Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Jobb Skriva

Knep för att marknadsföra din blogg

15 februari 2018

När jag började blogga 2005 fanns det inte på kartan att jag skulle marknadsföra och tjäna pengar på Livet & Helsingfors. Företag hade inte fattat hur fantastiska bloggar var och jag var tacksam om några kompisar läste. Minns att jag typ läste Ebbas, Philip Teirs och kanske lite senare Hannas och Jennys bloggar. Sen kom bloggens storhetstid, alla läste och kommenterade, men när andra sociala medier började konkurrera om läsarnas uppmärksamhet blev det plötsligt viktigt att marknadsföra bloggen.

Jag har alltid tyckt att det är skitjobbigt att göra reklam för sånt jag själv producerat. I går bjöd jag till exempel in en massa vänner till Mellan radernas- facebooksida och kände mig extremt påflugen. Jag är världens mest ooriginella människa, jag vet att de flesta av oss känner så, men eftersom jag tjänar mitt levebröd på att folk läser det jag skriver och lyssnar på det jag pratar om är det en nödvändighet att lära sig marknadsföra mig själv. Jag får liksom bara bita ihop och tycka att det är tillräckligt bra, trots att jag ALLTID känner att jag kunde ha gjort lite bättre ifrån mig. OBS koketterar inte nu eller går med komplimanghåven. Menar det.

På coachingen har jag fått öva mig på att se Peppe Öhman som ett företag och varumärke. Jag har fått öva på att ta olika roller i företaget och en av dem är marknadsföringsavdelningen. Om det här företaget ska gå runt måste marknadsföringsavdelningen funka (Magnus tycker för övrigt att jag borde lägga ner mer tid på HR-avdelningen). Sedan 2005 har jag, till stor del genom bloggen, fått byggt upp ett nätverk av läsare (en del har blivit vänner). Det har lett till uppdrag, att skriva böcker och krönikor, föreläsa och fått en massa massa kontakter.

För att det ska fortsätta vara så här måste jag synas och därmed marknadsföra mina alster. Vanligtvis brukar jag slänga in ett inlägg på Facebook och ibland på Instagram. När jag läste  Jennifer Sandströms otroligt utförliga och lättlästa inlägg om hur en man marknadsföra sin blogg kände jag att jag har mycket kvar att göra. Mycket kul alltså. Hon skriver bland annat om SEO, om att det lönar sig att gå med i olika bloggnätverk och vikten av att analysera sina egna inlägg.

Frilansare och sjuk
Google Home i vårt hem

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply BackstageiMammalivet 15 februari 2018 at 23:55

  Jag brukar like:a dina inlägg på FB och känner inte alls att du gör reklam för dig själv utan jag följer ju dig för att jag är intresserad och hjälper gärna dig att få spridning – om jag tycker om det du skriver. Jag delade t.ex. ditt inlägg om uppfostra pojkar http://www.jeanetteohman.com/2016/02/03/snalla-empatiska-pojkar/ och fick till en rejäl disskution. Flera har nog även slutat följa mig för att jag delar åsikter om genus…

  När jag drev min (gamla) blogg mer professionellt (för att få nya kunder till mitt klädmärke/butik) tog jag hjälp av ett företag och de bad mig lista de 10 viktigaste sökorden som jag ville att man skulle finna mig på. Ingen mening att ta för ”stora, kända ord” utan bättra att nischa sig. Sen försöka använda dessa ord både i rubriker, text och taggar. Även spara dina bilder med dessa ord (om de nu passar- då kommer bilden upp när man googlar på t.ex. LA eller Santa monica).

  • Reply Peppe Öhman 16 februari 2018 at 07:41

   Tack! Uppskattar det så mycket (och kul att det blev diskussion!). Vilket bra tips att spara bilder med specifika namn. Känner mig som en idiot som inte gjort det. men NU börjar jag! Ha en fin helg!

 • Reply Lena 16 februari 2018 at 00:48

  Vill bara säga att jag gillar din blogg så mycket! En av två jag läser efter att ha sorterat bort allt som inte känns som att det tillför något. Men det gör din! Rolig och smart, och jag älskar kommentarsfälten också. En riktig tillgång att få läsa din blogg!

  • Reply Peppe Öhman 16 februari 2018 at 07:42

   Lena! Tack! Blev så GLAD när jag läste detta över frukosten! Tänker bära med mig den här känslan hela dagen <3

 • Reply Johanna 16 februari 2018 at 14:33

  Älskar den här bloggen och SJÄLVKLART ska du sprida den i de kanaler som finns. Upplevs absolut inte som något konstigt (iaf inte av mig). Jag tipsar väldigt ofta folk om att läsa den, och det märks verkligen hur mycket jobb som ligger bakom.

  Helt off topic här, men angående surrogatmödraskap (spännande diskussion förresten): Min magkänsla är precis som din att nej, detta ska nog INTE vara legalt, även om man såklart kan förstå att längtan kan vara stor hos barnlösa par osv. Dokumentären från Tblisi var ett så tydligt exempel: den surrogatmamman sa ju till paret att hon tyckte om att hjälpa dem, och sedan till reportern att det ”självklart bara handlade om pengar”. Att tro annat är verkligen naivt.

  Alltså är det tydligt att det är sjukt problematiskt att betala för att få använda en annan människas livmoder. MEN, det hade varit intressant att höra er diskutera andra typer av surrogatfall i podden, som när någon tex lånar ut sin livmoder gratis till en närstående. I USA är det väl inte helt ovanligt att en nära vän eller syster ställer upp som surrogat? Är det i så fall mer okej? Jag tror att jag tycker att detta är tveksamt även i detta sammanhang, men skulle man möjligen kunna likställa den typen av surrogatmödraskap med organdonation? Varför/varför inte? (Det är ju förbjudet att handla med organ, men okej att donera organ som en gåva, utan betalning, till en närstående eller en helt okänd person. Är det just den ekonomiska aspekten som gör det absolut fel?) Och vad tycker vi när gaypar använder surrogatmödrar, som väl Fredrik Eklund och hans man gjort nyligen för att få sina tvillingar? Är det ändå mer okej än Tblisi-parets val?

  Ni har kanske släppt detta ämne nu, men men. Slänger iväg detta ändå.

  • Reply Peppe Öhman 17 februari 2018 at 17:46

   TACK för att du säger så OCH tipsar om bloggen! <3 <3 <3 SÅ bra fråga om surrogatmödraskap. Vi tog nog den lätta vägen, det är ju en svårare fråga när det handlar om altruistiskt surrogatmödraskap. Ska försöka få med Maggan på ett varv till. Har nog format en åsikt om det nu. KRAM

 • Reply Anna 17 februari 2018 at 08:00

  Hej, tycker det är så intressant när du skriver mer om vad du får ut av din coach! Skriv gärna mera! Håller med om det du skriver om marknadsavdelningen, men undrar vad du menar med att tänka mer på din egen HR-avdelning?

  • Reply Peppe Öhman 17 februari 2018 at 17:49

   Det gör jag så gärna! Kommer i ett eget inlägg i veckan!

   • Reply Anna 18 februari 2018 at 11:14

    <3 (tänkte bara skicka denna, men det måste vara mer än 15 tecken!)

    • Reply Peppe Öhman 19 februari 2018 at 10:05

     Uppskattar den! (och har stött på samma problem med teckenmängd)

  Leave a Reply