Feminism

Herrklubbar och damklubbar

8 maj 2018

Kul att jag skrev om den könsseparatistiska Bastuklubben LA och att det i en annan herrklubb på en annan kontinent samtidigt bubblar. Recap: Handelsgillet i Helsingfors är en klubb enbart för herrar vars syfte är att ”främja näringslivet”. Nu tänker ni kanske att det där med herrklubb är en grej från det förgångna, men då Handelsgillet grundades år 1857  fanns det inget formellt hinder för kvinnor att ansluta sig. Första kvinnliga medlemmen var lamphandlaren Gustafva Sofia Rydman som skrevs in år 1870. Det var år 2003 som styrelsen beslöt sig för att utesluta kvinnor.

Jag kan se fördelen med könsseparatistiska rum. Tänk en festival för bara kvinnor, där ingen behöver vara rädd för att bli tafsad på eller våldtagen, eller en stökig skolklass som ibland delar upp sig så att tjejerna får ta lite mer plats, eller en killmiddagar där män kan tala öppet om mansrollen och våld, eller badhus som några timmar i veckan håller öppet för bara kvinnor ifall alternativet är att dessa kvinnor aldrig annars får bada/lära sig simma.

Däremot ser jag enbart nackdelar med att Handelsgillet bara vill se män i sina utrymmen. Det går inte att främja näringslivet om man stänger ute hälften av alla som verkar där. När Gillet bjöd in sina medlemmar för att diskutera möjligheten att, igen, öppna upp för kvinnor säger en tidigare mångårig ordförande (läs Hbls reportage!):

”Debatten om att vi ska släppa in kvinnor kan jämföras med att Finland vill ta hit utlänningar trots att vi inte har förutsättningar att ta hand om dem.”

Den här kommentaren säger ju ganska mycket om tankesättet i den konservativa falangen i Handelsgillet. Nu säger ni att ingen BRYR sig om vad gubbarna på Handelsgillet pysslar med och det stämmer kanske. Lika bra att bara vänta ut farbröderna och låta en ny progressiv generation ta över. Fair enough, men en del i utvecklingen av en ny progressiv generation handlar om att diskutera sexsim och diskriminering och detta är ju ett ypperligt exempel.

Team: Present och jämställdhet
Snoppen som inte impade

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply S 8 maj 2018 at 10:52

  Den här är också på tapeten nu: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005672458.html
  Jag vet inte om någon har klagat om Handelsgillet till jämställdhetsombudsmannen men den här ön för kvinnor har såklart aktiverat många.

  • Reply Peppe Öhman 8 maj 2018 at 11:46

   Just det! Tack för länk. Så synd för Finland, fattar att det är viktigt att syna organisationer ur jämställdhetssynvinkel, men tror faktiskt Finland förlorade på detta.

 • Reply vilde 8 maj 2018 at 11:42

  Ogillar konceptet herrklubbar. Ja man kan hävda att damerna också får ha sina klubbar, men vi förstår ju alla att det handlar om makt och inflytande. Subtil eller icke-uttalad makt som det är svårt att kritisera, eftersom ju herrklubbarna oskyldigt badar bastu och umgås. En ekonom i mitt fb flöde lade ut en bild från någon ekonomkonferens där enstaka kvinnoansikte syntes. Halvt på skoj kommenterade jag ngt om att jaha bara män på den tillställningen, varpå han svarade att ja de har verkligen funderat hur de ska locka kvinnor till den konferensen. Jag blir lite nyfiken på hur stämningen är under ytan inom olika skrån. Jag har personligen inte så stor längtan efter tillställningar för enbart kvinnor, även om jag älskar mina väninnor.

  • Reply Peppe Öhman 8 maj 2018 at 11:47

   Precis som du säger handlar det om nätverk, kontakter och förlängningen maktstrukturer. Och kanske i just de här exemplen om en kvinnosyn som inte är riktigt fräsch.

 • Reply Sanna 8 maj 2018 at 12:02

  Tycker att detta är intressant eftersom det med kvinnoseparatistiska klubbar/tillställningar ofta handlar om kvinnors säkerhet och att FREDA sig från män, medan manliga klubbar ofta utesluter kvinnor pga förlegade maktstrukturer och kass kvinnosyn. Lite skillnad kan man ju tycka.

