Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Jobb Podcast Skriva

När världsångesten kryper på

24 juni 2018

Det här talade vi om i senaste Magnus och Peppes podcast, men tycker att det tåls att upprepas här: När världens hemskheter smyger sig på en, det må vara 2000 barn som separeras från sina föräldrar, fotbollsspelare som inte är vita, misslyckas och får stå ut med rasism, personer som inte tycker att judar och samer är svenskar eller folk som tar en mans förnekande som mer trovärdigt än tio kvinnors vittnesmål. Då vill man kanske bara bädda ner sig i sängen och kolla på Netflix tills någon annan städat upp skiten.

Det är bara det att vi alla är ”någon annan”.  Våra röster, våra konsumtionsvanor och vår tystnad/opponering är samhället. När jag lider av den värsta världsångesten brukar jag trösta mig med Hans Roslings kommentarer om att världen stort sett ändå ÄR en bättre plats nu än förr, men också att mina små handlingar har en betydelse.

En viktig handling i en demokrati är till exempel att stöda oberoende journalistisk. Prenumerera till exempel på en dagstidning. Har du råd att betala för t.ex. Spotify, Netflix, HBO och andra nöjen har du säkert råd med en digital prenumeration också. Kultur och nöjen är viktiga, men det är journalistisk också. Ju mer resurser en redaktion har desto noggrannare kan den granska makten, pengarna, missförhållanden och korruption. (Här vill jag också passa på att inflika ett stort TACK till alla er som som betalar för Maggans och min podd! Ni blir allt fler och jag tror handen på hjärtat att detta är framtiden, att betala för innehåll. <3) Om jag blir riktigt jävla rik en dag ska jag instifta ett fett stipendium för duktiga frilansare.

Kunskap är makt. Ju mer du vet, desto lättare är det att förstå världen och att se skillnad på osanningar och fakta. Fördelen med dagstidningar/nyhetssändningar är att de presenterar ett paket av nyheter där somliga är såna du aldrig skulle ha snubblat över om du själv valt rubriker. Känns det motigt? Börja med att bara läsa helgtidningarna.

Jaja, ursäkta detta allvarliga inlägg. Snart ska jag skriva nåt personligt lättsinnigt och kul! Kände bara att jag måste få ur mig lite världsångest.

 

 

En måndag med vänner och vardagsrasism i Stockholm
Tips på läsning i sommar

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Karen 24 juni 2018 at 07:33

  Tack för påminnelsen! Fick sådan ångest över att det inte skulle finnas någon riktig press utan bara hitte-på-rapportering så tecknade direkt ett abonnemang.

 • Reply Jenny 24 juni 2018 at 10:32

  Håller med! Bor i en småstad och prenumerar på lokaltidningen för att stödja och för att ta del av lokala nyheter såklart. Också har jag DN på helgen för mer nyhetsbevakning och för att stödja ordentlig journalistik. Håller med om att det är viktigt med en papperstidning för att inte bara läsa ett flöde som en algoritm har valt ut. Tänker dessutom att det är bra för barnen att det finns papperstidningar man kan ramla över hemma och kanske bläddra i (mina är i och för sig små och vill nog mest riva sönder eller rita i dem men men de blir ju större).

 • Reply Jenny 24 juni 2018 at 10:33

  Obs menade inte att lokaltidningen inte är ordentlig journalistik om nu nån trodde det!

 • Reply Jessica 24 juni 2018 at 13:31

  En kommentar till Magnus tankar om det inte är bättre någon annanstans i landet, alltså måste man som flykting lämna hela landet kan man inte bara flytta till ert lugnare område.
  Jag tror (alltså tror, har ingen koll) att de flesta länder med problem har lugnare områden, men att dessa lugna områden inte är typ som en avlägsen by i Sverige. Du kan fly från området där drogkartellen härjar, men landet har ingen fungerande organisation. Landet är korrupt, sjukvård, skolsystem fungerar inte. Det kanske är svårt att hitta bostad, ett sätt att försörja sig. Människor (kanske speciellt föräldrar) vill leva i ett samhälle där sjukvård och utbildning/arbetsmarknad fungerar, det räcker inte med en lugn plats i ett korrupt land som saknar ett socialt skyddsnät.

 • Reply Just nu... - Jennifer Sandström 8 juli 2018 at 00:35

  […] Kunskap är in the end makt och jag tror nog faktiskt lite på att stötta journalistiken. Precis som Peppe skriver om här. Tack till henne och alla er som kommenterade på mitt tidigare inlägg och fick mig att tänka om […]

 • Leave a Reply