Feminism

”Därför är jag inte feminist”

10 oktober 2017

I nästa avsnitt av Mellan raderna ska vi tala om Jessica Crispins bok ”Därför är jag inte feminist” som inte handlar om att män och kvinnor FAKTISKT redan är jämställda eftersom ”kvinnorna har makten i hemmet” och den där ”löneskillnaden är hittepå”, utan om hur feminismen blivit utvattnat genom att allt en kvinna gör kan i en efterhandskonstruktion göras om till feminism och all kritik hon får kan kallas osysterlig. En varg söker sin pod talar mycket bra om det i det här avsnittet.

Crispin skriver om hur feminismen inte kommer att göra någon nytta om den bara handlar om att behaga och aldrig provocera. Aldrig bryta gränser eller ställa sig utanför normen.

Allt en kvinna gör måste inte vara en feministisk handling, men då ligger det i allas intresse att inte heller kalla det feminism. Jag kan förstå att hudvård liksom matlagning och varför inte ridning kan vara oerhört mysiga och direkt terapeutiska sysselsättningar, men feminism är det inte. Valerie Kyeyune Backström skriver mycket bra om det på Expressen: Reklam för fillers är inte feminism.

”Det finns så klart en poäng med att kritisera 90- och 00-talets silikonhat, stringdebatter och besatthet av att dela upp kvinnor i dåliga och bra. Men det finns absolut ingen poäng med att gå med på förtingligandet av oss själva. 

Så här: vi är människor, inga varor. Jag skriver det som en påminnelse, eftersom så många är så sugna på att kränga sig själva. Att företag är snabba på att kapitalisera på en politisk rörelse är en sak, det är så kapitalism fungerar, men måste kunna kräva mer av feminister.” 

Mathilda Gustavsson på DN fortsätter där Backström slutar:

”… paradoxalt nog har skönhetsfeminismen hela tiden varit en klassfråga.

För att den kostar mycket pengar, och för att det är skillnad på att vid sidan av en självförverkligande karriär ha ytan som ett härligt intresse. Och, vilket är mycket vanligare, ha utseendet som sitt enda kreativa utlopp.”

Och här tar Lady Dahmer vid:

”Jag är svältfödd nämligen. Svältfödd på sur nittiotalsfeminism a la Linda Skugge. Svältfödd på en feminism som ifrågasätter istället för typ inkluderar ALLT och ALLA. Som om feminismen är en gullig liten tjejklubb där anything goes och ingen nånsin behöver fundera på varför vi tycker som vi gör eller gör som vi gör. Var fan är revolutionen?”

Att H&M och Acne Studios säljer t-shirts med feministiska budskap och det knappt finns någon som inte kallar sig feminism är ett tecken på att det inte finns något utmanande med feminismen längre. Inget som sträcker sig över (den patriarkala) normen. Vi är överens om att alla borde få samma lön för samma jobb och det vore bra om föräldrarna delade någorlunda lika på föräldraledigheten (såvida inte mannens jobb är JÄTTEviktigt och han faktiskt inte kan stanna hemma), men få är redo att göra oss obekväma eller till och med ta en konflikt för att faktiskt nå det.

Crispin skriver mycket om kollektivet versus individen. Om hur vi kan bli chefer, sminka oss, tjäna en massa pengar och sätta in fillers och säga att det är feminism eftersom vi själva väljer det. Men ifall inte kollektivet kvinnor gynnas, ifall din feminism bara är ett individuellt framgångsprojekt, är det verkligen feminism då?

Säger inte att jag inte är skyldig till detta själv och ska därför ta och rannsaka mig själv. Bli lite mer obekväm.

Inte alla män, men alla kvinnor
Jag har inte råd

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Jenn 10 oktober 2017 at 08:38

  Superintressant diskussion och tycker det är jättebra att det lyfts. Känns inte helt okej att kunna gömma allt möjligt bakom att ”men hey jag får väl göra vad jag vill – det är väl just det feminism är?” Ska lyssna när det kommer ut 🙂

 • Reply Magdalena 10 oktober 2017 at 11:12

  Jag hoppas på mer utveckling (textform) 🙂
  Ska försöka ändå lyssna på det avsnittet, alternativt prova på något nytt och beställa en tolk… Har ej tänkt på det tidigare ifall det lyckas!

  Men iaf den boken (Crispin) har jag tänkt läsa, står i kö nu för lån… Läste Nina Åkestams text om boken också.
  Tycker det är bra med lite utmaningar som får oss att tänka till för det är lätt att hamna i ”vanliga feminist” vardagen på något sätt… dvs, flera är överens men samtidigt händer det inte så mycket. Att ifrågasätta och diskutera behövs, då är det också lättare att möta argument och skapa nya argument.
  Får fundera lite mer….

  • Reply Peppe Öhman 10 oktober 2017 at 13:02

   Håller med! Tycker att kvinnor tampas med så många måsten och borden att det inte behövs ytterligare skammande av individen, men att man ändå ska hålla ett öga på sin egen femnism.

 • Reply Emma 11 oktober 2017 at 01:17

  Word. Samtidigt är det direkt skrämmande hur provocerande (män) fortfarande upplever det att kalla sig feminist. ”Jag är för jämställhet” etc etc. Dahmer efterlyser revolution med all rätta men ändå verkar inte feminismen ha förlorat all edge än… åtminstone inte utanför de mer progressiva kretsarna.

  • Reply Peppe Öhman 11 oktober 2017 at 07:00

   Så sant, det är kanske lätt att glömma bort när man själv umgås i feministiska medvetna kretsar.

 • Reply Filippa 13 oktober 2017 at 01:54

  Det är väl klart att det är en feministisk handling att förverkliga sig själv om du är tjej. Inte bara för att du är kvinna och jag bra saker för en kvinna (dig själv), utan också för att omgivningen ser det och det därför tillfogas till normen. Fattar inte besattheten med att definiera saker. Gör bra skit, för dig själv och andra, säg ifrån om det du ser eller läser är korkat, gör så mycket du kan och orkar för dig själv (först) och andra (därefter). Kvinnor är olika och därför är feminism olika, det finns inget allt omslutande utom mänsklighet som innefattar det hela. Fattar heller inte varför det måste vara ”edge”, kan det inte bara få VARA och snöbollsrulla fram? För det gör det! Också.

  • Reply Peppe Öhman 13 oktober 2017 at 06:57

   Fattar verkligen vad du menar och Karin sa samma sak när vi talade om det i Mellan raderna-podden, men jag tänker snarare att ALLT kanske inte måste vara feminism. Man man förverkliga sig själv och göra bra skit utan att kalla det feminism?

  Leave a Reply