Feminism Jobb

Kvinnliga experter, ni finns och behövs

9 mars 2018

Louise på HejHejVardag skrev ett jättebra inlägg om vad en får säga nuförtiden (spoiler: en får säga mer eller mindre vad som helst, men får också räkna med att bli emotsagd). Detta är helt klart är en feministisk fråga: att våga säga, våga tänka om, våga be om ursäkt, men också våga stå på sig.

Själv är jag ofta rädd för att skriva eller säga något som kunde göra någon ledsen (är för heteronormativ, för kärnfamiljsnormativ, för CIS, skriver ”man” istället för ”en”, ”skaffa barn” istället för ”få barn”, talar om ämnen jag inte har tolkningsföreträde i och så vidare). Det är såklart en bra sak att försöka göra sitt språk så inkluderande som möjligt, men ibland går min ängslighet överstyr och det blir bara jobbigt att läsa parenteser med brasklappar och ursäkter.

Louise skriver: ”…om kvinnorna tystnar så är det männen som får fortsätta att höras. De som tagit på sig teflonrocken och inte bryr sig om kritik.” Så bra sagt! Jag tror att det är en bra feministisk övning att träna på att ta kritik OCH att avgöra om den är befogad eller inte. Också att lära sig skillnaden på sak och person. Om någon kritiserar det du sagt, kritiserar hen inte ditt värde som person (och om hen gör det kan du avfärda personen helt). Kritik kan vara välmenande och leder kanske till att du lär dig något nytt. Är kritiken befogad är det bara att pudla, be om ursäkt och fortsätta in i livet som en lite mer upplyst person.

Jag läste nyliken en diskussion bland journalister på FB där en klagade på att det är svårt att få kvinnor att ställa upp som experter. Har de inte en Phd eller tjugo år av erfarenhet inom branschen tackar de nej. Snubbar snubblar glatt in efter att ha sett ett Youtube-klipp om ämnet. (Att kvinnor tackar nej är såklart också att de riskerar att få våldtäkts- och dödshot efter att ha tagit plats i offentligheten). Önskar jag själv var pyttelite mer av youtube-slaget.

Jag har själv inga problem att pudla och be om ursäkt om jag sagt något dumt eller backa om jag har fel, men jag har skitsvårt att se mig som en expert. En kompis och jag snackar om att göra en slags föreläsningsserie och jag känner, utan att kokettera, att jag inte är expert på någonting. Vad kan JAG lära ut som inte tusen andra personer kan så mycket bättre? Och det är klart att det finns folk som har en djupare expertis i många frågor, men vad fan. Jag försöker öva mig på att se att min kompetens och tycka att den räcker (två masters, utlandsvistelser, bloggande i snart tretton år, sex böcker, chefskap, föreläsningar, jobb både inom statliga och privata sektor ÄR ju inte kattpiss och antagligen mer än många killars.

En annan viktig feministisk handling som vi kan göra är backa andra kvinnor offentligt. Lyft kvinnor, retweeta dem, heja på dem, tipsa och tipsa om dem. Visa också annat än privata meddelanden att de är grymma. Feminism är handlingar.

 

Kan inte ni fylla på med lite kvinnlig självinsikt? Berätta om er kompetens. Vad är ni experter i? NOLL blygsamhet, tack. Ni är garanterat mer än killräckliga.

Frågor och svar del 3
Ett konkret sätt att fira kvinnodagen

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Agnetha 9 mars 2018 at 22:39

  Jag jobbar med mjukvarutest på ett säkerhetsföretag. Jag är grym på både att testa och testleda, vilket innebär bla att analysera våra produkter och användare, göra riskbedömningar, sätta/driva planer för hur vi hela tiden kan förbättra kvalitén. Jag jobbar nästan uteslutande med män, och har utvecklat strategier för att få dem att lyssna på mig och göra som jag säger. Jag jobbar på att ta fram en killräckligt bra presentation för jag vill åka på konferenser som talare, berätta om mina erfarenheter som kvinnlig testare i mansdominerad branch, prata om mina strategier, dela med mig av tips och metoder för sånt som har funkat bra.

  Jag är även ordförande i en ideell förening med ca 200 medlemmar och tre anställda som jag har arbersgivaransvar för. Och så är jag scoutledare. Och gift, med två barn.

