Personligt

Passivt aggressiva hälsningsfraser

18 december 2017

En kompis till mig skrev på Facebook hur hon efter åtta år på en myndighet brutits ner och nu skriver ”mvh” under mail hon skickar. Jag känner lika stark starkt som hon gentemot ”mvh” och får medhåll (eller kanske det är jag som håller med) av Magdalena Ribbing (frid över hennes minne) när hon skriver:

”Klarar du att avstå från MVH eller mvh är det bra. MVH ska uttydas Med vänliga hälsningar, eller Med vänlig hälsning. Men orkar man inte skriva ut dessa tre enkla ord kan man lika gärna avstå från dem i förkortat skick. Att skriva en sådan vänlighetsfras i tre bokstäver är meningslöst. Jag brukar säga att det är som att vinka till någon, vilket också är menat som en vänlig gest, men inte bry sig om att lyfta vinkhanden från knähöjd.”

Jag är inte heller överförtjust i det utskrivna ”med vänlig hälsning”, tycker att det låter lite passivt aggressivt, men jag fattar att folk använder det mer av vana än i undertryckt vrede. I vissa sammanhang är det kanske opassande att skriva ”peace out” (typ om man jobbar på Försäkringskassan), men i massor av mail kunde ”mvh” bytas ut om ”må väl”, ”ha det fint”, ”allt gott” eller varför inte bara ”hälsningar” om man vägrar visa några känslor av välvilja. Kan också lägga till att tummen upp-emojin istället också platsar på min NEJ-lista. Likaså emoji med tungan utsträckt och gråtskratt-typen. Kalla mig neggo. Jag står för det.

Er tur, finns det något ni avskyr i kommunikationssammanhang?

Fler outfits och videon
Den lilla framgången är större än det stora misslyckandet

You Might Also Like

58 Comments

 • Reply Henrika 18 december 2017 at 09:30

  Tummen upp är värst! Skriv hellre ingenting som svar, än tummen upp. Det är så nonchalant. ”Ok” är mycket bättre, även om det är torrt uttryck det med. Sen tycker jag att bara skriva sitt namn i slutet av ett mejl också kan verka svalt, men är det för att undvika mvh som folk gör det? ”Må gott” eller ”kram” funkar bäst tycker jag.

 • Reply Jenn 18 december 2017 at 09:41

  Oooj vad intressant. Har alltid lite problem med hur jag ska avsluta mejl. Särskilt när mejlen emellanåt blir mer som en chatt-konversation? Och vad jobbigt att veta att folk kanske tar illa upp? Hehe. Som den kameleont jag är (kopierar omedvetet dialekter…) brukar jag nog dock försöka kopiera avsändaren/mottagaren 😉

  • Reply Peppe Öhman 18 december 2017 at 10:07

   tolka ingenting i det jag tycker, att mvh är kallt kanske bara är jag (och ribbing och sofia) som tycker! gillar dock kamaleonttänket!

 • Reply Jenn 18 december 2017 at 09:44

  OCH KOM PÅ EN SAK. Hjärtan i direktmeddelande på instagram, lite likt tummen på fb eftersom bara en knapptryckning behövs. Tycker den är SÅ DRYG. Typ ”jag skickar dig ett kärleksfullt hjärta men jag gör det för att det är det enklaste sättet så egentligen betyder det absolut ingenting”.

  • Reply Peppe Öhman 18 december 2017 at 10:07

   hahaha!nu när du säger det så…

 • Reply Matilda 18 december 2017 at 09:49

  Jag älskar tummen upp. Använder den hela tiden. Både i telefonen och irl. Den är kortare än ”okej” men snällare än ”OK” och förutom att betyda typ ”okej” så har den dessutom en positiv klang. Jag har gått så långt med upptummen att jag när jag smsar någon som jag vet inte har en Android så skriver jag ”upptumme” istället för att skicka en tumme. (Eftersom upptumme ibland ses som en fyrkant med x genom om man skickar från en Android till inte android)

  • Reply Peppe Öhman 18 december 2017 at 10:08

   det är kanske jag som måste omvärdera min inställning till tummen (älskade dock den utskrivna ”upptumme” mycket sympatiskt)

  • Reply Bohemian Maggie 19 december 2017 at 04:39

   Jaa, precis så tänker jag också. Tänker också att OK eller okej är kanska burdust eller till och mer mer passivt aggressivt än den lilla och positiva tummen upp. Smilys i jobbmail dock. Mjää, nej tack om det inte är en god kollega eller nån man skickar ofta med.

   • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 06:59

    Håller med om att också ”ok” kan upplevas lite passivt aggressivt. Kanske det är nåt med förkortningarna.

 • Reply Josefine 18 december 2017 at 11:30

  Jag håller med Matilda. Tummen upp har för mig en positiv klang. Får jag bara ett ”Ok” kan jag ibland nästan bli sur. Tycker Ok är drygt. Men det är bara min åsikt!

  • Reply Peppe Öhman 18 december 2017 at 16:00

   Nu känner jag allt starkare att det är mig det är fel på.

 • Reply Anna 18 december 2017 at 12:20

  Mycket intressant inlägg 👍🏼😂😉

  ”Vänliga hälsningar” brukar jag skriva, kanske aningen mindre passiv aggressiv underton än ”med vänlig hälsning”?

  ”Vänligen” skrev jag nån gång, men det kändes nästan aktivt aggressivt så det slutade jag med. Iskallt.

  Tummen är bra och glad, tycker jag! ”Ok” skriver bara skitsura eller såna som inte tänker särskilt mycket på de här frågorna.

  • Reply Peppe Öhman 18 december 2017 at 16:01

   Håller med om att vänliga hälsningar är snäppet bättre än samma i singularis. Och du sällar dig också till tumme upp-gänget.

 • Reply Frusnygg 18 december 2017 at 12:56

  Men det här med att ett sms blir som ett gammaldags brev… orkar inte det…. är det för att jag vill verka yngre och tuffare än jag är? För att jag är långsam på att skriva i mobilen och håller nere på antalet ord? Eller vad? Det blir ju så uppstyltat med hej och varma hälsningar i varje kommentar. Gillar hjärtan och tummar och med vänliga hälsningar. Hatar verkligen MBH och även utskrivet Med Bästa Hälsningar. Huuuu det är vidrigt. Säkert för att det var en trist chefs typ som skrev det först i min värld och att alla apade efter.

  Din lilla gullhöna till dotter, hon är då det sötaste!

  • Reply Peppe Öhman 18 december 2017 at 16:01

   Håller med, det får finnas ett tack för alla artighetsfraser! (och TACK, vi gillar gullhönan)

 • Reply Mamma Mu 18 december 2017 at 12:58

  Det står med vänlig hälsning före mitt namn och mina kontaktuppgifter i min jobbmejl. För att jag tycker att jag måste ha det där. Och när jag skriver interna mejl eller till personer utanför jag känner bra skriver jag ännu mitt namn ovanför min signatur (blir alltså mitt förnamn, med vänlig hälsning och så mitt hela namn igen på raden under. Måste ju se helgalet ut). Just för att frasen känns så konstlad och opersonlig (tycker tydligen att endast namnet är mer personligt…) I mina privata mejl skriver jag ofta kram eller bara namnet. Skulle aldrig i mitt liv skriva mvh då.

  • Reply Peppe Öhman 18 december 2017 at 16:02

   Jag kör också ofta med kram. Och fattar att man måste vara lite mer formell i seriösa sammanhang.

   • Reply Malin 19 december 2017 at 22:55

    Det där med kram är jag noga med: jag skriver aldrig kram till någon jag inte spontant skulle krama på riktigt, det känns falskt, haha. Hjärtan och tummar upp har jag absolut inget emot. Jag försökte skriva m v h fyra gånger på min dator utan att lyckas: skriver jag ihop det så FÖRVANDLAS det till ”med vänlig hälsning” haha, det har jag aldrig märkt förr, vilket innebär att jag faktiskt aldrig skriver m v h . Jag håller helt med dig och Ribbing där, slarvigt att förkorta.

    • Reply Peppe Öhman 20 december 2017 at 08:41

     Jag upplever att kram är vanligare i svensk korrespondens än i finländsk. (och jag var också med om spell checken som ändrade mvh till det längre alternativet).

