Feminism

Ridning är inte sämre än fotboll

10 december 2017

Jag tänkte på en grej när jag skrev inlägget under. Nämligen att min första instinkt djupt, djupt inne är att hobbyer som är traditionellt kvinnliga är lite sämre hobbyn. Skäms för den känslan och anstränger mig för att skuffa den ifrån mig. I tonåren fick jag lära mig att det var lite pinsamt att syssla med hästar och ridning. Jag kompenserade med att snowboarda och senare vid sidan om ridningen göra enstaka inhopp i allt som räknades som tufft som att hoppa bungy och fallskärm, skärmflyga och hängflyga. Liksom för att visa att jag inte var typiskt tjejig, alltså hade hög status.

Jag fattar ju såklart att det inte är bättre att syssla med traditionellt manliga sporter, men kulturen sitter djupt. I dag är läget bättre än när jag var tonåring, många av mina vänners döttrar spelar till exempel fotboll och det är världens naturligaste sak. Det är bra med lagsport och att de konstgjorda gränserna mellan typisk killhobby och typisk tjejhobby sprängs. Samtidigt undrar jag om det finns lika många killar som rider, dansar balett och intresserar sig för hudvård. Det är lite lättare för den grupp som har längre status att höja den genom att ta till sig attribut från sen högre, men att göra motsatsen är svårt. Längtar till den dagen då det inte finns typiska tjej- och killhobbyer, utan allt är öppet för alla.

via GIPHY

Föräldrarna var inte bättre förr
Vi vet vem ni är

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jessica 10 december 2017 at 10:13

  Jag tycker mig märka att det är många killar som rider när de är riktigt små, men slutar när de börjar skolan eftersom de då inser att det är en ”tjejsport”… Så synd, men på ett sätt skönt – eftersom de snabbt skulle bli mycket bättre än vi :p Killar har lättare att få en korrekt lodrät sits och bålstabilitet, dessutom är forfarande nästan alla sadlar byggda för män eftersom det historiskt har varit män som ridit… Nu har det äntligen börjat komma sadlar anpassade för kvinnlig anatomi på marknaden i Sverige (har dock inte provat någon sådan då de är svindyra)

  • Reply Peppe Öhman 10 december 2017 at 14:37

   visste ej om bålstabiliteten! Intressant. Tack för den infon. Gällande sadlarna tänker jag: TYPISKT!

 • Reply Mia 10 december 2017 at 10:31

  Jag också! Alltså jag väntar så på att det inte mera skall vara så indelat i pojk – och flickhobbyn eller saker, lekar, kläder etc. Bor i München och har många gånger fått höra vilken tur att mina barn båda är flickor så kan de dela rum länge, för en pojke och en flicka i samma rum går ju inte så länge… jag bara ????????? Tyvärr måste jag erkänna att jag inte frågade, hur menar du, för jag kände att med de personerna sku det inte leda någon vart och hade faktiskt noll kraft att ta den diskussionen. Många är här så otroligt gammalmodiga så det känns ofta hopplöst, men försöker för det mesta flika in med kommentarer.

  • Reply Peppe Öhman 10 december 2017 at 14:38

   Här i USA är det också otroligt traditionellt. Folk såg på mig som om jag var galen när jag undrade varför inga flickor spelade baseball. Känner också igen mig i diskussionen kring att det ibland är lönlöst att ens ta diskussionen.

 • Reply Anna 10 december 2017 at 11:18

  Intressant ämne! Så där tycker jag det är inom många områden, och det retar mig något oerhört! Ta tex litteratur, är det ”sämre” att läsa – eller skriva – romance eller böcker om tjejer? Eller konst, viss konst anses som ”finare” och ofta är den även representerad av män, medan sk inspirational konst eller liknande, med känslor, citat, färger, osv, som ju ofta målas av kvinnor inte får samma status. Jag tampas faktiskt med det här problemet just nu, då jag, som både skriver och målar, känner hur jag dras till och har KUL när jag jobbar inom dessa områden, men… så känner man då den ”patriarkala blicken” över axeln på samma gång… Svårt att ens sätta ord på men kanske du förstår lite vad jag menar…

  • Reply Peppe Öhman 10 december 2017 at 14:40

   Fattar PRECIS vad du menar! Att det som kvinnor producerar hela tiden faller lite utanför normen och inte ens jämförs med det män producerar, eller jämförs ut ett lägre status-perspektiv. Så få män som frivilligt läser kvinnliga författare tex. Tänker att man själv hela tiden måste vara medveten för släpper man taget sugs man automatiskt med i de patriarkala tankegångarna.

 • Reply Hanna 10 december 2017 at 21:13

  Så bra ämne! Varför ska det traditionellt kvinnlig alltid värderas som sämre…

  • Reply Peppe Öhman 12 december 2017 at 07:14

   Sannerligen otroligt störande.

  Leave a Reply