Feminism Personligt

Vad skiter ni i?

29 december 2017

Läste ni den här krönikan av Ida Östensson? Där hon skriver om att hon 2018 skiter i att bränna ut sig. Utmattningsdiagnoserna som ökat mest är gruppen unga kvinnor, 16–25 år och den absolut största gruppen utmattade är kvinnor, 36–45 år, med minst två barn. Östensson skriver att hon bland annat skiter i att ”… laga hälsosam fin mat, i dieter, inredning, att raka mig, stryka tvätt och tvätta fönster. Jag skiter i att vara noggrann, att skriva korrekt och att korrläsa. Jag skiter i att svara alla killar som skriver till mig att jag ska förklara saker för dem, och att svara i telefonen.” Det räcker med att, som Östensson säger, vara killräcklig.

Kan inte ni också bidra med saker som ni skiter i #jagskiteri ?

Jag tänkte att jag skulle börja här på bloggen, men märkte att den duktiga och samvetsgranna personen i mig hade till en början väldigt svårt för att hitta på fler än tre saker. Men okej, men lite ansträngning: Jag skiter i att dammsuga, sminka mig när jag egentligen inte orkar, lägga ner energi på att leta upp grejer andra familjemedlemmar förlagt, hålla liv i vänskapsrelationer där jag är drivande, vara en personlig Los Angeles-guide för folk jag inte ens känner, svara i telefon och skämmas över att jag inte svarar i telefon, att undrar vad uppdragsgivare tyckte om min text då de aldrig återkom med feedback, att alla tankar och formuleringar måste vara så jävla vassa hela tiden, vad folk skriver på Facebook, sortera strumpor (det har jag iofs aldrig gjort), uppdrag som betalar skrattretande lite, att avsluta dåliga böcker, lyssna på alla poddar, försöka ha stenkoll på amerikansk, finländsk och svensk inrikespolitik och att vara så jävla duktig hela tiden. Fuck you, duktigheten.

Det här året alltså
Att tala om sex med andra

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Annika 29 december 2017 at 11:39

  Ska fundera ut min lista!

  ”Vara en personlig Los Angeles-guide för folk jag inte ens känner” så BRA! Fattar precis vad det handlar om och tänker på det här i lägger:
  https://kingasanden.wordpress.com/2014/10/06/din-guide-till-buenos-aires/

  • Reply Peppe Öhman 29 december 2017 at 15:21

   Vilken otroligt bra länk! Tack! Ser fram emot listan <3

 • Reply Johanna 29 december 2017 at 12:06

  Haha Kingas inlägg som Annika länkade till, mkt bra.

  Och kul initiativ, ska också skriva en lista!

  • Reply Peppe Öhman 29 december 2017 at 15:20

   Så SJUKT bra! Jag ska spara den och länka till den vid tillfälle. KRAM

 • Reply Sylvia 29 december 2017 at 13:00

  #jagskiteri … människor som klagar på frivilligarbete i föreningar, som om de vore en servicebranch. Typ: föräldrar till barn i hobbyer eller idrottsföreningar som klagar på ”servicen” när det är andra föräldrar som utför den. Eller vuxna i vuxenföreningar som klagar på frivilliga ansvarspersoner, som vore dom kunder på fuckn’ Tiffanys. Fan ta det! Tänker skita i såna människor.

  • Reply Peppe Öhman 29 december 2017 at 15:20

   Jäkligt bra skita i!

 • Reply AlandsPetra 29 december 2017 at 13:49

  Jag har redan länge varit bra på att skita i människor som är opålitliga, ska definitivt fortsätta med det. Vill öva mig i att skita mer i en missnöjd klient – men usch va svårt det är, i och för sig också bra med tanke på vad jag jobbar med. Vill skita mer i att diskmaskinen inte är urplockad å disken staplas på hög…å nu började jag fundera på om jag syftar rätt…… ”skita mer eller skita mindre”….??? Så nu ska jag skita i d också :-)!

