Okategoriserade

En burk med kondomer

18 februari 2018

I dag lunchade jag med en kompis från gymnasiet. Hon hade åkt på utbyte till Santa Monica som tonåring och kom nu, 22 år senare, tillbaka för att hälsa på sin lokala familj. Vi lunchade på Oysterette och började oväntat fort tala om hur man ska tala om sex med sina barn. Min kompis, Maria, sa det så bra: Att svara ärligt när barnen  frågar, men liksom bryta upp samtalet i små delar. Alla detaljer behöver liksom inte komma med en gång.

Vill minnas att Cissan hade en feministisk vinkel på det: Istället för att alltid låta mannen vara den aktiva och kvinnan den passiva (ursäkta heteronormativiteten) så kan en variera lite och säga att kvinnan sätter sig på snoppen. Vi kom överens om att det ändå bra att ha det första snacket relativt tidigt lika mycket för att själv öva sig på att prata naturligt och avslappnat om sex (föreställer mig att det är kan vara svårare att första gången ta det på tal när barnet är 14).

Tycker att en stor del av föräldraskapet handlar om att själv öva sig på att leva på ett visst sätt. Träna på att bli en lite bättre och smartare människa inför sina barn. Jag var verkligen inte färdig som mor och person när Vidar föddes. Ibland känns hela föräldraskapet som ett stort experiment i realtid. Jag brukar tänka på det när folk tvärsäkert förklarar hur det är att ha barn, vad de ska äta, när de ska sova och hur de ska bli behandlade. Att också de här bombsäkra personerna bara har erfarenhet av ett visst antal år som förälder och barn. Att de också experimenterar.

Jaja, en annan bra grej som min kompis sa i dag var att när ungarna blir stora nog att börja ha sex ska hon ha en stor burk proppfull med kondomer framme i köket/badrummet/hallen. Alltid tillgänglig och världens naturligaste grej. Ungarna ska inte behöva smussla eller slösa på sina fickpengar eller värst av allt: skippa den.

Tips från coachingen
Här vinner Finland!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Janina 19 februari 2018 at 10:01

  Mina föräldrar har inte tagit det där snacket ännu. Jag är nu 27 år och börjar så smått misstänka att de inte tänker göra det heller. Lyckligtvis har jag rett ut hur det funkar på annat sätt. Tror jag…

  • Reply Peppe Öhman 19 februari 2018 at 10:04

   Inte mina heller. Det är väl delvis därför jag har två barn…

 • Reply Johanna 19 februari 2018 at 13:30

  Bra råd och tankar! Både att svara ärligt men avvägt efter hur mkt detaljer barnet själv visar intresse för, och kondomburken!

  • Reply Peppe Öhman 20 februari 2018 at 15:44

   Ja! Tyckte att Maria som jag pratade med hade så smarta tankar kring just det.

 • Reply Lina 19 februari 2018 at 15:17

  Om barnen blir vuxna relativt fort kan de få den där enorma påsen kondomer som ligger och skräpar under mitt skrivbord. Ett resultat av något reklamjippo. Eller om någon annan vill ha kondomer för den delen? Säg till. 🙂

  Ps. Mina föräldrar hade ”snacket” med mig när jag var 19 år. Lite sent, men kanske det är så när man växer upp i bibelbältet. Allting händer fem år senare. I samma samtal konstaterade de även att jag blivit taggad rökandes på facebook. Good talk.

  • Reply Peppe Öhman 20 februari 2018 at 15:44

   Haha! Hör av mig om några år (och skrattade högt (och snällt) åt att dina föräldrar hade ”snacket” med dig när du var 19. Så gulligt! Och bra blev det ju).

 • Reply Jenni 19 februari 2018 at 23:53

  Så himla viktiga samtal, var på en föreläsning på Folkhälsan som hölls av Suss Åhman som pratade om vikten av att prata om sexualitet redan när barnen är riktigt små. Sätta rätt namn på könsdelarna tex. Hon var suverän Suss, fick med mig mycket från den timmen.

  • Reply Peppe Öhman 20 februari 2018 at 11:20

   Åh Suss är jättebra! Vi studerade samtidigt på Soc&Kom!

 • Reply Amanda 25 februari 2018 at 10:54

  Jag jobbade förra året på dagis en syskongrupp och vi hade då kroppen som tena. Hela hösten gick vi igenom hur man blir gravid, graviditet och spädbarn. Barnen tyckte det var super intressant och roligt och lärde sig enormt mycket! Åldern varierade alltså mellan 1,5-5 år!

  • Reply Peppe Öhman 25 februari 2018 at 11:32

   Fasiken så GLAD jag blev att detta! Så BRA ni är! Önskar att Vidde och Majlis också hade såna förskolefröknar som ni.

  Leave a Reply