Jobb Podcast

Det ska vara fint att prata om pengar

4 oktober 2017

Efter att ha läst Marcus Stenbergs bok ”Jag har inte råd” har jag funderat extra mycket på hur vi pratar om pengar. Om hur vissa statussymboler är skämmiga och andra fina. Om hur folk vägrar att säga hur mycket de tjänar, men ändå är noga med att visa det genom dyra konsumtionsprodukter. Eller åtminstone illusionen om att de tjänar bra. För tjänar man mycket pengar är man en lyckad person i vår kultur.

Egentligen tycker jag att alla borde vara mycket mer transparenta med sina löner och arvoden. Att jämföra sina lönekvitton på arbetsplatsen gynnar arbetstagarna, detsamma gäller arvoden för frilansare. Vi borde prata om bolån, räntor och försäkringar. Inte se det om ett personligt misslyckande om vi betalar mer än någon annan. Det är nämligen bara de giriga företagens/bankernas fel. Jag fattar att det sittet så djupt i vår kultur att inte prata om pengar att det är svårt att börja, men tänk om vi körde baby steps. Pratade pengar med den närmaste kollegan och familjen om löner, arvoden och priser. Långsamt gjorde det mindre stigmatiserat. Det ska vara fint att prata om pengar.

Ibland gör folk faktiskt det. Det krävs minst två händers fingrar (eller någon som kan räkna till tio utan att använda sina händer) för att komma fram till antalet personer som på bokmässan frågade mig om HUR vi kan ha råd att bo i Los Angeles. Jag har ännu inte vant mig vid att redovisa mina inkomster för halvbekanta och svarade: ”Alltså ärligt talat, jag vet inte. Vi jobbar. Skriver artiklar, reportage, krönikor, böcker, bloggar, gör podcaster och sånt”. Om man enbart använder sig av Instagram som källa ser det kanske inte ut som om vi gör särdeles mycket annat än njuter av Los Angeles, men i verkligheten jobbar jag ganska hårt och tackar ja till det mesta. Lyxen att tacka nej är förresten något vi pratar om i senaste podden. Den ligger uppe nu, bland annat på Acast.

Hålla Tom Petty vid liv-maskinen
Jag har inte råd

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Jennifer 4 oktober 2017 at 09:21

  Intressant diskussion! Sen jag började blogga på heltid frågar ungefär 80% hur mycket jag tjänar på bloggen. Typ, i lite olika format på frågorna. Jag har börjat kontra med ”vad ligger din månadslön på? :)” Även om jag fattar att det är för att folk inte riktigt vet hur det funkar och är nyfikna, och undrar om det alls är möjligt att leva på, men ändå…

  Skulle också vilja att vi pratade mer om pengar. Och skrev på ämnet det här inlägget häromdagen ”pengaångest som egenföretagare”: https://jennifersandstrom.se/2017/09/27/pengaangest-som-egenforetagare/

  • Reply Peppe Öhman 4 oktober 2017 at 12:52

   Fasiken vad roligt att du bloggar på heltid! Grattis till friheten! (bra inlägg!)

 • Reply LinnF 4 oktober 2017 at 10:19

  Jag har aldrig förstått varför man inte kan tala om pengar, både inkomster och utgifter. Jag är ofta en jobbig typ som talar pengar i olika sammanhang. Jag märker att många ofta blir obekväma men det ignorerar jag så gott det går men diskussionen, oftast lön och lån, rinner ju tyvärr ut i sanden om ingen annan än jag vill tala om det.
  Av nån anledning tycker jag att det är de med mera pengar som är mera motvilliga att tala pengar. Kanske de bara tycker synd om mig och inte vill rub it in my face, hehe.

  • Reply Peppe Öhman 4 oktober 2017 at 12:54

   Bra! Att vara en jobbig typ är faktiskt ofta en ganska bra egenskap eftersom det ibland får folk att syna sig själva.Och håller med dig om att de med pengar är ovilligare att tala om dem, samtidigt som de kanske visar sin rikedom med prylar och accessoarer.

 • Reply Matilda 4 oktober 2017 at 11:48

  Jag tycker att man ska vara öppen med vad man tjänar. Av samma anledningar som du skriver här. När det har hänt att jag pratat om det här med någon har andra altid även om dom är håller med dig och mig så tvekar de alltid när det kommer till att säga vad de tjänar. Då har jag alltid sagt först och sen har de andra inte velat säga. Jag förstår inte varför och känner mig liiiite utnyttjad.

  • Reply Peppe Öhman 4 oktober 2017 at 12:55

   Känner igen mig med att vara en som först sagt och sedan varit ensam om det. Tror till och med att jag gjorde det i podden nångång medan Magnus höll tyst.

 • Reply Louise 4 oktober 2017 at 13:41

  Å detta är så intressant!
  Jag tror att man på arbetsplatser skulle tjäna så mycket på att berätta för varandra vad man tjänar. Undra om det är av rädsla att man ska förlora på det? Tänk om man är den som tjänar absolut mest och då vill alla andra ha mer = mindre till mig? Kan det vara nåt sånt?
  Men då borde det ju inte vara pinigt i bekantskapskretsar. Vad handlar det om där? Att man inte vill bli dömd kanske? Tjänar man mycket så är ju det liksom tecken på att man är en ”mycket vill ha mer”-person, tjänar man lite är man inte tillräckligt ambitiös… Kanske?
  Jag tror det har med dömandet att göra. Vi vill ju paketera ihop människor till stereotyper, det är liksom tryggt och då vet man ju hur lätt det blir att bli dömd.
  Men alla branscher skulle fasen tjäna på att vara mer öppna! Men det skulle inte de som sitter på pengarna gilla … hmm intressant ämne!!

  • Reply Peppe Öhman 5 oktober 2017 at 15:06

   Tror att det är precis som du säger, att den som tror sig tjäna mest är rädd för att förlora lite av sina privilegier (samma sak gäller väl män och kvinnor, vita och rasifierade etc).

 • Reply Cecilia 5 oktober 2017 at 01:24

  Jag har inga problem att berätta vad jag tjänar för folk jag känner väl, men jag tycker att det är SUPERKONSTIGT att folk frågar dig/er hela tiden hur ni har råd med ert liv. Vill man insinuera att ni borde jobba mer eller? Att ni borde njuta mindre?
  Tycker också det är problematiskt att andra så gärna har synpunkter på vad man gör med sina pengar.

  • Reply Peppe Öhman 5 oktober 2017 at 15:08

   tack för att du bekräftar mina misstankar om att det ÄR lite konstigt med det stora intresset för hur vi kan bo i LA.

   • Reply Cecilia 5 oktober 2017 at 23:55

    Ni är vuxna och kan ta ansvar för era liv, så tänker jag. Att frilansa i Finland, Sverige eller LA är väl lite same same?

    • Reply Peppe Öhman 6 oktober 2017 at 07:21

     TACK! <3

 • Reply Jessica 5 oktober 2017 at 02:23

  Ja, tack mera pengaprat:) Håller med alla ovanstående om att man borde vara öppen med vad man tjänar.
  Jag är superintresserad av privatekonomi. Har en dröm om att någon gång starta en egen byrå med rådgivning om privatekonomi och privatjuridik eftersom folk i allmänhet verkar okunniga i dessa frågor. (Gärna då med mål att hjälpa tjejer att inte gå i typiska kvinnofällor). Det är ju i och för sig inte konstigt att folk är okunniga, för om man inte får prata om saker hur ska man då lära sig?

  • Reply Peppe Öhman 5 oktober 2017 at 15:08

   Kan inte du bli min ekonomiska rådgivare?

  Leave a Reply