 • Reply Johanna 18 december 2017 at 23:27

  Tycker också att tumme upp är mkt mer positivt än ”ok”.
  Som avslutning i privata mail, eller jobbmail till folk jag känner på kompis-plan, skriver jag kram. Annars nästan alltid ”allt gott!” Eller ”bästa hälsningar”.

  Peace out var ju dock överlägset härligast, ska börja med det! 🙂

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:06

   Jaja, jag får väl gå över till tumsidan då. KRAM

 • Reply Viktoria 18 december 2017 at 23:44

  Jag tycker om ”OK ”men har förstått av fd kollegor att det kan ses som nästan surt, speciellt i versaler. Har dock extremt svårt för ”oki” (hellre då ”okej”, men tycker det ser rätt fult ut (är förmodligen galen)), men är kanske också gammalmodig? Jag tycker inte om ”mvh”, så använder mest ”med vänlig hälsning” i mer formella mejl (typ till myndigheter). Strösslar generellt med ”Allt gott” och gärna i kombination med hederliga ”Hälsningar”.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:05

   Tänker precis som du att det handlar om mottagaren, man anpassar sitt språk efter person och situation.

 • Reply Viktoria 18 december 2017 at 23:46

  Och glömde så klart – tack för roligt inlägg och intressanta kommentarer! Älskar språk.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:04

   Tack själv!!

 • Reply Mia 19 december 2017 at 01:29

  Jag kan hålla med om mvh, men dina synpunkter mot tummen måste jag verkligen protestera mot! Skriver under allt Matilda säger om den, använder den dagligen! Att inte svara alls är mycket värre, tummen kvitterar om inget annat så åtminstone att jag har läst och är välvilligt inställd. Annars har jag inte direkt några detaljer jag stör mig på, men jag ser rött när jag har mejlat någon med två frågor och får svar på den ENA. (För det mesta den mindre viktiga.) HUR svårt kan det vara att läsa igenom ett helt mejl och notera två frågor i samma text? DET tycker jag är extremt nonchalant. Sådeså! Haha, märker att jag blir alldeles upprörd nu!

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:04

   haha, börjar känna mig ensam som tummotståndare här.

 • Reply Janina 19 december 2017 at 01:43

  Jag har ett jobb där jag ofta har ganska snabba diskussioner med folk per mejl och ibland känns det lite fånigt att knappa in de där hälsningsfraserna varje gång (särskilt om meddelandet i sin helhet är typ ”Moi OK Terveisin” med radbyten emellan) men det känns nu bara som att de ska vara där. Mvh behöver jag dock aldrig fundera på eftersom inga av dessa jobbmejl är på svenska. Däremot en del på engelska och det är ju också lite besvärligt, men ”Best” brukar jag köra med. Däremot skriver jag inte gärna ”Dear” i början, det känns bara töntigt och får mig att tänka på min gamla föreläsares kommentar ”dear is usually not what you’re thinking…” Om det nu inte är ett väldigt formellt mejl till någon som verkligen är engelskspråkig och kan antas förvänta sig det.

  Tummen upp hör ju sedan till andra genrer. Det är onekligen lite lustigt när jag och mina kompisar kommer överens om något i en gruppkonversation på fb och det kommer fem tummen upp efter varandra. Men inget jag stör mig på direkt. Ibland försöker folk också skicka tummen upp och annat dylikt till mig per sms men det blir bara fyrkanter pga. att min telefon är lite simpel av sig. Då får jag bara försöka gissa vilken känsla de kan tänkas försöka uttrycka.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:04

   Jag kör också med ”best” och lämnar, som du, bort ”dear”.

 • Reply Ennet 19 december 2017 at 01:52

  Åh, jag uppfattar det helt olika! Skriver själv ”mvh” om det är typ en halvbekant ny uppdragsgivare som jag gärna vill vara artig gentemot, om det är formella sammanhang skriver jag ut ”med vänlig hälsning”. Tar själv inte alls illa upp av mvh, tvärtom uppfattar jag det säkert på något sätt bokstavligt; att den andra vill hälsa vänligt. Fattar inte varför förkortningen skulle inbegripa att den vänliga hälsningen är mindre vänlig eller inte alls vänlig? OK betyder väl like mycket OKEJ fastän det är en förkortning?

