Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Feminism

Vem gör vad?

14 januari 2018

Ett av mina nyårslöften var att inte längre plocka upp andra människors grejer i vårt gemensamma hushåll. Inte sällan stiger jag upp från soffan för att hämta något i sovrummet och passar på att samtidigt ta med mig ett urdrucket glas till köket, ett par sockor till tvättkorgen och slänga in några leksaker i Vidars rum. Det är ju inte världens största uppoffring, men det irriterar mig något infernaliskt. Är man över sju år gammal ska man för helvete kunna plocka upp sina egna grejer.

En annan sak jag planerar att fasa ut är att vara familjens externa hårdskiva. Jag ska sluta komma ihåg födelsedagar, var folk lagt sina saker, om mjölken håller på att ta slut och att det finns ett litet knippe koriander i kylskåpet. Istället ska jag rikta min begränsade hjärnkapacitet till att skapa bra texter.

När julledigheten är över kanske det också är dags att se över vem som gör vad i hushållet. Varför inte ladda ner jämställdhetskollenLife with Kids. Här kan du fylla i vem som bär huvudansvaret för varje enskild aktivitet hemma, om båda (ifall ni lever i tvåsamhet) är nöjda med situationen, om inte, vilka konsekvenser får det för er, vad behöver ni förändra för att det ska bli jämställt och vad lär sig era barn (om såna finns) av uppdelningen av arbete.

Time's up, shithole
Vad skiter ni i?

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Knut och kofta 15 januari 2018 at 04:51

  Klart att jag lyssnar!

  Och ja, det är ju det jag inte heller vill vara, en extern hårdskiva med kollen på allt.

  • Reply Peppe Öhman 16 januari 2018 at 08:09

   Gör mig glad! <3 Och ja att vara hårdskiva tror jag på allvar äter upp en massa minnesutrymme och kreativitet från ens hjärna.

 • Reply Jenni 15 januari 2018 at 05:19

  Bra lista, jag snabb kollade lite, och bara på den snabbkollen så får jag inse att vi lever långt ifrån jämställt. 🙁 sorgligt alltså… men mycket som jag stör mig på är just det här med att vara den som bär ansvaret över allt tänkande, den som överraskar, den som tänker ut om barnet måste ha nya kläder, framförallt över relationen, när man ska prata osv… men jag har svårt att förklara detta för min man. Vet inte hur jag ska få honom att förstå…

  • Reply Peppe Öhman 16 januari 2018 at 08:11

   Tycker också det svåraste är att ta upp det utan att bli anklagande och på så vis inte komma fram till en konstruktiv lösning. Vad skulle hända om du lät din partner läsa och fylla i listan?

 • Reply Maria 15 januari 2018 at 12:51

  Skitbra för mig att se på den listan, för jag inser att vi inte ÄR jämställda trots att jag alltid trott det.
  Min man gör mer än jag.
  Måste skärpa mig.

  • Reply Peppe Öhman 16 januari 2018 at 08:11

   Det får du VERKLIGEN göra!

 • Reply Cecilia 16 januari 2018 at 03:03

  Heja dig! Jag försöker att lägga band på mig när jag är hemma hos maken, även där vill jag plocka undan, dammsuga etc. DET ÄR JU INTE MITT ANSVAR! Att det ska vara så svårt.

  • Reply Peppe Öhman 16 januari 2018 at 08:11

   ja men precis!

 • Reply Sam 16 januari 2018 at 11:05

  Jag gör ca 4 på första, typ 15 på andra och kanske sju på sista. Vissa saker gör vi inte eftersom vi har städerska och vissa saker gör vi båda två lika mycket. Men min man är mycket mer praktisk och jag är den som ordnar det sociala. Vi hjälps åt så gott det går. Men jag vet att jag är lyckligt lottad som har en man som tar ansvar.

  • Reply Peppe Öhman 17 januari 2018 at 08:19

   ni verkar ha det fint.

 • Reply Annika 16 januari 2018 at 14:31

  Åh detta eviga projektledande. Så less jag blir på det ibland. Vi är nog relativt jämna på de ”stora” hemmasysslorna typ dammsuga, diska, tvätta, men jag känner att jag gör mycket mer av mini-grejerna, särskilt det eviga (och osynliga) plockandet. Och projektledandet, allt nästan. Vi har ju den extra twisten också att jag är den av oss två som behärskar språket och systemet och samhället, så hur ska man då fördela det jämnt? Klart det säkert går men det är inte lika lätt.

  • Reply Annika 16 januari 2018 at 14:32

   Och just det! Det där med att vara hemmets externa hårddisk. Jag ägnar så himla mycket tid åt att låtsas att jag inte vet var saker ligger eller vad som finns i kylskåpet…

 • Reply Känn ej skam för (o) jämställdhet - Livet & LA 16 januari 2018 at 20:23

  […] texten om vem som gör vad slog det mig en grej. Vi ska såklart sträva efter att leva jämställt där alla har […]

 • Reply Mia S. 18 januari 2018 at 05:28

  hej! tack Peppe för din kommentar som du lade till senare, att en inte skall känna skam för ojämställdheten. Jag och min man lever så ojämställt att det svider. Han jobbar 45h/veckan, jag 16h. Det blir alltså jag som sedan gör allt som handlar om hemmet och barnen, det sociala etc. Eftersom jag har så mycket mer tid än han, så känns det naturligt att det är jag som städar och tvättar, fixar inköpen och lagar mat. Jag menar, varför skulle jag ha ”rätten” att jobba så lite och sen bara sitta och kolla på serier när barnen är på dagis och mannen på jobbet, och sedan kräva att vi delar på allt som heter hushåll och barnskötsel. Nu tänker jag högt, för såhär resonerar jag ibland. MEN JAG BLIR GALEN på att vara städerska, nanny, hårdskiva, terapeut etc etc etc… men HUR skall jag inte vara det? Hur kan man leva ett jämställt förhållande där den ena parten jobbar betydligt mindre? För problemet är ju det att jag har rå koll på barnens kläder (eftersom jag tvättar dem), vad det finns i kylen (för jag gör inköpen och maten), vems födelsedag som är på kommande (för jag nu har en sån hjärna och helt enkelt mycket mera tid att tänka på dessa saker) och på  allt annat som berör dessa saker. Jag är the freakin manager i familjen som vet hur läget är, för jag har tid.
  Det är mitt eget val att jobba så lite, jag vill att jag eller min man skall ha tid för barnen när de är små. Och som det fanimig alltid/ofta är så förtjänar han 4gånger mer än jag, om vi båda sku jobba full tid. Det finns liksom inte den möjligheten att han sku dra ner på jobbet och jag sku sätta i femte växeln, då kan vi inte betala hyra och räkningar. JAG HATAR att det är så, men det är så. Problemet är det att, som Linn Jung också nyligen skrev angånde denna jämställdhetslista, plötsligt lämnar alla i familjen allting liggande eftersom man själv ju ”ändå är hemma och kan plocka, diska, tvätta”. Det är så jäkla svårt att liksom hitta en mängd arbetsuppgifter som skulle kompensera de där timmarna jag jobbar mindre, och resten måste man dela på. Ok, sorry nu blev det här jätte långt, men vart jag ville komma var, jag känner mig fången i patriarkatet och varje gång jag läser om jämställdhet i förhållanden, vilket är rätt ofta haha, så känner jag att jag misslyckats fatalt! Jag är en dålig feminist så att säga och skäms för det, för jag brinner för dessa frågor och grälar med min man minst 1 gång i veckan för att vi lever så ojämställt, men känner att jag inte kan göra någonting åt det. Jaja, nu skall jag plocka upp ungarna och sedan laga mat, haha.
  Tack för din blogg och er podd, you rock !

  • Reply Peppe Öhman 18 januari 2018 at 07:13

   Tack för bra och lång kommentar (älskar långa kommentarer). Jag tror att du är långtifrån ensam och att folk lever mindre jämställt än vad de tror. Det är en sån jäkla kam att förutom allt oavlönat hemarbete dessutom också krossa patriarkatet. Det är inte ditt fel att det är så här och det är kanske bara en period? Jag vet inte om jag är rätt person att komma med råd, men din man pensionssparar väl för dig? Och kom ihåg YOU ROCK! Det är ett sånt satans tungt arbete att ta hand om ett hushåll OCH jobba avlönat vid sidan om.

 • Reply Jämställdhetslistan DEL 2 - Livet & LA 22 januari 2018 at 09:36

  […] ”Tom Petty dog av en överdos… av läkemedel! I USA riskerar medellivslängden att sjunka pga receptbelagda opioider. Vi pratar om vår problematiska relation till mat. Donald Trump har nominerat journalister till sin egen FAKE NEWS AWARD. DN skriver: Den Amerikanska statsapparaten ligger nere. Vi förklarar vad det betyder! Och så gör vi ett försök på det stora jämställdhetstestet … det var synd.” HÄR finns förresten listan. […]

 • Reply B-M 23 januari 2018 at 06:07

  Oj! Vet inte om vi haft det hundra procent 50/50 I alla år, men det må nu vara för nu får jag minsann kompensation så det ryker :). Det är nämligen så att yngste sonen tävlar i utförsåkning, och maken har koll på all utrustning, träningar, far på tävlingar runt hela Finland och jag hejar bara. Heeelt underbart att inte behöva vara projektledare för detta projekt, njuter så av att av bara följa vad som händer. Är det så här mång amän har det?! (obs ironi…)
  Men generellt så kan nog barnens hobbier knäcka den hurtigaste, nu har en körkort här så det har lättat rejält.

  • Reply Peppe Öhman 23 januari 2018 at 07:09

   Ja, det är så här många män har det! Grattis!

  Leave a Reply