Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Böcker

En bra strategi för julen

7 november 2017

Det ÄR kanske lite tidigt att prata om julklappar, men snubblade in på en FB-tråd där familjen kommit överens om att de lottar ut vem som ger julklapp åt vem i familjen (vill minnas att Linns familj kör motsvarande strategi). Julklappen ska kosta ca 150 euro (utgår från att det gäller vuxna). Först tänkte jag att det var en jättehög summa, men det är kanske bara mitt perspektiv som är snålt. Kanske 150 euro inte är så mycket om man bara köper en enda julklapp. Eller?

Ju mer jag funderar på att bara köpa en välgenomtänkt julklapp, desto mer gillar jag idén. Istället för att tvångsköpa grejer för att det är jul får man ta sig en funderare och skaffa den bästa möjliga presenten. Sen kan man ju dra ner på summan den ska kosta. Jag tycker att det är en present i sig då någon visar att hen känner mig så pass bra eller har lagt tid på att forska i vad jag gillar att hen kan komma med den perfekta presenten. OBS! Det måste verkligen inte vara en fysisk sak, teaterbiljetter, middag eller islandshästridning går också bra. Gillar också speciellt mycket när folk satsar på små konstnärer, författare och andra producenter vid sidan om de stora företagen.

Vad säger ni om en budget på 150 euro? Och ni får också gärna komma med bra julklappstips vid sidan om självklarheter som böcker som ju ständigt är aktuella.

Vinn anteckningsböcker
Så här kan du stöda en kulturarbetare

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Johanna 7 november 2017 at 07:51

  Jättebra idé ju! Och jag tyckte också att 1500 lät högt först, men helt rimligt om man bara ska köpa en present ju (och kan ju som du skriver justeras efter vad en känner för!). Brukar absolut landa på mer än 1500 kr totalt sett vid vanliga upplägget, när jag köper till ”alla”, så detta skulle ändå vara ett sätt att skära ner.
  Slits verkligen mellan att införa detta i min familj och att inte vilja göra det eftersom jag trots att det är dumt och konsumtionshetsande ÄLSKAR att köpa julklappar till folk. Tänka ut, slå in dem, lägga under granen osv. Mmmm. Men ska verkligen överväga detta upplägg ändå, har redan gått i dessa tankar. Vi firar med både min och Axels familj tillsammans, så det känns extra smart att hitta något system som gör att julklappandet inte helt ballar ur. Och känns rimligt att köpa mer till barnen nu för tiden, men att de vuxna får en fin och bra sak var, istället för en massa olika stress-köpta prylar.

  Ett förslag förresten: att köra på en present var-upplägget du beskriver, men till det lägga till julklappsleken där varje person köpt en eller två klappar för ca 100 kronor. Det är en kul aktivitet och då blir det ändå lite fler grejer att slå in och gå och klura på, om en tycker det är roligt.

  Ser också fram emot att andra ska tipsa om smarta julklappar här! Har nog inget supertips själv, förutom att jag brukar tycka det är nice med funktionella grejer i extra lyxig tappning, typ linnelakan eller liknande. Dyrt men väldigt härligt och håller ju (väl) ungefär för evigt.

  • Reply Peppe Öhman 7 november 2017 at 21:16

   Jag tror också att jag spenderar mer än 150 euro/dollar på julklappar. Älskar grejer som håller i evighet. Och älskar, precis som du att ge bort presenter. Ska fråga läsarna om deras allra bästa julklappstips. Återkommer. KRAM

 • Reply Mia 7 november 2017 at 10:58

  Så har jag och mina syskon gjort i ett par år nu – smidigt eftersom jag ändå har fyra stycken. Vi kör dock med en lägre summa, vill minnas att vi haft ca 60 euro? Det finns fördelar och nackdelar med det systemet – fördelen är den uppenbara, lite mindre stress och lite mindre konsumtionshets. Men samtidigt känns det som att det blir lite större press på att det ska vara nåt BRA – annars funkar det kanske att köpa ett par stickade vantar på en julbasar, nu ska det liksom kosta lite mer och då borde det verkligen pricka rätt. Och det är ju den enda julklappen hen får från ett syskon, så lite trist om det blir en tråkig present. Lite mer prestationsångest! Men fördelarna överväger, så vi lär fortsätta. Det blir ändå ganska hysteriskt med julklappar eftersom alla fem syskon med familjer (inklusive åtta barn!) firar julafton hemma hos våra föräldrar! 😀