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:02

   Tänker att det är helt subjektiva tolkningar, ingen har mer rätt än någon annan.

   • Reply Ennet 19 december 2017 at 14:03

    Absolut!Blev nog lite till mig mest,hade alltid tänkt att ett mvh uppfattas positivt-så som jag nog allra oftast menar det. Bra att läsa alla kommentarer här, om inte annat kan en ju varva med nya avslutningshälsningar för omväxlings skull!😊

    • Reply Peppe Öhman 20 december 2017 at 08:43

     Det kan såklart vara också vara hur trevligt som helst, det handlar bara om subjektiva upplevelser 🙂

 • Reply Emma 19 december 2017 at 02:06

  Folk som börjar ett mail med endast mottagarens namn följt av komma, dvs skippar hälsningsfrasen. Känns sjukt aggressivt, blir så provocerad varje gång.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:02

   ”Emma, det är inte så farligt.” Eller nä, håller med dig.

 • Reply Jenni 19 december 2017 at 02:35

  ”Tack på förhand” !!!! De e nog värst! Typ sånt man skriver till andra föräldrar i klassen för att få dem att engagera sig mera i gemensamma gåvan åt läraren…Huuu så hemskt. Så där ”viktigpettrigt”!
  Tummen, hjärtat, skrattemojin o de andra är bra tycler jag. Bajskorven är bäst. Och skumppaglasen…

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 07:01

   Ja ”tack på förhand” kan verkligen bli en befallning snarare än ett tack.

 • Reply Ylva 19 december 2017 at 05:14

  Intressant inlägg. Det finska/finlandssvenska sättet att avsluta mail med t./h. ( Terveisin/Hälsningar) uppfattar jag som kallt och på snudd till oförskämt. Inte alls proffsigt. Skriv hellre bara namnet.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 06:57

   Det har jag inte upplevt (ännu), alltså bara ett h eller t. Det känns verkligen lite för minimalistiskt.

   • Reply Ylva 20 december 2017 at 02:38

    Det förekom hela tiden på den finlandssvenska organisation jag jobbade på. Otroligt irriterande. Av misstag råkade jag en gång skriva h. mitt namn på jobbet i Sverige varpå kollegorna undrade varför jag var ”sur”. Förstår att det är tidsbrist mn bara ett enfaldigt litet h. eller t. är verkligen inte god ton.

 • Reply Carin 19 december 2017 at 05:27

  Intressant diskussion! Jag gillar också upptumme men använder ALDRIG mvh. ”Allt gott” låter lite grötmyndigt tycker jag. Må väl däremot är fint! Och kram förstås när det inte kan uppfattas tokigt eller bli närgånget.
  Ps. Alltså Majlis… armarna. Otroligt gullig.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 06:56

   aha! Då ska jag fokusera mer på ”må väl” i framtiden.

 • Reply Koko 19 december 2017 at 06:45

  Själv är jag allergisk mot ”allt gott”, eftersom det en gång i tiden alltid kom som avslutning på mejl av en person som annars kunde skriva ganska ovänligt och det kändes alltid väldigt konstlat för mig. Men jag är den där som oftast bara skriver under med ”h. Namn” + officiell signatur så jag borde kanske bara vara tyst… Min formella signatur har iofs en katt i sig – hjälper det? 😉 (Detta i formella mejl alltså, annars oftast ”kram”.)

  En person jag känner avslutar alltid med snöiga / vårsoliga / höstvarma el dyl. hälsningar. Det tycker jag är mysigt, fast det inte riktigt är min grej.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 06:56

   Det hjälper mycket med katt!

 • Reply Sofia 19 december 2017 at 10:04

  Ha det fint! Låter för mig som typ stick någonstans där jag slipper se dig och stanna där. Knasigt men så landar den.

  Jag avslutar nästan alla jobbmail med bästa,
  Som ju blir förkortning på bästa hälsningar men som jag tycker är härligt. Gillar tumme upp och är inte förtjust i det svala ok. Mvh är lite vinka i knähöjd. Tycker kram funkar om man träffats, eller liksom vet vilka man är och givet gillar varann!

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 13:50

   Jag är också frikostig med kram, kan tänka det i finländska sammanhang kan uppfattas för intimt. Bästa känns neutralt och vänligt.

