Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
baby

Flyg mindre och gör färre barn

12 juli 2017

Läste ni den här texten i The Guardian? Om att det bästa man kan göra för miljön är att hålla barnaskaran liten eller inte få barn alls (vid sidan om det ska man såklart också undvika att flyga, sälja bilen och äta vegetariskt och källsortera). Att uppmana folk att inte göra så många barn är såklart kontroversiellt, längtan efter barn är svår att kontrollera och barnnormen är så cementerad att många säkert ser det som ett angrepp på sitt privatliv att begränsa familjens storlek. Samtidigt är det ett konkret sätt att försöka rädda det som räddas kan av jorden. Jag föreställer mig att antalet barn i en familj snart kommer att bli ett lika vanligt argument som flygskatt och äta vegetariskt.

Hur känner ni för detta? Skulle ni kunna tänka er att göra avkall på familjens storlek för miljöns skull?

Med en ny baby i huset kan jag miljömässigt inte vara speciellt nöjd med mig själv, men lovar på heder och samvete att det får räcka med barn nu. Det finns såklart ingen poäng med att skuldbelägga familjer med många barn, däremot tror jag att vi kanske måste etablera faktumet att fler människor på jorden leder till mer konsumtion och slitage och att folk i framtiden är tvungna fundera över och troligtvis begränsa storleken på sina familjer. Orättvist, men vem har sagt att livet är rättvist.

Och lär förresten också den här långa och fruktansvärda texten i New York Magazine om hur åt helvete det redan går med den globala uppvärmningen.

Barnen är fångar i aktiviteter
Tillbaka!

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Catharina 13 juli 2017 at 00:29

  Ha! Jag blir barnsligt provocerad (har 4 barn…). Min man också, som undrade om självmord också fanns på listan. Anyway, intressant med studien, öka andelen vegetariskt hemma ligger nog närmst tillhands!

  • Reply Peppe Öhman 14 juli 2017 at 00:49

   Bra med vegetariskt! Tänker att det är lättare än man tror, att kött mest är en rutingrej. Och folk som äger Fortune 500 bolag har nog en större skuld i miljöförstörelse än barnfamiljer.

 • Reply emma 13 juli 2017 at 02:06

  Tycker det låter bra, har ett barn, dock ett till påväg.. Men är definitivt färdig efter denna. Väger upp med att jag aldrig ägt en bil, nästan helt slutat flyga pga dödsångest sedan barnet kom, det joförsig borde jag ta tag i. Äter mycket vego fast äter kött också, är nog trots allt en liten belastning på miljön.

  • Reply Peppe Öhman 14 juli 2017 at 01:04

   Grattis bébén!

 • Reply linnea p. 13 juli 2017 at 05:35

  Jag har på sistone blivit allt mer trött på att vi ska vara så himla snälla och lättsamma angående vad vi ber av folk för miljöns skull — eller snarare på att vi inte egentligen FÅR be något av andra. Om en köttätare slår över till en aningen mer vegetarisk kost, så ska vi liksom applådera och bara ”TACK för att du gör detta, heja heja, så duktigt och sjysst av dig!”. Alltså visst, det är duktigare och sjysstare än att INTE göra sådana förändringar, men… börjar det inte vid det här laget lite bli folks jäkla skyldighet att dra sitt strå till stacken ändå? Ska vi seriöst dela ut guldstjärnor för sådana pytteansträngningar som att typ skippa köttet vid en måltid i veckan? Jag är kanske bara vresig och uppblåst men jag är HELT med på att höja ribban ett steg eller två. Blev inte själv vegetarian före jag var 25 och minns således mycket väl hur det är att leva i den där obryddheten mellan köttdiskarna och jag ogillar att jag nu låter som att jag klättrat upp på en skyhög salami- ursäkta, häst (#karnivorhumor), för att skriva denna kommentar. Jag fattar att jag låter motbjudande, men fattar också att jag då under min tid som köttätare såklart hade tyckt att det verkat krångligt och onaturligt och säkert provocerande att tvingas foga mig enligt en mer utifrån frampressad förändring snarare än naturligt inifrån, men fan, liiite jävla krav på mig hade jag nog lärt mig hantera rätt snabbt ändå.

  Angående barngrejen så associerade jag först till Kinas ettbarnspolitik men är så hiskeligt oinsatt i det så tankarna räckte i princip inte längre än dit. Sen tänkte jag på mina egna hemtrakter, bibelbältets mitt, och på min kompis vars grannar hade 19 barn. Såatt. Allt är ju relativt, ehem.

