Böcker Jobb

Så här kan du stöda en kulturarbetare

29 oktober 2017

Tänkte på inlägget under och om hur tacksam jag är för alla kulturmänniskor är som både publicerar och köper böcker, går på teater och konserter och föreläsningar och bokfester och på alla sätt bidrar till en levande kultur. Letade upp blogginlägget från releasefesten för Livet & Patriarkatet (otroligt duktiga Minna Lehtinen har tagit bilderna) och funderade vidare på hur kulturlivet på många sätt ligger på kulturkvinnans axlar (jaja, också vissa män. Jag vet att t.ex. Kaj Korkea-aho är en storköpare av sina vänners böcker) samtidigt som just den här typiska kvinnan antagligen tjänar lite mindre än sina manliga kolleger.

Jag fattar verkligen folks ekonomiska begränsningar och är därför genuint tacksam varje gång någon vill köpa en av mina böcker. Har en inte råd att köpa en bok eller t.ex. betala för en podcast finns det andra sätt, som är gratis, som en kan bidra med. Det betyder väldigt mycket för podcaster att få stjärnor och en liten recension på itunes. Ju fler podden får, desto högre upp på topplistor och når på så sätt en större publik. Finns en inte på itunes kan en tipsa om och dela podden på sociala medier. Detsamma gäller såklart andra kulturyttringar. Även om du inte har råd att köpa alla skrivande kompisars böcker, tavlor, biljetter till pjäser och så vidare kan en enkel Facebookstatus eller Instagrambild betyda att någon annan köper boken, tavlan, biljetten.

Att vara generös är en så fin egenskap och betyder ofta mycket för en kulturarbetare.

Ps kolla så sjukt gravid jag är på bilden med Jonski ovan. Augusti 2016 både saknar och inte saknar dig.

 

En bra strategi för julen
Tipsar om nya finlandssvenska böcker

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anna 29 oktober 2017 at 15:15

  Så otroligt viktigt, detta, bra att du lyfter det! Och ja, jag köpte Livet och patriarkatet, mycket bra!

  Och – ville bara säga att jag tycker att dina inlägg just nu är så otroligt bra och intressanta, känns verkligen som att du har mycket att skriva om! (och så gillar jag ju förstås allt som har med skrivande att göra!) Lycka till med nya jobbet!

  • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2017 at 17:08

   Tack snälla! Det är extra roligt att skriva när en vet att någon tycker det är bra <3

 • Reply Sigrid 30 oktober 2017 at 01:19

  Hej världens bästa Peppe! Tack för dina fantastiska böcker och poddar – som jag konsumerar med glädje. Jag såg på instagram att du ska skriva en bok som sammanfattar Hannah och Amandas fredagspodd och blev nyfiken. För inte så länge sedan läste du ju The Golden Year och berättade lite smått raljerande om den i Mellan raderna. Kan du inte berätta lite om hur du tänker kring det här samarbetet? Jag upplever att du har en helt annan politisk medvetenhet än Hannah och Amanda som är mer sentimentala. Jag följer både dig och Fredagspodden med stor behållning men det här samarbetet överraskade mig verkligen! Kram Sigrid

  • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2017 at 07:14

   Hej Sigrid, vad roligt att du läser och lyssnar på mina böcker, bloggar och poddar! Blir glad <3 Med Hannah och Amanda tänkte jag helt enkelt att jag ska svälja mina egna fördomar och verkligen lyssna på dem och de ÄR ju ofta väldigt bra och roliga och också sentimentala, men det får man vara. Hoppas bara att jag kan ro iland projektet, är alltid lite nervöst i början när en börjar man nya uppdragsgivare.

   • Reply Sigrid 30 oktober 2017 at 07:51

    Övertygad om att du klarar det galant 🙂

    • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2017 at 07:56

     Tack <3 <3 <3

  Leave a Reply