  • Reply Peppe Öhman 8 maj 2018 at 12:11

   Tack för att du i en mening uttryckte det jag inte riktigt fick till i ett helt blogginlägg. PRECIS så är det.

 • Reply Jessica 9 maj 2018 at 02:19

  Jag är inte ok med separata badtider. Badhusen (i Sverige) är oftast kommunalt ägda och jag tycker att alla kommunens invånare oavsett kön ska ha samma tillgång till dem. De som inte följer badhusets regler eller beter sig på ett opassande sätt ska eskorteras ut och portas i framtiden.

  I badhusfrågan tycker jag inte alla män ska portas (ens under några timmar i veckan) för det uppstår så många frågor. När är man en man? När man föds? När man är 5 år? Då kan inte mamman som vill undvika män gå till badhuset med sin son. Blir man en man när man är 12? ”Nu har du blivit man, du har inte tillgång till badhuset alla timmar i veckan längre för att kvinnor ska slippa dina obehagliga blickar och ditt tafsande”. Känns inte ok att ha den attityden mot alla pojkar.

  Jag är visserligen alltid emot att separera efter kön. Jag tror inte att det leder till något vettigt i längden. Jag tror att de bara cementerar och ökar en separation. Männen behöver steppa upp och ta ansvar för sig själva och sina medmän och se till så att de kan sköta sig i ett jämställt, fritt samhälle.

  Att vi överhuvudtaget börjat dela upp oss är dumt. En kropp är en bara en kropp, vi har alla en. Gemensamma omklädningsrum kanske skulle leda till att våra kroppar avdramatiserades. Att snippor och snoppar inte var så sexualiserade, utan att de också bara var ett organ som används till varierade sker, ex att kissa med.

  Varför separerade vi oss från början. Var det religion? Eller var det ett män våldtog oss om de såg oss nakna? Om det senare var anledningen så ledde inte separation av könen till att män slutade våldta oss.

  Håller också med Sanna som kommenterar här ovanför. Om ett gäng män som är kompisar och privat vill träffas och kalla det herrklubb, och det inte handlar om organiserad klubb/order verksamhet, är väl det helt fine. Men så fort folk börjar uteslutas efter kön, ska man tänka ett extra varv, tycker jag!

  • Reply Peppe Öhman 9 maj 2018 at 08:13

   Jag förstår precis vad du menar och ska ta till mig det. Fundera vidare, kanske ändra mig. Än så länge tycker jag det kan vara bra med könseparatistiska rum. De ska såklart vara undantaget (i exemplet med badhuset: några timmar i veckan). Jag tycker på samma sätt att det är fine att jag som ljushyad inte har inträde till alla svarta föreningar och organisationer.

   I Helsingfors finns ett underbart gammalt nakenbadhus, Georgsgatans simhall, som har öppet för kvinnor varannan dag och för män varannan dag. Stämningen är så FIN där och jag tror faktiskt inte att den motarbetar jämställdheten.

 • Reply Josefina 9 maj 2018 at 03:18

  Att vänta in en ny, progressiv generation funkar inte alltid. I Vancouver finns en klubb för advokater som tidigare bara tog in män. Endast någon gång om året fick kvinnor vara med som gäster. Att ordna middagar/sammankomster för företag är big business för hotellen i Vancouver och det användes av några kvinnliga advokater som fått nog av herrklubben. De bojkottade helt enkelt de hotell som välkomnade herrklubbens arrangemang och eftersom pengar alltid talar högst gjorde hotellen påtryckningar på advokatklubben. Klubben insåg att de behövde komma ifatt samtiden och en omröstning skulle göras för att släppa in kvinnor i klubben. Inför omröstningen uppdagades det dock att det fanns en falang som var emot att släppa in kvinnor och den falangen utgjordes av unga män. De äldre männen insåg då snabbt (de är trots allt advokater hela bunten) att omröstningen måste förhalas tills de kunde övertyga en majoritet till att rösta ja, annars skulle det bli alltför pinsamt. Och så blev det. Gubbarna lyckades med sin taktik och kvinnor släpptes in i klubben – tvärtemot de unga männens önskan.

  • Reply Peppe Öhman 9 maj 2018 at 08:14

   SÅ bra historia och speciellt bra påminnelse om att bara för att man är ung är man inte automatiskt öppen och vill sträva för rättvisa.

  Leave a Reply