Feminism Okategoriserade Rasism

Välj att inte vara ett rövhål

9 november 2017

På min Hbl-blogg skrev jag, som ni vet, om att reglerna inför Halloween är jätteenkla: Klä inte ut dig till en kultur, sjukdom eller hudfärg. Givetvis dök det upp en man som skulle berätta hur det egentligen är (önskar att det fanns ett ord för det). Han skrev bland annat: ”Hur kommer det sig att vad som genom historien varit en naturlig interraktion mellan individer och kulturer nu plötsligt är någonting man noggrannt skall akta sig för?”

Lätt fråga! Det är för att vi vet bättre nu! Förr trodde man att folk med en viss hudfärg eller -form eller kultur bar på vissa medfödda egenskaper som var sämre än folk med en annan (ljus) hudfärg. Det fanns en tid då folk använde folk n-ordet, trodde att kvinnor var för dumma för att rösta och att ursprungsbefolkningen i land de kolonialiserade var blodtörstigare än vad de var (ironin!). I dag vet vi lyckligtvis bättre.

Som med mycket här i världen finns det gråzoner. Är du osäker på när det handlar om kulturell appropriering och när det bara är två kulturer som inspireras av varandra? Då kan du göra som Ice Cube: Check yo self, och ställ dig själv frågorna: stereotypiserar jag en kultur? Blir någon illa till mods av att jag klär ut mig till hen? Var befinner jag mig själv på privilegiestegen?

Exempel 1) du köper en karelsk pirog trots att du inte bor eller kommer från Karelen. Fråga dig själv: gör detta en person från Karelen illa till mods eftersom du roffar åt dig av hens kultur?

Exempel 2) du ska gå på maskerad och klär ut dig i en fjäderskrud som kommer från den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Eller bor i Norden och klär ut dig i en traditionell samisk dräkt.

FACIT:

Väljer du exempel 1 förminskar eller stereotypiserar du inte ett folk/en kultur.

Väljer du exempel 2 hjälper du, som representant av en majoritetskultur, att förvandla minoritetskulturen till en stereotyp. Du kan fråga dig själv: Har kulturen jag klär ut mig till blivit diskriminerad, attackerad eller förtryckt? Om svaret är ja, välj en annan kostym.

Livet är komplicerat och mycket handlar om sammanhang och respekt. Ibland gör man fel och du är det tusen gånger bättre att be om ursäkt och lära sig av sina misstag än att förneka att man gjort någon illa och skrika ut att man har rätt att göra vad man vill. Du kommer inte kommer att ställas inför rätta och landa i fängelse för en fjäderskrud eller ens ett blackface. Det går bra att vara ett rövhål utan att bli bestraffad för det. Frågan är bara varför någon vill det. Eftersom vi ändå ska leva tillsammans på den här jorden, varför inte anstränga sig för att göra så få människor som möjligt illa.

Och gällande maskerad, Halloween eller annan utklädningsfest, är du osäker, välj en superhjälte, ett fantasifoster eller ett djur.

Listan listan listan

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Frusnygg 9 november 2017 at 10:27

  In i skolböckerna med denna, så otroligt tydliga, förklaring. Tack för att du hjlper till att göra det begripligt och med så bra exempel. Bara ta med sig och sprida vidare.

  • Reply Peppe Öhman 9 november 2017 at 19:10

   Tack för att du säger så <3

 • Reply Johanna 9 november 2017 at 13:04

  Jättebra svar åt Fred Flinta på hbl-bloggen! Önskar att jag var lika välformulerad som du!

  • Reply Peppe Öhman 9 november 2017 at 19:11

   Äsch, men TACK! <3

 • Reply maggie76 10 november 2017 at 04:58

  ORKA med gubbarna alltså. Men du orkar.

  Så trött på gubbar!

  • Reply Peppe Öhman 11 november 2017 at 07:35

   Jag med. Så trött. Men kan finna en liten tillfredsställelse att hjälpa dem reda upp begrepp och sen avsluta diskussionen.

 • Reply E 10 november 2017 at 09:01

  Ordet för det är väl mansplaining? Tack för att du finns som motvikt. 😘

  • Reply Peppe Öhman 11 november 2017 at 07:36

   Huvudet på spiken! KRAM

  Leave a Reply