Los Angeles Okategoriserade Podcast

Fast i La La Land

6 januari 2018

Hörni, ber om ursäkt om jag slarvat med att svara på era kommentarer. Jag vill verkligen svara på varendaste en, men på grund av gäster och förkylning finns det kanske någon som fallit mellan stolar och det är INTE meningen.

Vi kör igång med en läsarfråga!

Signaturen Läsaren frågar: ”Hur känns det nu att bo så långt borta från Norden? Tankar på att återvända?”

Just nu känns det bra. Eller det har känts jättebra hela tiden. Jag älskar klimatet, vänligheten, Stilla havet, att åka på weekendresor, småpratandet och storleken på staden. Har väldigt sällan hemlängtan. Eller jag längtar såklart efter familjen och vännerna och enkelheten att bara ses över ett glas vin på Nylandsgatan, men jag tror inte att min vardag skulle vara bättre i Helsingfors eller Stockholm. Inte direkt sämre heller, tror att vi skulle vara lyckliga där också. Eller hoppas.

Nu har vi snart bott i L.A. i fem år, det är mer än halva tiden Magnus och jag varit tillsammans. Jag kan inte påstå att jag känner mig som en amerikan, men L.A. är en stad med folk från hela världen att det är ytterst enkelt att känna sig hemma här. De flesta kommer från andra städer och länder. Vi har inga konkreta planer på att återvända till Norden, men vem vet, kanske vi ändå landat i Stockholm inom en ganska nära framtid. Svårt att säga.

Det finns såklart en massa nackdelar med det här landet och den hör staden, trafiken, politiken, att hälsovård inte är en mänsklig rättighet, boendepriserna och så vidare. Vill ni gotta ner er i en riktigt bra radiodokumentär om Los Angeles mörkare sidor har min kompis Sara gjort en riktigt bra. Den heter Fast i La La Land och handlar om svenska kvinnor som flyttar till LA, får barn, skiljer sig och sen inte kan lämna landet på grund av att mannen vägrar låta det gemensamma barnet åka utomlands. Minns ni ”Inte utan min dotter” från sent 1980-tal? Kom att tänka på den när jag lyssnade på dokumentären.

Ni som lyssnar på den, berätta gärna vad ni tyckte.

 

Det stora gnällåret 2018
Fire and Fury

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply AlandsPetra 6 januari 2018 at 23:21

  Tack för tipset! Var väldigt intressant! Blev positivt överraskad över brodern som vittnade emot sin egen bror, skönt med vettiga människor! Hoppas många lyssnar och tar till sig vikten av att tänka igenom sina beslut i livet!

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2018 at 09:21

   Kul att du lyssnade! Håller med om att den får en att tänka igenom livsval och hur utsatt man kan vara i ett främmande land. Bara att inte riktigt kunna lagar och normer gör en så mycket mer sårbar än en inföding.

 • Reply Cecilia 7 januari 2018 at 05:07

  Lyssnade häromkvällen, den var väldigt intressant och också lärorik. Man kan ju lätt förledas att tro att allting i LA är härligt och okomplicerat … Skulle gärna höra en uppföljare, om hur det gick sen för kvinnorna och deras barn.

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2018 at 09:22

   Känner samma sak. Vill veta hur det gick sen. Blev också sugen på att själv åka ner till San Pedro och snacka med stödgruppen.

 • Reply läsare 7 januari 2018 at 06:09

  tack för svaret! underbart att kunna känna sig hemma så långt borta och ”plocka russinen ur kakan”. många säger att gränsen går nånstans där vid sju år om man bor utomlands. där kring sju år känns det ännu naturligt att återvända, sen börjar man rota sig så pass att det blir ett längre steg att återvända. men det är ju olika, många återvänder ju till sin födelseort eller födelseland vid pensionen t.ex. 🙂 intressant hur olika folk är jag känner det absolut om ett privilegium att få bo nära mina rötter.

 • Reply Viktoria 7 januari 2018 at 06:13

  Jag lyssnade på den dokumentären igår! Lyckades slå på P1 helt rätt ögonblick och kunde sedan inte stänga av. Jag tyckte den var så bra och stark. Den var också väldigt sorglig, när det blev så tydligt hur fångade de kvinnorna var.

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2018 at 09:23

   bra tajmat! Jag satt med tårar i ögonen när en av kvinnorna ringde sin mamma och sa att hon kommer hem.

 • Reply Sek 7 januari 2018 at 08:12

  Vad gör Softy o hennes man nuförtiden? Tänkte på barnhemmet. Tidigare figurera de i din blogg ofta!

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2018 at 09:24

   Softy har varit i Finland ganska länge nu. En annan orsak till att vi inte setts är att hon fick jobb och jobbar supermycket.

 • Reply Julia 7 januari 2018 at 09:46

  Har också tänt tanken att ifall man skaffar barn med en amerikan så kan man inte lämna landet nånsin mera, fast det skulle bli skilsmässa…får en klump i magen av tanken. Speciellt då det är ett roligt land att leva i om man är en höginkomsttagare men inte alls kul att höra till den lägre socialklassen. Livet där känns på många sätt underbart men eftersom jag själv har barn så tänker jag på vår hälsovård som är så bra och gratis dessutom. Hur skulle ni göra om ert barn skulle insjukna allvarligt? Känns det att ni skulle få tillräcklig vård där eller skulle det vara en deal breaker för att flytta tillbaka? Har en kompis som bott i SF i 20 år, hon och mannen har bra inkomstnivå och tre barn men hon nämner ibland hur riskabelt det är att bo där dvs händer nåt allvarligt någon familjemedlem så är man ekonomiskt i pisset så att säga.

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2018 at 15:02

   Om någon av oss blev sjuk skulle vi nog flytta hem till Norden. Vilken fantastisk tur vi ändå har som har den möjligheten.

 • Reply Annika 20 januari 2018 at 13:36

  Det där händer just nu en kompis syster. Hon är fast i USA med en man som vill separera, och dessutom frånta henne vårdnaden. Hon kan väldigt knagglig engelska, har inget jobb och inga kontakter. Det är en skitsituation:
  https://www.gofundme.com/Emma-y-Nathalie-juntas

  • Reply Peppe Öhman 20 januari 2018 at 15:09

   Gud vad vidrigt! MAn är så utlämnad i ett land som inte är ens eget.

 • Reply Sandra 21 februari 2018 at 11:37

  Min syster är i samma situation. Hon har fått barn med en man som bor i LA. Han skiter i barnet, är psykiskt störd och misshandlar henne psykiskt och fysiskt. Hon är där olagligt nu och barnet är fött i USA under tiden hon va där olagligt. Vad kan man göra för att få hem henne? Jag får panik, känner mig så hjälplös. Vi har anlitat advokat för att få hem henne men de har tagit snart över 1 år. Hon bor för närvarande hos killens pappa och får inte lämna hemmet för barnets pappa. Ringer och hotar alla hennes kompisar om hon är där att han ska döda dom om som umgås med henne. KAN NÅGON NÅTT? SNÄLLA HJÄLP

  • Reply Peppe Öhman 21 februari 2018 at 14:19

   Usch, vilken hemsk situation. Jag beklagar verkligen. Jag vet att Svenska kyrkan i San Pedro erbjuder nåt slags hjälp. Kolla med dem!

  • Reply angelica 14 mars 2018 at 10:05

   Hej Sandra, du kan kontakta viveca.bratt@svenskakyrkan.se

   -Angelica som gjorde programmet

  Leave a Reply