  • Reply Peppe Öhman 29 december 2017 at 15:19

   Jag kan känna igen det där, att man har en missnöjd uppdragsgivare och det får en att känna sig misslyckad som människa, fastän det såklart inte alls är ens person, utan ens jobb (om om det verkligen var dåligt är en subjektiv åsikt) det handlar om.

 • Reply Louise 29 december 2017 at 14:32

  Den krönikan var så inspirerande! Det var ändå intressant att läsa inne på FB där jag kände att det ”erkändes” inom vissa gränser, en del saker är bara FÖR jobbiga att berätta att man skiter i.
  Din lista är superbra!! Speciellt den där med att lyssna på poddar och att försöka formulera sig vasst och korrekt hela tiden. Det ska jag lägga på min egen lista också.
  En del saker tycker jag löser sig med enorma mängder jobb, då ser man vad som faller bort och vad man då lider av att de faller bort och vad man faktiskt klarar sig utan.
  Jag ska försöka att skita i att ha dåligt samvete för att min sambo sköter hemmet så mycket. Jag vet att jag gör SÅ mycket annat. Ändå kan jag inte låta bli att känna ett sting av dåligt samvete. Men nu får det va slut med det!
  Jag tror att jag allra mest ska satsa på att ha en ljummen nivå. Jag vill inte skita i träning, matlagning och miljötänk, men jag tänker tillåta mig själv att lägga krut när jag pallar och avstå när jag inte gör det. Det låter ju lätt, men det är det ju inte! Typ: ÄR jag miljövän eller inte?!
  Tack för bra inlägg! <3

  • Reply Peppe Öhman 29 december 2017 at 15:17

   Jag vet precis vad du menar, det finns saker som är så skämmiga att man inte vågar skriva ut dem (och det är kanske helt okej), men att inte orka byta lakan varje vecka eller att ge sina barn samma middag i tre veckor. Tack själv, hörru <3

 • Reply Jenny 29 december 2017 at 14:59

  Heja dig! Jag ska också fundera ut min lista. Eller skita i det.

  • Reply Peppe Öhman 29 december 2017 at 15:16

   Skit i den! <3

 • Reply Carin 29 december 2017 at 22:51

  Tack för bra inlägg igen! För mej hänger det här jättemycket ihop med ditt inlägg om hur mycket man ska och bör och måste jobba. Att det inte många sammanhang är fint och bra att jobba MASSOR.
  Grundtemat här är väl BEKRÄFTELSE. Att så många av oss är så ängsliga att inte duga utan allt detta. Och då menar jag ”duga” på ett lite djupare plan. Tror att många av oss som kämpar med dethär med bekräftelse nog på ytan är ganska self confident och framgångsrika. Men sen ändå finns dendär jäveln på axeln.
  För mej har det här tagit sej uttryck i att slutligt acceptera att jag inte ORKAR jobba så mycket som jag vill och som jag kunde innan livet kom och satte krokben på olika sätt. Det är ingen kul grej att inse och ta till sej. Det ställer en ny fråga på sin spets; vem är du då om du inte definierar dej som dendär hårt arbetande framgångsrika personen?
  Bra fråga, håller på att ta reda på. Och skriver en dethärskiterjagi-lista.
  Puss och kram och gott nytt år!

  • Reply Peppe Öhman 30 december 2017 at 08:08

   Så bra analys. TACK för att du skrev detta. Puss och Kram och gott nytt år.

 • Reply Carin 29 december 2017 at 22:54

  Smög in dej ett skrivfel i andra meningen;
  Att det i många sammanhang är fint och bra att jobba MASSOR – ska det stå.

 • Reply Karin Palmén 30 december 2017 at 00:56

  Jag behöver inte ha stenkoll på alla nyheter och politik globalt, i Finland och Sverige, jag är så med dig där. Speciellt nu när jag är trött bebiförälder, har jag inte lust att läsa nyheter som läxor är det liksom FAN SÅ OKEJ.

  Det är inte min uppgift att se till att barnen har kläder av svärmor på sig när vi besöker henne och hela den evighetslånga micromanagementträsket av kläder, gåvor, fotografier, tillräckligt städat/god mat för att bevisa min ypperlighet som jonglerande tvåbarnsmor inför släkt.