  Julklappsspelet som Johanna beskriver här ovanför har vi också testat! Gjorde det första gången ifjol med svärfar och min mans bror + fru, jättekul! Har kommit överens om att göra det i år igen istället för vanliga julklappar mellan oss vuxna på den sidan av familjen.

  • Reply Peppe Öhman 7 november 2017 at 21:25

   Fasiken, DETTA ska vi göra i år!

 • Reply AlandsPetra 7 november 2017 at 12:21

  I år ska jag bjuda syrran på Magnus Carlsson s julkonsert i början av advent. Syrran å jag har älskat honom sen han slog igenom i Barbados:-)! Blir lite lyrisk redan nu då jag tänker på det:-)! Så det får hon i julklapp av mig, älskar klappar då man gör något tillsammans. Å till syskonbarnet har jag självklart inhandlat Kim å toalettäventyren:-) Kram!

  • Reply Peppe Öhman 7 november 2017 at 21:26

   Upplevelser är kung! Har träffat honom en gång, så trevlig person!

   • Reply AlandsPetra 7 november 2017 at 21:41

    Va roligt å höra att i alla fall en av mina två barndom/ungdoms idoler (Carola och Magnus!) är trevliga och down to earth! Insåg just att boken nog inte hette så:-)! Får väl av enkelheten kalla boken Peppes Kim:-)!

    • Reply Peppe Öhman 8 november 2017 at 18:12

     Haha! Jag tänkte inte ens på att det var fel titel 🙂

 • Reply Sandra 7 november 2017 at 12:40

  Vi har haft samma system i flera år och det är bästa grejen nånsin. 50 euro är vårt tak. Tycker 150 låter som väldigt mycket.

  • Reply Peppe Öhman 7 november 2017 at 21:27

   Det var också min första reaktion.

 • Reply Minna 7 november 2017 at 21:06

  $50 hos oss och vi har använt lotterisystemet över 10 år. De flesta av oss spenderar en stor summa pengar på att resa till vår ”juldestination” samt hotell/airbnb. Fokuseringen är på att vi är tillsammans i några dagar.

  • Reply Peppe Öhman 7 november 2017 at 21:27

   Min syster med familj och mamma kommer hit i år. Ska bli så roligt att ha dem här!

 • Reply KarinM 8 november 2017 at 05:03

  Vi gör samma med mina syskon och föräldrar. Lottar en vuxen att köpa till för ”några hundra” – typ 300 kr. Alla har allt vi kan tänkas behöva och så fokuserar vi på barnen, men med måtta även där.

  • Reply Peppe Öhman 8 november 2017 at 18:13

   Låter hur bra som helst!

 • Reply Matilda 8 november 2017 at 07:43

  Vi har lottat några gånger, eftersom vi blir 18 vuxna och inga barn på julen. Vi satte 300 kronor som minimigräns och sen fick man köpa hur dyrt man ville. En person i mina föräldrar generation tyckte att 300 var för dyrt för en present. Den personen satte sedan ner foten och sa ”nehej, jag vill inte göra det här längre. Jag vill ha många julklappar.” Det året fick alla typ ett kort med ”100 kr till BRIS” Av mig. Den som ville ha många julklappar blev jättesur och sa att det var som en smäll i aniktet till hen. Efter det har jag undvikit att fira jul alls eftersom jag inte gillar presenthysterin kring julen.

  • Reply Peppe Öhman 8 november 2017 at 18:14

   18 PERSONER! Och känner igen alla förväntningar och traditioner som kan vara svåra att kombinera då så mänga människor samlas

  Leave a Reply