 • Reply Micke 19 december 2017 at 12:33

  Kag är tysligen fullständig tölp i sammanhanget. Kolleger emellan brukar jag avsluta med /M eller /Micke eller ibland Hälsningar,. Slänger mig också med mvh ifall jag vill betona att det är vänligt trots att man kanske är av olika åsikt. Insåg först nu att det kan tolkas passivt-aggressivt. Suck. Och tumme upp använder jag också hela tiden. Som typ ok, 10/4, chack, sain. Bara som bekräftelse. Vad det är svårt med kommunikation.

  (På engelska etter värre. Hur skriver man under typ mejl over there?)

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 13:44

   Det är kanske JAG som är en tölp som inte fattar hur man ska uttrycka sig. Här brukar jag börja med hi, förnamnet eller på USC dear professor XXX.

   • Reply Micke 20 december 2017 at 00:39

    Argh, jag skriver måååånga mejl per dag och nu får jag ångest i slutet. Klarade just en ömsesidig MVH, och den kändes helt bra. Men lönar sig tydligen att vara lyhörd för nyanserna och växelverkan. Har inte tänkt på det tidigare, så tack för insikten.

    Vad det kommer till engelskan är avslutningen besvärligast. ”regards, with regards, with kind regards, cheers, your, yours truly, XX (som fisv betyder det antingen via Kalle Anka gift eller sen nåt sunkigt), some secret handshake…” Jag är alldeles handfallen där. Konstigt nog har jag faktiskt redan tidigare funderat på det viasavi engelskan, t.o.m. då jag skriver om 2-dollars sladdar jag köpt på Ebay från Kina. 😀

    Med hjärtliga julhälsningar,
    Micke 🎅

    • Reply Peppe Öhman 20 december 2017 at 08:40

     KÄNN INGEN ÅNGEST! Dina hälsningsfraser duger. Peace out och merry christmas, Peppe

 • Reply Niklas Gerkman 19 december 2017 at 12:35

  Skriver alltid ut om jag använder, mvh känns ganska lame. Använder ofta Hälsar, känns lite mera personligt. En annan märklig fras som jag har svårt med är ”Tack ska du ha”. Tänker alltid att ska hen inte få nåt tack då?

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 13:43

   Tänk att ”hälsar” ändå kan låta så mycket mer personligt än ”hälsningar”.

 • Reply Emma 19 december 2017 at 13:09

  Får många jobbmejl från engelsktalande personer och stör mig som attans på när totala främlingar inleder ett mejl efter hälsningsfrasen med ”hope you’re well”. Fattar egentligen inte varför det provocerar mig, men antar att det av min reserverade skandinaviska själ på något sätt känns för privat om man inte tidigare kommunicerat med varandra.

  • Reply Peppe Öhman 19 december 2017 at 13:43

   Haha, men älskar begreppet ”min reserverade skandinaviska själ”. Låter som en Kent-låt.

 • Reply emma 19 december 2017 at 17:11

  som en person som verkligen anstränger sig för att linda in frågor/önskningar i peppiga krusiduller (vilket säkert är på någon annans hatlista) blir jag oerhört irriterad på folk som svarar på min fråga och inget mer. på sin höjd kanske de skriver ”hej” och sitt namn mellan. här har man minsann ansträngt sig och vad är tacken?!

  älskar btw att önska folk trevlig helg så är det mejl som kan vänta brukar jag vänta med att skicka dem tills på fredagen.

  • Reply Peppe Öhman 20 december 2017 at 08:42

   Jag är också ett stort fan av att önska folk trevlig helg och det amerikanska Happy Holidays inför jul.

 • Reply Frusnygg 20 december 2017 at 08:37

  Kom precis på en söt avslutning som jag gillar och som jag ska börja använda. Vilken kommentarraket det här blev, jätteroligt😊
  Hej då!

 • Reply Uttryck att avsky - Livet & LA 17 april 2018 at 12:33

  […] vet att många av er som läser är noga med språket (kommentarsfältet under inlägget Passivt aggressiva hälsningsfraser var väldigt underhållande). Er tur alltså, vilka uttryck, slarv, missförstånd […]

 • Leave a Reply