  Jag tänker låta bli att gå ut med barnen ibland om det känns som så, de går ej sönder. Och behöver inte alltid vara så himla pedagogisk och istället modellera, pyssla, måla, rita, limma utan man får faktiskt se på TV ibland istället för att sporta ute.

  • Reply Peppe Öhman 30 december 2017 at 08:06

   JA! Nyhetsbevakning som läxor, PRECIS så är det! (ja på allt annat också. Hög igenkänning på det där med kläder som ska på när man träffar folk som gett dem)

 • Reply Daniela 30 december 2017 at 04:25

  Jag skiter i att sätta mitt futtiga vårdbidrag på att köpa presenter och julklappar till min partners släktingar. Ska också försöka skita i skammen på släktkalas och julafton då ovannämnda släktingar öppnar dåliga gåvor (eller inga gåvor alls).

  • Reply Peppe Öhman 30 december 2017 at 08:04

   JAAA! Det finns bättre ställen för ditt vårdbidrag att landa på.

 • Reply LI 30 december 2017 at 05:56

  Vilket inspirerande inlägg! Under 2017 har jag skitit i att sminka mig till vardags (stort steg för ett acnefejs som jag). Det resulterade i längre sovmornar, nöjd pojkvän- då inte badrummet varit ockuperat halva morgonen, lägre make-up utgifter.. och ingen verkar gilla mig mindre. Tror bestämt jag ska skita I fler saker under 2018.

  • Reply Peppe Öhman 30 december 2017 at 08:04

   Så BRA gjort av dig! Heja! Får alltid en lätt panik när jag ser Kim kardashian och tänker på att jag aldrig skulle platsa in i den stilen av smink och att det ’r lika bra att ge upp och bara vara osminkad.

 • Reply Malin 30 december 2017 at 14:29

  Jag skiter i att jobba stenhårt. Jag skiter i att göra vissa grejer på jobbet som ändå saknar betydelse i det långa loppet. Jag skiter i att förklara varför jag inte gör vissa grejer.

  Jag skiter i att ta ansvar för min mans känslor när jag framför kritik.

  Jag skiter i att analysera allas missnöje.

  Jag skiter i att städa skåp.

  Jag skiter i att bokföra, pengarna räcker.

  Jag skiter i att lyssna på”välmenande” råd.

  • Reply Peppe Öhman 30 december 2017 at 14:38

   Fasiken vilken bra lista! Mycket inspirerande, kan ta till mig allt.

 • Reply Frusnygg 30 december 2017 at 23:10

  Skiter i att städa tvättstugan, stänger dörren. Skiter även i trista typer och att följa traditioner.

  • Reply Peppe Öhman 31 december 2017 at 08:03

   Mycket befriande!

 • Reply Sabina 31 december 2017 at 02:47

  Jaghar börjat skita i saker först efter att ha fyllt 50, men bättre sent än aldrig.. Gott nytt år till dig!

  • Reply Peppe Öhman 31 december 2017 at 08:03

   Bra gjort av dig! Gott nytt år!

 • Reply Lena 3 januari 2018 at 07:44

  Skiter i så mycket… det jag kommer på är

  Sminka mig och kroppsvård generellt – alltså då menar jag inte att jag aldrig duschar, men typ raka mig, hudvårdskrämer och sånt
  Bry mig om vad jag har på mig
  Handla saker
  Sociala medier
  Kolla på tv/film till vardags (kanske max 1 gång i månaden blir det)
  Städa särskilt ofta

  För att palla heltidsjobb och småbarnsliv. Skiter tyvärr också lite för mycket i att vårda vänskapsrelationer, det tar så oerhört mycket energi för mig (typiskt introvert person) men borde bli bättre på det.

  • Reply Peppe Öhman 4 januari 2018 at 16:53

   tänker att vänskapsrelationerna får vänta lite tills barnen är lite äldre. Det går nog bra.

  Leave a Reply