Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade Samarbete

Bli bättre på ekonomi

19 oktober 2017

Det här är ett kommersiellt samarbete med Sambla

En av mina målsättningar den här hösten har varit att bli bättre på ekonomi. Det innebär i praktiken att gå igenom våra lån, börja fondspara för barnen och på det stora hela inte falla i koma av ren tristess när någon börjar tala om ekonomi, lån och räntor. Ärligt talat har jag skämts lite för mitt ointresse och kanske främst okunskap i det här området. I höst har jag därför också gått med i några Facebookgrupper för kvinnor fokuserade på ekonomi (Economista och Fyrkista) och försökt förstå olika tjänster och banker.

Eftersom jag är en del lat och en annan del ointresserad har jag aldrig bytt bank eller ens kollat upp vad andra banker erbjuder. Lyckligtvis finns det nu för tiden enklare sätt än att boka möten på en handfull olika banker. Det här inlägget görs i samarbete med Sambla. Sambla  är en jämförelsesajt för lån. Affärsidén är följande: Sambla konkurrenssätter bankerna (upp till 20 stycken) och förhandlar fram den förmånligaste räntan på ett banklån. Här kan du också baka ihop smålån till ett stort för att få ner månadskostnaderna (banker och långivare sätter räntan individuellt vid varje låneansökan). Det enda du behöver göra är en kostnadsfri ansökan om ett nytt lån som motsvarar totalbeloppet av alla dina mindre lån och krediter. Du kan låna mellan 5 000 – 500 000 kr med ränta från 2,95 procent. Sambla har för övrigt fått toppoäng på Trustpilot.

Inom 24 timmar får du ett antal bud från Samblas samarbetsbanker och du får själv välja ut det du tycker är bäst. Exakt hur många lån du får välja på beror på din kreditvärdighet. Om du till exempel har betalningsanmärkningar blir buden inte lika många eftersom många banker inte accepterar det. Även om du har en låg inkomst kan du få färre bud eftersom vissa banker har lite högre inkomstkrav, men om du saknar anmärkningar och har en hyfsad lön blir buden många. Jaja, ni fattar såklart.

Här är en lista med frågor och svar kring lån och räntor på Sambla.

Så här jobbar man med läsning i Vidars skola
Stanna tiden #178

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jenn 19 oktober 2017 at 23:32

  Tack för tipset om fyrkista, förstod att det måste vara något finlandssvenskt 😉 Men hade inte sett den gruppen innan! 🙂

  • Reply Peppe Öhman 20 oktober 2017 at 07:16

   gillar den väldigt mycket!

 • Reply Hanna 20 oktober 2017 at 10:49

  Hej Peppe,
  Om man ska välja en ny bank eller bara jämför banker och överväger att välja en ny, så tycker jag att man ska titta på vad Fair Finance guide har kommit fram till. Det är en slags Fair Trade guide för banker. Den finns i flera länder och ett av dem är Sverige. I guiden jämförs bankerna på rättighets, miljö och hållbarhets parametrar. Det är altså sådant som vad ens pengar investeras i som jämförs. http://fairfinanceguide.se
  Om man vill investera i fonder kan man kolla på denna lista över svanmärkta fonder: http://www.svanen.se/Hitta-produkter/Produktsok/?q=fonder
  Jag tycker att detta är jätteviktigt då bankerna har så mycket makt och till dels får de den makten genom vårt sparande men framförallt genom våra lån. Något som kan vara viktigt att förstå, för att verkligen kunna ta in hur mycket makt bankerna har i dag är att förstå hur pengar skapas. I skolan lärde vi oss att de skapas av nationalbanken. De gör de inte längre. Eller de fysiska pengarna gör det, men 97 % av alla pengar skapas av bankerna själv. När vi tar lån så lånar bankerna inte ut pengar som de har. De skapar pengar till lånet. Det kan man läsa om här: http://positivemoney.org/how-money-works/how-banks-create-money/
  Jag vet att detta inlägg är ett samarbete, men du har hög trovärdighetsfaktor hos mig, så jag tror på att du faktiskt är intresserad av ämnet 🙂
  Hanna

  • Reply Peppe Öhman 20 oktober 2017 at 15:18

   Tusen tack för detta! Jag ÄR intresserad. Hade aldrig hört talas om någon av dessa. Uppskattar mycket!

 • Reply Raipé 20 oktober 2017 at 18:51

  Två saker (eller tre):

  1. Ränta på ränta är the superhero of the ekonomiska världen.
  2. Om du inte tror (och orkar lägga ner sjuukt mycket tid) på att vara en stock picker så lägg dem i en indexfond med möjligast låg kommission. Redan en liten skillnad i kommissioner gör i långa loppet en stor skillnad (se punkt 1).
  3. Ifall du inte har en kristallboll så tro inte att du kan vara något orakel o tajma marknaden. Spara jämt o pumpa in pengar varje månad.

  Det finns åtminstone i USA några tjänster var man rätt konstands effektivt kan välja sparsätt och profiler som passar just ens livssituation. Wealthfront och Betterment är väl de mest kända exemplen. Baserar sig i grund och botten på mystiska algoritmer vilket garanterar att man för valda riskprofilen alltid är maximalt effektiv.

  Joo ja vet, you had me at hello…

  • Reply Peppe Öhman 21 oktober 2017 at 07:16

   haha, du har nu antagit rollen som min ekonomiska rådgivare. ringer ikväll med några frågor 😉

 • Reply Camilla 21 oktober 2017 at 05:59

  Oj, finns det månne något motsvarande i Finland? Skulle vara toppen!

  Mvh. En som antagligen snart kommer ta sitt första bodstadslån, yaiks!

  • Reply Peppe Öhman 21 oktober 2017 at 07:14

   grattis till bostadsköp!

 • Reply Ann 22 oktober 2017 at 00:55

  En petitess, i all välmening, men utifrån att du som journalist behärskar det skrivna ordet: ”Målsättning” är processen att sätta mål, ”mål” är det som man strävar efter och vill nå till. Medan man funderar på vad man vill nå till så gör man målsättning. Så att sånt.

 • Reply Annika 23 oktober 2017 at 07:57

  Tack för tips!

  Jag är egentligen inte så ekonomi-intresserad men älskar struktur och att ha koll. Blir stressad av att inte ha koll på ekonomin och en sparbuffert på banken.

  För sparande så skulle jag absolut rekommendera Avanza. Så himla lätt och överskådligt och roligt (eller, tja, i alla fall o-tråkigt) det blir att spara pengar. Plus att de har en enkel och tydlig portföljgenerator som bara föreslår en lagom sparportfölj utifrån valda parametrar för en sån som jag som absolut inte har intresse av att sätta mig in i fondvärlden. Här finns den: https://www.avanza.se/fonder/portfoljgeneratorn.html

  Låter som ett reklaminlägg men är inte ett dugg sponsrad.

  • Reply Peppe Öhman 23 oktober 2017 at 08:54

   TACK! Har funderat på Avanza, skulle vilja börja spara för barnen (och mig själv). Nu när du rekommenderar den ska jag fördjupa mig i tjänsten <3

  Leave a Reply