  Och jag är övertygad om att du skulle vara en jättebra föreläsare. Du är ju expert på dina erfarenheter, och relaterar en till egna erfarenheter i en presentation eller föreläsning så blir det både personligt och förankrat i verkligheten. Lycka till!

  • Reply Peppe Öhman 10 mars 2018 at 08:19

   Fy fan vad du är bra!You had me at mjukvarutest.

 • Reply maggie76 9 mars 2018 at 23:03

  I Sverige finns en nisse som är lärare. Eftersom han är kille tyckte han väl att skolvardagen var lite väl inrutad och, får man förmoda, gav det inte särskilt mycket synlighet att lära lilla Lisa läsa.
  Han ”uppfinner” då en ”metod” som ska rädda barnens inlärning.
  Folk går bananas över denna gymmade nisse och han säljer föreläsning efter föresläsning till städer och kommuner om sin idé.
  Det sprider sig och Finland hakar på. Nu! Nu har vi NÅT här som gör skolan cool och ack så kunskapsrik!
  I föreläsningssalen sitter 80-90% kvinnoroch tindrar med ögonen. Vilken charm! Åh så han är duktig. Här har jag varit Tråkiga Tina i x antal år, tur att denna nisse nu visar hur jag kan bli cool.
  Nissen kan avsluta sin trista lärarkarriär och bara sälja sin grej.
  Jag hamnar i en av de där föreläsningssalarna.
  Jag tindrar inga ögon.
  Jag har gjort samma sak i åratal, bara inte satt en label på det och sålt det. För jag är ingen nisse. Tråkiga Tina har gjort det även hon, men fel förstås. Lyssna på nissen.
  Nissen pratar i 3 h om något jag kunde förklarat på en kvart. 80% av snacket är som standupkomik, typ.

  Summa summarum= han har inget att sälja men gör det ändå. Självförtoendet på topp, nu kör vi helt enkelt.
  Månne någon skulle komma på Tråkiga Tinas motsvarande föreläsning?

  • Reply Peppe Öhman 10 mars 2018 at 08:20

   Så typiskt snubbigt att paketera om en självklarhet och sälja den med snack.

 • Reply Lina 10 mars 2018 at 02:19

  Okej, jag börjar. Jag skrev en sång som heter ”En iskall, fuktig vante” om jantes grepp för nåt år sen och efter den var det nåt som lossnade.

  Jag är expert på bl.a.
  – Berättarkonst/storytelling och tillämpningar av det inom allt från teater till föreläsningar och människorättskampanjer
  – Att regissera och undervisa människor på ett sätt som gör att jag inte våldför mig på dem och att de får utveckla sin potential och ofta överträffa sig själva
  – Att leda stora grupper människor, t.ex. stora konserter, shower
  – Att undervisa och inspirera barn inom musik och andra konstämnen på ett sätt som får igång deras egen lust och kreativitet
  – Jämfört med den genomsnittliga finländaren skulle jag också säga att jag är expert på asylpolitiken i Finland och på både den officiella bilden och det som verkligen händer, men jag är alltså bara lekman…

  Det svåra är att berätta bra saker om sig själv och sen PUNKT. Ingen disclaimer eller ”nu menar jag ju int att…” eller ”nu kanske det verkar som” utan punkt. Så punkt.

  • Reply Peppe Öhman 10 mars 2018 at 08:21

   BRA! Och allt stämmer ju. Föreställer mig att det är bra att formulera sin kompetens ibland. Liksom för att konkret påminna sig och andra vad en kan.

 • Reply Alexandra 10 mars 2018 at 06:28

  Åkej. Jag börjar!
  Jag byggde upp en webbshop från att sälja för nån tusenlapp till att bli en av kedjans bästsäljande butiker med hjälp av klok marknadsföring som känns i magen. Nu har jag lämnat det jobbet, men dom fortsätter på samma sätt och fortsätter att växa. Det tycker jag är coolt, att jag byggde en så bra och stark grund! Bär med mig den erfarenheten in i mina nya projekt! <3

  • Reply Peppe Öhman 10 mars 2018 at 08:21

   Så COOLT! Fausiken så du är bra!

