Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Resa

Semester i Dubai

11 januari 2018

Läsarfråga: Är det okej att åka till Dubai på semester?

”Byter lite ämne nu, men har en fråga som jag länge funderat på. Angår Dubai – jag vet att du besökt stället och funderat i samma banor. Dubai är en människoförtryckande, miljöförstörande stad byggd på slaveri men samtidigt en turistort som lockar en massa folk. Hur ska man resonera kring detta turistande? Ska man fördöma det, för sist och slutligen handlar det ju om att stöda dessa vidrigheter? Eller ska man ”acceptera” det (acceptera låter fel för folk får ju åka vart de än vill), för det finns knappast några länder som är felfria. Ja, jag har lite svårt med kompisar och bekanta som hajpar Dubai.”

Jag tror inte att jag spontant skulle åka på semester till Dubai, men nu råkar en av mina bästa vänner och mina barns gudmor bo där och därför har jag besökt Förenade Arabemiraten två gånger. Min väninna Karine, som är advokat, har lärt mig mycket om samhället och det är jag tacksam för. Plus att det har varit magiskt att få umgås med henne och hennes familj.

Det är sant som du skriver att Förenade Arabemiraten inte är en demokrati (regimkritiker fängslas och pressen är inte fri) och att gästarbetare jobbar inom slavlika förhållanden där. Långsamt håller deras situation ändå på att förbättras. Regeringskansliet skriver bland annat så här: ”En ny lagstiftning rörande arbetsrätt som syftar till att ge ökat skydd åt migrantarbetare trädde i kraft 1 januari 2016. Denna lagstiftning omfattar inte hushållsanställda men ett lagförslag som omfattar denna grupp förväntas antas under 2017 vilken också innehåller stadganden om sexuella övergrepp”. Min väninna Karine berättade också att det nuförtiden finns moderskapsledighet (det finns ingen federalt lagstadgad sån i mitt nuvarande hemland) och att både utbildningsgraden och sysselsättningen bland lokala kvinnor är hög. Däremot råder sharialag inom familjerätten och där diskrimineras kvinnor.

Jaja, det var inte det du frågade om. Så här tycker jag gällande semester i Dubai: Läs på innan du åker. Är du okej med det politiska och människorättsliga läget. Åk! Är du inte det, fundera igenom om du verkligen ska resa dit. Med kunskap i bagaget tycker jag att det är okej för då gör du ett medvetet val. Jag tänker att detsamma gäller till exempel köttätande: Vill du äta kött, ta reda på varifrån det kommer. Säg inte att du inte vill se på dokumentärer som Cowspiracy eller Food Inc eller läsa Jonathan Safran Foers Eating Animals för att du vet att de skulle ge dig dåligt samvete för ditt köttätande. Ju mer du kan, desto mer medvetna val kan du göra och framförallt argumentera för dem. De kanske är val som inte alla tycker är bra, men då kan du alltid förklara varför du gjort dem.

Åk på språkresa i sommar!
Köttets lustar

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply