Podcast

Rätten att få barn

3 februari 2018

Jaha, så har även den här lördagen förflutit. Har sprungit, planerat jobb och ätit middag med Cissan, Frida och Kristin. Tog inga bilder, men den här på min vän Frida med hästen Pal får symbolisera en av deltagarna på middagen. Vi åt på Estate här i Santa Monica (Basse, det blev typ alla förrätter som vi delade kristligt) och pratade bland annat om hur det räcker för killar att visa ett genuint intresse för kvinnors åsikter för att man ska tycka att de är fantastiska personer. Ribban är ej skyhög, om vi säger så.

I fredagens podd talar vi om surrogatmödraskap och rätter att bli förälder. Efteråt frågade Magnus mig om jag tror att han kommer att få mycket hat på grund av sina åsikter och jag tycker att det är argument nog för att ni ska lyssna på podden. Så här beskriver Maggan den:

”Lite kort om den magiska dagen Groundhog day. Lite längre om den den mystiska artikeln på Svenska YLEs sidor. Rätt länge om rätten till att få barn. Och så lite kortare igen om NY Times och den nya tekniken. Mycket nöje och lite PK, skulle ngn ha sagt.”

Vilse i mellangården
Fler följare på insta

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Hanna 4 februari 2018 at 00:03

  Apropå Magnus och kritik. Fattar att det är svårt att hitta helt rätt för man knuffas ju alltid lite åt något håll när nån annan har en stark ståndpunkt. Dvs pratar jag med nån megavänster blir jag plötsligt mer liberal och konservativ och pratar jag med någon konservativ blir jag mer vänster än vanligt. Osv om ungefär alla ämnen. För Magnus är det ju svårt att ta den mest femlnistiska rollen utan han blir ju ofta den som får ifrågasätta, ställa frågor för att driva samtalet. Men i förra podden tyckte jag att ni hittade så fin ton, mig stör det inte när ni tycker likadant. Och Magnus hade gjort bra research, det märktes. Jag tycker att ALLA avsnitt är bra och er lägstanivå är skyhög. Men det där var lite extra fint.

  • Reply Peppe Öhman 4 februari 2018 at 09:01

   SÅ bra formulerat, precis så är det, man anpassar sig efter personen man talar med (ibland närmar man sig kanske den och andra gånger backar man). Och TACK för fin kommentar om förra avsnittet. Magnus var så nervös. <3 <3

 • Reply Marie 4 februari 2018 at 00:18

  Hej Peppe! Har ni tagit bort paypal-betalgrejen för poddarna? Hittar den inte & vill gärna betala. Älskar podden! Även om Magnus är störig ibland hehe! Men i det här fallet tror jag att jag kommer hålla med honom. Återkommer! 🙂

  • Reply Peppe Öhman 4 februari 2018 at 08:59

   Hej! Den ligger som en gul liten plupp i högebalken. Ska göra den lite större så den blir tydligare. och TACK för att du vill betala, det betyder mycket <3 <3 <3

   • Reply Marie 4 februari 2018 at 13:16

    NU hittade jag den! Surfar en från telefonen så får en scrolla förbi alla inlägg och allra längst ner typ hittade jag knappen. Kanske kan va bra för dig att veta. 🙂

    • Reply Peppe Öhman 5 februari 2018 at 18:07

     Tack! Fasiken måste styra upp det där. Så kan jag inte ha det.

 • Reply Linda Engström, resa medvetet 4 februari 2018 at 07:44

  Du må tro att jag blev förvånad när en bloggläsare kommenterade och berättade att ni pratat om artikeln om mig på X3M. Ärligt talat så delar jag bilden med dig om att det är lite oklart vad journalisten ville få fram med artikeln, var det en spinn off på flyg-debatten, en genrelll artikel om att resa hållbart eller något annat? Anyway, inte mitt ansvar även om jag blev glad över att journalisten ville lyfta att resa medvetet som fenomen som jag ju brinner för och ser som något annat än klimathållbart-resande. Jag känner henne inte alls så du kan vara säker på att detta inte är någon kompis-reklam. Däremot håller jag inte med om att jag inte svarar på frågan om flyg, jag säger att jag ser större värden med att resa som är viktigare än miljön. Du kan absolut tycka att jag får stå för lite till svars för mitt resonemang och omiljövänliga levene. Ställer mer än gärna upp och blir grillad av er i valfri podd framöver 😉 Ha en fin dag!

  • Reply Peppe Öhman 4 februari 2018 at 08:01

   Precis! Det var inte meningen att grilla dig i vår diskussion, du svarade ju bara på frågor (blev oklar för mig om det var en radiointervju som var utskriven eller om det var en artikel). Vi ville mest lyfta upp slarvig journalistik, hoppas att det var tydligt. Ska nu läsa din blogg, den handlar ju om ett tema jag verkligen är intresserad av. HA en fin dag du med! 🙂

   • Reply asd 4 februari 2018 at 09:25

    Om du lyssnar igenom podcasten så märker du väl att du går ganska hårt åt Linda också, och inte bara journalisten.

    • Reply Peppe Öhman 4 februari 2018 at 09:27

     om jag varit osaklig ber jag om ursäkt. det är verkligen inte okej. försöker vara sakligt kritisk.

   • Reply Linda Engström, resa medvetet 4 februari 2018 at 09:26

    Grymt! Kände mig inte grillad (men har inget emot att bli), du var ju supertydlig med att det är skillnad på mig som bloggare och journalisten och våra roller. Kul, finns mycket där att gotta sig i för den som vill slå på hjärnan.

    • Reply Peppe Öhman 4 februari 2018 at 09:30

     verkligen! håller med om det du säger om att resa och förstår världen, andra kulturer och människor. superviktigt det du säger om all inclusive! (är samtidigt själv så oroad över klimatet att mina tankar kring semesterflygning kanske gjorde mig extra kritisk/grumlade mina argument).

 • Reply Lisa 4 februari 2018 at 08:54

  Yes! Efter att ha lyssnat på mellan raderna nu i ett par månader så har jag äntligen börjat att lyssna på din och Magnus podd. Meget nöjd. Har bara lyssnat på det senaste avsnittet men din man känns jävligt skarp, ärlig och orädd för att våga samtala/reflektera om kontroversiella saker. Du med såklart!

  Ps. Älskar hur han sa åt dig att ta ett djupt andetag och bryta ner den där meningen tre-fyra gånger. Haha. Igenkänningsfaktor <3

  • Reply Peppe Öhman 4 februari 2018 at 08:58

   Nu blev jag glad! Så roligt att du börjat lyssna och att du gillar! Ska hälsa Magnus detta beröm. <3

 • Reply Lotta K 4 februari 2018 at 09:24

  ”det räcker för killar att visa ett genuint intresse för kvinnors åsikter för att man ska tycka att de är fantastiska personer. Ribban är ej skyhög, om vi säger så”. JA HERREGUD och amen på det. Jag som har varit på amerikanska arbetsplatser i 20 år vill tillägga att ibland räcker det att någon (man) inte är hånfull för att man skall gilla den. Särskilt om det förutom gender också handlar om status och hierarki.

  • Reply Peppe Öhman 4 februari 2018 at 09:31

   kan bara föreställa mig. USCH!

 • Reply Hanna 5 februari 2018 at 01:14

  Detta var ett av de bästa avsnitten nånsin! (Nu blev det två hyllningar i samma kommentarsfält, men så välförtjänt.) Tack för att ni hjälpte mig starta hjärnan inför en ny vecka, lyssnade på väg till jobbet. Kram!

 • Reply Lena 5 februari 2018 at 04:48

  Apropå flyg så har jag suttit och undersökt möjligheten att ta sig till USA med båt (med två småbarn) under sommarsemestern efter att ha sett ditt inlägg om att hyra din lägenhet som verkar fantastisk! Verkar dock svårt att göra det på rimlig tid när man inte har så många veckor att röra sig med 🙂 Men tycker inte att det är en mänsklig rättighet att resa så får hitta någon annan semester som inte involverar flyg.

  • Reply Peppe Öhman 7 februari 2018 at 09:42

   Vore ändå underbart att kunna göra den resan med båt (skulle ej kolla på Titanic före det). 🙂

 • Reply Jessica 5 februari 2018 at 09:05

  Rätten till andras kroppar. Så lätt, klart man inte har RÄTT till nån annans kropp. Men tänk om man behöver något från en annans kropp och man har råd och köpa det och personen erbjuder att sälja? Lätt att säga nej…men om man VERKLIGEN BEHÖVER det. Typ om man behöver en njure. Det är slut på njurar överallt. Men så dyker ett erbjudande upp att du kan köpa en njure. Den kommer ge dig ditt liv tillbaka. Du har råd. Vad gör man? Köper du den för att få finnas kvar för dina barn? Köper Magnus den för att du måste finnas kvar för dina barn?

  Eller man kan inte få barn. Livet känns värdelöst. Man känner sig död. Men så dyker det upp en livmoder man kan låna. Du kanske säger nej av princip, men din partner vill att du ska leva och övertalar dig.

  Alltså jag vet inte vad jag tycker egentligen. Jo, det vet jag såklart, man ska skydda de som är utsatta, de som behöver sälja kroppar och kroppsdelar. Men när man sen står där och behöver. Och har råd. Vad skulle man göra för val egentligen? Tar överlevnadsinstinkten över?

  • Reply gullgossensmamma 5 februari 2018 at 13:00

   Jag tänker att man är på olika stälen beroende på erfarenhet. Jag har valt att skaffa barn själv med donator och IVF. Så jag har gått igenom så många olika behandlingar och tankevarv runt annorlunda familjeformer och genetik och massa sådana frågor.

   Och landade i att jag är så otroligt tacksam för den gåva en spermadonator ger (möjligheten till barn) och att jag också vill göra nåt för andra.
   Jag var för gammal för att få donera ägg i Sverige (åldersgränsen är 35 tror jag) och det var förbjudet med surrogatmödraskap. För mig var det lätt att vara gravid både vid 40 och 42 och hade det funnits möjlighet hade jag gärna ställt upp för någon annan.

   Om man bara funderat på barnfrågan ur en vanlig mamma-pappa-barn-synvinkel blir många saker så konstiga att man kanske inte alls kan tänka sig dem. Men om man har funderat på familjeformer, diskuterat genetik, biologi, miljö och pratat med sina barn sedan de var en vecka gamla om hur alla kan komma till på olika sätt så är det inte ajälvklart konstigt att tänka att man kan låna ut sin livmoder.

   Hade jag börjat tidigare och hade det varit lagligt i Sverige hade jag (99% säker men vem vet när det kommer till kritan?) gärna hjälpt någon som längtade efter barn genom att låna ut min livmoder. (en annan kvinnas ägg hade det nog behövt vara annars hade det varit för svårt).

   SEDAN finns en problematik med hur man hyr koppar och en fråga om frivilligheten. (OBS JAG VET ATT DET INTE GÅR ATT JÄMFÖRA MEN…) är det så himla mycket bättre att lämna sina barn hemma i Rumänien och sitta och tigga i kölden utanför ICA än att under läkarvård låna ut sin livmoder?för mig som kunde tänka mig att låna ut livmodern så skulle jag ju hellre vara med mina barn och gravid än att lämna mina barn i fattiga förhållanden och sitta och frysa utanför ICA i ett land långt långt borta…

   (jag ångrar redan att jag gett mig in i denna diskussion för det är minerad mark och omöjligt att skilja känslor och fakta åt från båda synvinklarna. MEN eftersom jag kunde tänkt mig att vara den som bar ett barn så ser jag att det skulle kunna vara en väg framåt i vissa lägen)

 • Reply Det tredje barnet - Livet & LA 7 februari 2018 at 13:59

  […] surrogatmödraskap och svarar på era frågor och resonerar kring era kommentarer under det här inlägget. Föda barn eller tigga? Köpa en njure för att man kan? Varför Donald Trumps militärparad är […]

 • Leave a Reply