Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Böcker Restauranger Stockholm

Vegetarisk vardagsmat

2 augusti 2018

Kom precis hem från en badsession på Stora Essingen med barnen och min kompis Linnea. Först hängde vi på en brygga, men eftersom Majlis är ganska dålig på att simma och ett äldre par vänligt och bara lite fördömande påpekade att det var åtta meter djupt där flyttade vi oss till en barnvänligare strand. Det åskade och regnade lite och temperaturen sjönk till bara 21 grader. Efter den här galet varma sommaren var 21 grader en skänk från himlen.

I går var det Overshoot day i världen, alltså den dagen då vi redan använt upp vad som borde varit landets totala årskvot för förbrukning av naturresurser. Sverige nådde den här dagen redan i mars. Jag tycker att det är lätt att få panik för att vi missbrukar jordens resurser, men med panik kommer också lätt känslor av att allt är för stor och för sent och så ger en liksom upp och låtsas som ingenting. Fortsätter leva precis som förut.

En enkel förändring i vardagen är att skippa köttet och äta vegetariskt. Under frågesessionen var det flera som undrade VAD en egentligen ska äta om en vill äta vegetariskt. Mitt bästa tips är att skaffa en bra vegetarisk kokbok. Jag älskar till exempel Cecilias och Kristins Nyfiken Grön (det kommer en uppföljare i höst!). Vill samtidigt passa på att rekommendera Kristins blogg där det ständigt dyker upp inspirerande recept. Lånade bilden av henne.

En annan bra kokbok är Mera vego och Ännu mera vego. Också där enkla och väldigt väldigt goda recept. Bilden har jag snott av Lisa Bjärbo som är författare till böckerna OCH en massa andra. Produktivare person får man leta efter.

Men VI då, vad äter vi om vi bara vardagslagar mat utan receptboken. Ja, då blir det tacos med bönröra på svarta bönor, guacamole och ost. Mycket tabasco såklart. Eller pasta med tomatsås. Eller falafel (lagar själv i LA, men köper frysta i Stockholm. Hittade några med nötsmak som var magiskt goda), hummus, tzatziki, tomater och annat plock vi har i kylen. Gillar plockmat för att a) det är mysigt b) det är ett bra sätt för Majlis att äta med oss. Hon får själv plocka åt sig maten och tenderar att äta mer då. Tar gärna emot era snabbaste och godaste vegetariska tips!

Jag tycker förresten att det vore bättre att alla åt lite mindre kött och att folk inte blev hysteriska och pekade finger om en vegetarian tackade ja till nåt från djurriket på en bjudning. Vegetarianer är vegetarianer av olika orsaker. Jag är det för av etiska och miljömässiga skäl, inte för att jag tycker att kött är äckligt. Blir jag bjuden på middag och serveras kött äter jag det utan att knussla. Tänker att det är helheten som räknas.

Stockholm Pride 2018 och en OOTD
Önskeinlägg eller svar på frågor

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Anna 2 augusti 2018 at 08:21

  Så bra skrivet! Jag äter ofta vegetariskt (men är inte vegetarian) och gör det så enkelt som möjligt för mig, som tex en sallad med bönor, linser och/eller quinoa i och sprouted tortilla (gillar Ezekiel och Engine-2) till lunch, eller smörgåsar med råa/kokta grönsaker och avokado på, fruktsallad med flingor och yogurt eller grönsakssoppa (helt hemlagad eller gjord på frysta grönsaker) som lättare mat till kvällen. För mig är det viktigt att det går snabbt och lätt, är ingen kock alls… Ute gillar jag tex bön- och rödbetsburgare, men det finns inte på så många ställen här.

  • Reply Peppe Öhman 4 augusti 2018 at 00:15

   Tack! Det här är bara en tanke, men kanske man borde anvädna begreppet ”vegetarian” mer sällan eftersom folk tror att de signar up på ett livstidskontrakt utan kött. Istället borde man bara uppmuntra till mer vego.

 • Reply Marie 2 augusti 2018 at 11:05

  Pasta med ”öppen” pesto uppfann jag i sommar! Säkert inte först på bollen med detta men kände mig sjukt smart. Istället för att mixa ihop pestoingredienserna så fick de stå var för sig. Alltså pasta. Ringa över olivolja. På med mkt parmesan, basilika och rostade pinjenötter. Galet gott!

  • Reply Peppe Öhman 4 augusti 2018 at 00:15

   Har ej testat, men låter som en GENIDRAG! Exakt sånt som jag älskar.

 • Reply Malin L 2 augusti 2018 at 13:07

  Röda linser. Salvia. Citronskal. Tomatpuré. Lök. Ströbröd. Forma till biffar, stek.

  Bulgur. Fetaost. Ägg. Lök. Tomatpuré. Forma til järpar, stek.

  Rivna rödbetor. Chevré alt fetaost. Ägg. Mjöl. Forma till biffar! Stek, sen ugn.

  • Reply Peppe Öhman 4 augusti 2018 at 00:15

   Vattnas bokstavligen i min mun.

 • Reply Mari 4 augusti 2018 at 10:50

  Kikärtsgrytor! Går fort, är gott och blir mkt mat! Tex kikärtor, lök, valfri grönsak tex blomkål/spenat/zucchini/paprika, kokosmjölk, grönsaksbuljong, vitlök , curry salt och peppar. