Böcker Skriva

Tipsar om nya finlandssvenska böcker

29 oktober 2017

Magdalena: I mitt fall gärna få tips på bloggar eller författare mm i Svenskfinland. Vill hänga med lite mer här likaså har tänkt eg på författare överhuvudtaget, (både barnböcker och för icke-barn).

När jag ska tipsa om finlandssvenska författare och bloggare får jag alltid lite lätt panik eftersom jag gärna vill tipsa om alla, men är samtidigt rädd för att glömma bort någon som jag verkligen gillar och som blir besviken på mig. Nu har jag kanske storhetsvansinne som tror att alla i Svenskfinland läser den här bloggen, men låt gå.

Här kommer några nya böcker (och OM du inte hittar dig själv på listan betyder det inte att jag inte skulle läsa och uppskatta dig. Det är bara min småbarnshjärna som inte är speciellt skarp. Sign. bytt fyra blöjor mellan 0600-0730). PLUS: alla som är intresserade av litteratur och feministiskt snack ska givetvis lyssna på Mellan raderna med Jihde och Öhman (finns också på itunes och Acast) och på Hietanen och Henriksson.

Slår in öppna dörrar: Kjell Westös Den svavelgula himlen är en av årets bästa läsupplevelser.
Sugen på deckare: Läs Eva Frantz Sommarön och Blå Villan
Ljudbok? Nu finns Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga i ljudform, uppläst av henne själv!
Barnbok för lågstadiebarn: Malin Klingenberg och Joanna Vikströn Eklövs splitternya: Rakels Mirakel.
Intresserad av feminism OCH historia: Anna Lindholm skriver smart om Finlands inbördeskrig ur ett kvinnoperspektiv i Projekt Ines
Om det är bra poesi du är ute efter gillade jag jättemycket Adrian Pereas White Monkey. Han vann dessutom Svenska Yles litteraturpris häromdagen.
I dag ska jag börja läsa Johanna Holmströms hyllade Själarnas ö som handlar om hur vi ser på kvinnor och galenskap eller snarare hur galenskap definieras. Vi pratar om den i nästa Mellan raderna.
Och så ÄLSKAR jag allt som Minna Lindeberg skriver och Jenny Lucander illustrerar.
En inkörsport till litteraturen för alla, men främst kanske mellan- och högstadieungar är Teds och Kajs Zoo -virala genier. Skrattade mycket, trots min ålder.
Och (feministisk) fantasy är ju drottning Maria Turtschaninoff känd över hela världen för.

Ja, och så tycker jag faktiskt att min Livet & patriarkatet fortfarande håller. Ge den i farsdagspresent åt pappa eller i julklapp åt brorsan så har ni ett avstamp i #metoo diskussionerna kring middagsbordet.

Ett av årets snyggaste omslag måste vara Michaela von Kügelgens Vad heter ångest på spanska.

Ej bok, men Förlaget säljer t-shirts med Tove Janssons serie av Hitler som gapar efter mycket. Fyra euro av intäkterna går till arbete mot rasism.

 

Så här kan du stöda en kulturarbetare
Jill Johnson och att skriva barnböcker

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Magdalena 29 oktober 2017 at 12:39

  Tack för tipsen!

  Tror nog att det brukar hjälpa på vägen när man känner till ett par osv…
  Dina bäcker har jag förutom den första 🙂
  Brukar låna på biblioteket en del men inte alltid de har svenskspråkiga alt jag vet inte vart ska börja leta.
  Dock tar de ju emot tips… våra bokhyllor blir snabbt fyllda här + speciellt nu när det finns en 3.e medlem i familjen som jag gärna köper böcker till..får hålla mig till tåls tills barnet är ett par år äldre och kan ”läsa” pappersböcker också 🙂

  • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2017 at 17:08

   Tack för att du köpt mina böcker och känner verkligen igen det där med överfulla bokhyllor. Samtidigt tar det mig emot att göra mig av med böcker. Försökte sälja och ge bort när vi flyttade till USA, men känns som om 80 procent forfranade finns kvar.

 • Reply Ninni 29 oktober 2017 at 22:54

  Bra tips. Rekommenderar också Martina Moliis-Mellbergs nyaste!

 • Reply Kugge 30 oktober 2017 at 01:52

  Ja alltså det finns SÅ mycket bra finlandssvensk litteratur och mycket nytt och spännande på gång. Den enda boken jag köpte på bokmässan i Helsingfors nu var 7 av Martina Moliis-Mellberg och den ser jag fram emot! (Mest bara den för att jag köpt så mycket annat.) Och visst är det där omslaget till min bok jäkligt snyggt, Linn Henrichson gjorde ett fantastiskt jobb!!

 • Reply Anna 30 oktober 2017 at 12:48

  Tack igen för alla tips <3

  • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2017 at 13:31

   hjärta hjärta!

 • Reply Marie 30 oktober 2017 at 15:43

  Psst.. Rakels Mirakel av Malin Klingenberg (ej Kivelä)

  • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2017 at 16:48

   FÖRLÅT! ÄNDRAR! SLARV!

  Leave a Reply