Länkar Träning

Min träning och tips på träningsblogg

12 april 2018

Här kommer ett tips på en riktigt jävla bra blogg om träning: Fitnessfeministen! Förutom att hon inte har en smal normkropp så skriver hon så bra om myten kring träning och viktnedgång (vill en gå ner i vikt är träning är inte lösningen här skriver NYT om det), om att socker inte är ett gift (trots att kvällstidningarna vill få oss att tro det) och att influencers med normkropp faktiskt har ett ansvar.

Under frågestunden här på bloggen frågade någon om träning och jag sa att inte vill skriva så mycket om det eftersom träning redan nu är normen och att skriva om träning normaliserar det ytterligare. Eller så här: Det är bra att röra på sig, både mentalt och fysiskt, men jag tror att en mår lika bra av en promenad som av ett spinningpass.

Det är lätt att gå i fällan och tro att det som ”alla” gör eller tycker idag är den ultimata sanningen, men normer förändras (t.ex. det är ej länger okej att röka inomhus eller slå sina barn). När mina föräldrar var unga sportade inte majoriteten av befolkningen flera gånger i veckan. Min mamma gick ut med hunden och spelade squash en gång i veckan. Pappa gjorde ingenting. Det var inte vanligt att ha en PT eller att spendera hundratals euro i året på gymkort och/eller träningskläder. Föreställer mig att konsumtionssamhället har ett finger med i spelet när det kommer till folks träningsiver. Köpa, köpa, köpa.

Nu säger jag inte att det är dåligt med träning. Jag tror att människan mår bra av att röra på sig och bli lite svettig så och då, men jag tror faktiskt inte att en behöver träna så mycket som folk gör i dag. Det var skönt att läsa att Sandra Beijer skrev att hon har en regel kring att högst träna tre gånger i veckan. Jag kan lätt identifiera mig med den. Orsaken till att jag inte vill springa maraton är att jag tror att jag skulle bli lite galen av att träna till det. Det skulle helt enkelt bli en osund motivation. Därför mäter jag aldrig hur långt jag springer eller hur fort. Jag springer mellan 45min och en timme några gånger i veckan, ibland går det långsamt, andra dagar fortare. Varvar med ridning och lite yoga. Ibland tar jag bara en lång promenad.

Let's agree to disagree
All inclusive, är det okej?

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply läsaren 12 april 2018 at 20:48

  Bra inlägg. Gillar inte att det går så mycket status i träning, när det smartaste är just att sporta lagom. Att träna för mycket kan ju faktiskt vara farligt. Har läst att risken för hjärtflimmer ökar bland folk som springer maraton.

 • Reply EmmaG 12 april 2018 at 23:31

  Men åh vilket bra bloggtips! VI behöver verkligen se fler som bara tränar, utan hela den ”hälsosamma ryggsäcken med mat och bla bla bla” som tydligen måste ingå i paketet. Härligt!

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2018 at 14:14

   Håller verkligen med!

 • Reply Hanna 13 april 2018 at 16:05

  Låter som min träning ungefär. Tränar för att må bra och känna mig pigg. Japp, precis så ospecifika är mina mål. Och det passar mig utmärkt. När jag för något år sedan började träna regelbundet funderade jag på vad jag behövde i mitt liv. Var det mer mäta, mer prestera, mer krav?! Nä, jag är rätt mycket en klassisk ”duktig flicka” och jag behövde snarare göra saker gör att det känns bra. Driva på mig själv gör jag ändå. Så därför skriver jag aldrig upp tider, noterar aldrig hur tunga vikter jag tar eller antalet repetitioner. Funkar utmärkt för mig. Och gör att träningen inte blir något måste utan mer kul!

  • Reply Peppe Öhman 14 april 2018 at 19:26

   Där satte du huvudet på spiken! Prestation och duktig flicka är precis vad det handlar om. Därför funkar det bäst (för mig) att inte mäta resultat.

   • Reply Hanna 15 april 2018 at 14:33

    Så gött för mig (å dig också uppenbarligen) när jag kom på detta. Först då hittade jag ett förhållningssätt till träning som gör det kul och som funkar långsiktigt – så träningen blir en del av vardagen lika självklart (nästan) som att jag borstar tänderna.

    PS. En stor anledning till att du har ett aktivt kommentarsfält som du skrev om idag är ju att du är så himla bra på att svara på kommentarer och är så peppig och bjussig i dina svar. Gör ju det kul att kommentera då det faktiskt blir dialog inte bara envägskommunikation (För den som bloggar är ju kommentaren i sig en feedback men det är så kul som kommentarsskrivare att få feedback också!)

    • Reply Peppe Öhman 16 april 2018 at 07:37

     Tycker verkligen du satte huvudet på spiken med att det lätt bli prestation. (och tack! tycker att kommentarerna ofta är så smarta och det ofta känns som om folk som kommenterar ofta blir kompisar)

 • Reply Annika 14 april 2018 at 14:21

  Alltså TACK för det bloggtipset! Har känt i evigheter att jag vill träna men jag lyckas liksom inte hitta motivationen eller energin. Efter att ha spenderat typ 15-20 minuter med att läsa Saras olika inlägg så känner jag mer pepp än jag gjort de senaste åren 😀

  • Reply Peppe Öhman 14 april 2018 at 19:28

   Jag var också så GLAD när jag hittade henne!

 • Reply emzi 14 april 2018 at 21:37

  Man behöver definitivt inte träna sjukt mycket. Själv tränar jag typ 2 gånger i veckan och just nu så känns det riktigt bra. Bara man äter bra och rör på sig så är det bra 🙂

 • Reply Linnéa 15 april 2018 at 00:36

  Håller inte alls med. Det största problemet enligt mig är inte att en liten del av befolkningen rör på sig för mycket, utan att en stor del av befolkningen rör på sig för lite. Jag tycker inte att alla måste springa maraton, skulle aldrig göra det själv och jag har noll intresse av att tävla. Men det är ju inte heller grundproblemet. Grundproblemet är att i Sverige sitter vi stilla mest i EU, få når upp till de rekommenderade doserna av rörelse och vi bör istället uppmuntra till mer rörelse. 🙂 Såklart inom rimlighetsnivå. Tänk vad mycket som hade varit bättre (mindre sjukdagar/psykisk ohälsa, ökad koncentrationen och allt det andra som vi vet) om fler gått, cyklat, tränat, joggat än vad de gör idag! Nu kan jag och mina åsikter också vara färgade av boken Hjärnstark. Så himla bra!

  • Reply Peppe Öhman 15 april 2018 at 09:32

   Kan det vara så att en del rör sig mycket och en del för lite och så finns det väldigt få däremellan? Jag tror inte att alla måste träna minst tre gånger i veckan, att det räcker bra med promenader, trapport och stiga upp ur soffan. 🙂

  • Reply Josefina 16 april 2018 at 01:22

   Håller med om att Hjärnstark är bra! Jag visste ju redan att jag (hjärnan) mår som bäst när jag springer regelbundet men boken bekräftade det jag känner. Running for sanity not vanity är ett bra uttryck.

   • Reply Peppe Öhman 16 april 2018 at 07:41

    AH! Jag är ju också en springare, kanske jag ska ta och läsa boken.

    • Reply Josefina 17 april 2018 at 07:01

     Ja, absolut gör det! Den gör det svårt att inte springa även de gånger det känns motigt att ge sig ut 🙂

     • Peppe Öhman 17 april 2018 at 15:17

      Will do!

  Leave a Reply