reply Josefina 9 juli 2017 at 01:29

  Tack för tips! Bra idé! Mitt eget boktips är Lucia Berlins bok A manual for cleaning women. Älskar språket i den.

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:26

   Läste den på svenska, men när du säger så ångrar jag att jag inte läste på engelska (gillade ändå!)

 • Reply Hanna 9 juli 2017 at 02:53

  Dessa två är kanske uttjatade men tåls att nämnas på nytt: The girl on the train av Paula Hawkins och The Handmaid’s tale av Margret Atwood. Såhåå braaa…

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:26

   Så sant! Tåls att upprepas.

 • Reply Kugge 9 juli 2017 at 10:41

  Alltså jag vet inte hur jag riktigt missat detta, men har inte alls fattat att du håller på med en barnbok. Så kul, grattis! Hade också missat att du skriver hela LA-guiden, trodde på nåt sätt att du var medförfattare med många andra. Men jättefint och spännande! 🙂

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:28

   Jaja, här skriver man böcker så det ryker om det 🙂 Längtar ändå efter en tid när jag har råd (och alltså tid) att skriva en roman igen.

 • Reply Emma 9 juli 2017 at 23:58

  Inte skönlitteratur, men väldigt insiktsfull: Quiet av Susan Cain. Intressant genomgång av forskning kring introverta personer och vårt idoliserande av extroverta personlighetsdrag på bekostnad av den andra, ofta tystare halvan.

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:28

   Visst var den hajpad för några år sedan? Tror att jag läste en del texter OM den, men inte den.

   • Reply Emma 11 juli 2017 at 22:46

    Yes, mycket hajpad då (den kom ut 2012 men har varit på typ NYs best seller lista sen dess och ligger i topp på Amazon tror jag), men nog med orsak kan jag tycka. I klass med Marshmallow test och Thinking fast and slow, populärvetenskap men inte utan kärna. Dock väldigt USA-centrerad. Men hey, gillar tanken om att läsa på utan att det måste vara torra akademiska artiklar för att räknas.

    • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 23:20

     Gillade väldigt mycket Thinking fast and slow (vi hade den tom som kurslitteratur på USC, trots ej himla akademisk). Men hördu, jag borde antagligen läsa boken för jag måste erkänna att jag är lite skeptisk till att dela in folk i extroverta och introverta. Tror att alla har dessa egenskaper OCH att vi hyllar de extroverta. Men att alla kan vara både och.

     • Emma 12 juli 2017 at 01:09

      Hej, jodå, Cain är också med på att alla är både och, men indelningen handlar väl mer om åt vilket håll man lutar. Faktum är att idealet är att vara mer åt det gapiga hållet, man ska tycka om att ”uppträda” inför folk och mingla runt. Äsh, läs boken själv, nyfiken på din recension och åsikt kring detta!

     • Peppe Öhman 12 juli 2017 at 22:00

      Fattar, fattar! Ska ge den en chans.

 • Reply linda 11 juli 2017 at 22:45

  Jag kan rekommendera Gå, gick, gått av Jenny Erpenbeck. Handlar om en pensionerad universitetsprofessor och afrikanska asylsökande i Berlin. Kändes som om den fick med mycket av det mest aktuella i år, på ett sätt som personifierar allt det som sker.

 • Reply Jessica 11 juli 2017 at 23:17

  Så bra med inlägg med boktips 🙂 Är alltid på jakt efter bra böcker och tycker det är sjukt svårt att hitta något bra. Inte nyaste tipset kanske men alla böcker av Karin Alfredsson är riktigt bra, gillade även ”Två systrar” av Åsne Seierstad.

 • Leave a Reply