  • Reply Peppe Öhman 14 juli 2017 at 01:05

   Ja, du vet att jag håller med dig här. Tänkte också genast på Kinas enbarnspolitik (som väl är slopad nu, ironiskt nog)

 • Reply Hanna 13 juli 2017 at 05:40

  Alltså jag skrattade rakt ut då jag såg artikeln eftersom det är så jävla absurt att ta ett barn, dvs. en människa, som en jämförbar enhet med en lampa eller torktumlare. Klart som fan att resultatet då kommer att bli att människan förorenar mera än torktumlaren. Sen tror jag inte för en sekund att någon någonsin kommer att ha miljön som den avgörande grunden för ifall de skaffar barn eller inte (även om vissa kanske hävdar det).

  • Reply Peppe Öhman 14 juli 2017 at 01:05

   Ska bli spännande att se!

 • Reply Johanna 13 juli 2017 at 07:46

  Jag har inga barn, och ska inga heller ha. Men inte är det för miljöns skull, utan andra personliga preferenser. Tror inte miljöaspekten påverkar folk beslut om antal barn.

  • Reply Peppe Öhman 14 juli 2017 at 01:06

   Du kan ha rätt, folk skaffar väl barn för enbart egoistiska skäl.

 • Reply SS 13 juli 2017 at 10:00

  Att aktivt välja bort barn pga miljön und so weiter funkar bra om man samtidigt accepterar det faktum att sånthäran tänkande utesluter våra nordiska samhällssystem där hela juttun är baserad på det att det finns tillräckligt mycket arbetskraft

  • Reply Peppe Öhman 14 juli 2017 at 01:07

   fast problemet är ju inte att det finns för FÅ människor på vår jord. snarare tvärtom. Och Norden är verkligen ingen isolerad enhet (trots att vissa grupper gärna skulle vilja det)

  • Reply Basse 14 juli 2017 at 08:20

   Det är vårt samhällssystem som måste ta miljöns och planetens begränsningar i beaktande. Genast.

 • Reply Johanna 14 juli 2017 at 01:27

  Jag tycker det är lite roande läsning. Tror knappast många kommer att basera sina familjeplaner uteslutande på miljömedvetenhet. Kommer plötsligt ihåg att jag för några år sedan läste en amerikansk artikel (kan tyvärr inte länka för jag minns inte var artikeln fanns) var det på ett humoristiskt sätt listades upp fördelar med adoption. En av punkterna var miljömedvetenhet. Att inte hjälpa till att överbefolka världen – recycling kids. Hoppas dock innerligt att ingen kommer att påbörja adoptionsprocesser med miljömedvetenhet som grundmotiv!

  • Reply Nina 14 juli 2017 at 05:40

   Jag hoppas däremot absolut så! Så jag väntade vårt barn så kände jag skuld för att jag så lätt kunde bli med barn, och kände verkligen att är det rätt av mig att föda fram ett till barn till världen när det finns så många som behöver föräldrar och trygghet.
   Jag har alltså samma åsikt som Peppe att få/skaffa biologiska barn kan vara egoistiskt. Jag är inte heller främmande för att propagera för en medvetenhet kring att befolka världen ökar miljöbelastningen.

 • Reply Nina 14 juli 2017 at 05:41

  Lyssnade för et tag sedan på podcasten sustainababble, som hade några ganska interessanta punkter på just denna diskussion. Ett var at läget förhoppningsvist ändrar sig, så at inte våra barn är lika ödande för miljöet som våran och föregåande generationer, två att det också är en fråga om hvem som får för många barn – det är kanske inte skandinaver, och fast vi inte är en isolerat enhet kan vi nog inte bara sådär hämta hit andras barn.

  • Reply Peppe Öhman 14 juli 2017 at 06:50

   Håller med! Och tänkte inte på adoption, utan hela flyktingfamiljer.

 • Reply Hanna 16 juli 2017 at 23:58

  Trodde jag skrev en kommentar här men snubblade väl på nån knapp. Men vill bara säga att jag såklart inte hade hunnit läsa detta inlägg innan jag tog upp detta som samtalsämne. Det hade ju varit fruktansvärt pinsamt gjort. Ligger lite efter med Feedly.

  • Reply Peppe Öhman 17 juli 2017 at 00:04

   Hahah! Tänker snarare att det är great minds som ditt och mitt som tänker exakt lika. Tack för senast, så bra kväll!

  Leave a Reply