 • Reply Jennifer 10 mars 2018 at 08:15

  Åh vad viktigt! Jag övar också på det och när jag och Kugge blev inbjudna för första gången i höstas för att föreläsa var väl första tanken ”hjäääälp vad sjutton ska jag säga om att göra business av sin blogg?” Men så gjorde jag det. Nu har jag gjort det tre gånger + börjat blogga mer om min ”expertis” inom bloggande + marknadsföring. Och det är så bekräftande när andra verkligen uppskattar det man har att säga – och också verkar lära sig något.

  Jag försöker säga att jag är expert på SEO och att flytta utomlands (därav också anledningen att jag startade en podcast om Livet utomlands).

  Detta trots att det finns fler som kan massor och garanterat ännu mer inom alla dessa ämnen. Någon dag blir jag säkert ifrågasatt och då får det bli en spännande upplevelse… 🙂

  • Reply Peppe Öhman 10 mars 2018 at 09:22

   Ni får se till att någon spelar in er föreläsning nästa gång, så kan ni a) lägga ut den b) själva kolla och värdera och förbättra (om det behövs). och du ÄR ju svinbra på SEO. Börja dra webinar om det!

 • Reply Anna-Kaisa 10 mars 2018 at 08:57

  Jag skrev just om detta på ”EU Panelwatch” -webbsida som gästblogg (texten på engelska) som finns här: https://www.eupanelwatch.com/single-post/2018/02/28/The-Making-of-Gurus
  Bryssel, i hjärtat av EU, är som en roterande buffé av seminarier och konferenser 24/7. Man märker snabbt hur män dominerar offentlig arena samt diskussionen. EU Panelwatch grundades i 2016 för att uppmärksamma alla ”manels” som organiseras av företag, organisationer osv. När folk fortvarande klagade att ”det finns inga kvinnor!”, grundade en grupp unga kvinnor ”Brussels Binder”, en databas av kvinnliga experter. I dag finns det nästan 1000 namn i databasen – om det har någon inverkan kvarstår att se…
  Thumbs up for din fina blogg som jag läst i nästan 10 år! Jätteinsipirerande!

 • Reply Nette 10 mars 2018 at 09:15

  Jag är expert på många saker. En av dem är att vara förälder till en tonårig autistisk son. Han och jag har en speciell kontakt. Jag kan nästan läsa hans tankar och vice versa. Vi kommunicerar med blickar och kroppsspråk och ibland kan ett leende verkligen säga allt. Jag är stolt över att vi har kommit så långt som vi gjort i vår icke lätta vardag. Och i vår familj är det så att pappan ofta orkar bidra med det praktiska och jag bidrar med att sonen mår känslomässigt bra. Ett sätt som funkar för oss.

  • Reply Peppe Öhman 10 mars 2018 at 09:21

   Så otroligt coolt! Som telepati. HAr ibland något som snuddar på det med min syster, men fattar ju att er kommunikation antagligen är på en lite mer avancerad nivå.

 • Reply Jill 10 mars 2018 at 11:18

  Jag börjar bli expert på byråkrati gällande EU-finansierade utvecklingsprojekt. Efter sju år av pappersvändande och lusläsande av diverse manualer börjar man kunna alla trick i boken för att få pengar. Inom detta område har jag så pass stort självförtroende att jag vågar sätta den mest gubbiga gubben på plats, brukar vara mycket tillfredsställande.

  • Reply Peppe Öhman 11 mars 2018 at 08:55

   tryggheten när en inser att en KAN detta och har svar på tal och frågor är så oändligt skön. BRA JOBBAT!

 • Reply Marie 11 mars 2018 at 09:40

  Jag vet att jag är en jättebra chef och känner stolthet över detta. Jag har drivit min enhet från att bestå av 8 personer i Stockholm till att nu vara nationell och bestå av 30 duktiga ingenjörer och akademiker med fördelningen ungefär 40/60 avseende kvinnor/män. Jag verkar också inom det jag är utbildad, civilingenjör inom bygg,. Där jobbar jag med design av framtidens infrastruktur i Sverige. Med mig vid rodret har vi blivit en avdelning som verkar för att hjälpa varandra, utvecklas inom tekniken och bli en attraktiv arbetsgivare. Helt enkelt – I rock!

  • Reply Peppe Öhman 11 mars 2018 at 09:57

   Jag blir så glad och lite generad av att så framgångsrika och smarta människor läser och kommenterar här. Tack för det! You ROCK!

  Leave a Reply