Jobb

Allt om min bokmässa (färre nassar, fler bokkassar!)

1 oktober 2017

Nu gubbar och gummor ere GÖTT! Ber om ursäkt för min usla göteborska, jag ska hålla mig till finlandssvenskan och håll mig från att försöka vara roligt genom att imitera dialekter. Har precis kommit tillbaka till Stockholm efter en helg i på bokmässan i Göteborg. Karin och jag har mest gjort seminarier för Natur och kultur, men också hunnit med Schildts & Söderströms och Förlaget. Omöjligt att säga vad som var roligast, men tyckte så väldigt mycket om Patrik Lundberg som skrivit ”Facit -konsten att skriva krönikor”. Det känns som om vi blev kompisar under den här helgen (eller så är det bara önsketänkande från min sida).

Mest av allt har jag givetvis hängt med Karin. Eftersom många frågat hur vi egentligen känner varandra tänkte jag dra den korta versionen här: Vi träffades på Cissans 35-årsfest i Los Angeles och skrattade genast mycket tillsammans. Följande sommar bjöd Karin och hennes man Peter oss över till Lidingö, vi åkte och badade och Magnus sa att vi borde ha en podd om någon vi båda gillade. Vi hade två alternativ: Hästar och böcker.

Fick också chansen att moderera ett samtal med Ted och Kaj och umgicks faktiskt med dem både på fredag och lördag kväll. Hade äran att presentera Emma Frans för Ted. På lördagen, alldeles för sent, gick vi till en klubb och dansade som om vi vore tjugo år gamla. Bredvid oss började plötsligt en full kille bli verbalt aggressiv mot en tjej och det sjuka var att vi alla fyra slussades tillbaka till studenttiden då detta var helt normalt och folk sällan ingrep. Vi bara stod och stirrade en en stund. Till slut ingrep jag och efteråt pratade vi om att alla från och med nu, så fort en person är det minsta lilla aggressiv mot någon annan, blixtsnabbt ordnar fram en ordningsvakt som kan slänga ut jäveln. Nolltolerans mot alla former av våld. Kan inte vi komma överens om att alla gör det?

Jag har också hängt på mitt fina hotellrum på Gothia Towers (jag är en ocool person som tycker att det är fancy och mysigt att bo på hotell. Beresta och coola människor erkänner ju sällan sånt) tillsammans med Anna F. Och stått på samma hotellrum och sett motdemonstranter kasta vägskyltar på gatan och polisbilar storma förbi i full siren och fart. Fy fasiken så obehagligt det var, grät en skvätt över att det marscherar nazister på våra gator (eller försöker göra det i alla fall).

En höjdpunkt var att hålla i en rykande färskt ”Mitt Los Angeles” straight outta tryckeriet. Det är en otroligt finkänsla av att hålla i sin bok för första gången. Jag kommer inom kort att bjussa på en rabattkod ifall någon av er är intresseras av att köpa den.

Just nu är jag slut som artist och ska snart lägga mig. Imorgon är det väckning klockan 0600 army time och sen bär det av till Los Angeles. Ser fram emot att gosa med familjen. Ser inte fram emot att flyga. HEJDÅ!

 

Just det, glömde nästa berätta att det första som hände på tåget på väg mot Göteborg var att E-Type hjälpe mig med väskan.

Jag har inte råd
Detta ska man packa i jordbävningsväskan

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Josefina 3 oktober 2017 at 05:27

  Ja, jag är med på att alltid säga ifrån! Jag önskar att jag vore blixtsnabb på att reagera mot alla slags dumheter men den allra första reaktionen blir oftast (och för de allra flesta tror jag) stumhet. För man tror inte att folk är idioter men så är de det ändå och det tar en sekund att inse. Men efter den sekunden – då ska fötter sättas ner!
  Det var väldigt roligt att lyckas träffa dig och Karin som hastigast på bokmässan och som det kan vara för bloggläsare kände jag att jag hade jättemycket att prata med dig om men insåg att du har ju ingen aning om vem jag är och då kände jag mig plötsligt lite creepy. Ungefär som när någon ny bekant googlat en och det kommer fram av misstag för de minns inte vad de fått berättat för sig och vad de själva hittat 🙂
  På tal om dumhet(er) förresten, så kom en äldre man fram på mässan och frågade vad Historiskan skriver om. På svaret ”kvinnor i historien” replikerade han: Det var ett smalt ämne. Men honom blev vi i alla fall inte svaret skyldiga.

  • Reply Peppe Öhman 3 oktober 2017 at 08:35

   Visste väl att du är med! Och så TREVLIGT att träffas, jag önskade att vi kunde ha pratat lite mer, men bokmässan hade ett sånt minutschema. Kanske nästa år? Då bokar vi in en ordentlig träff. (Vad KAN ett magasin som heter ”Historiskan” handla om??????)

 • Reply Josefina 5 oktober 2017 at 00:36

  Yes, it’s a date! 🙂 Jag vet hur späckade bokmässescheman kan vara. Fördelen (enda?) med att stå i monter är att man kan haffa vänner i farten för ett kort hej när de springer förbi mellan åtaganden. Annars hade jag nog inte sett en skymt av någon.

  • Reply Peppe Öhman 5 oktober 2017 at 15:07

   Så sant! Nästa år blir det häng.

 • Reply Peppe på bokmässan i Göteborg 2018 - Livet & LA 13 september 2018 at 16:48

  […] Här kommer mina uppdrag på bokmässan i Göteborg i år. Om man bortser från nazisterna var det väldigt kul förra året. Vid sidan om dem ska jag ha hästbokmanusmöte med mina förläggare, hänga med vänner, gå på […]

 • Leave a Reply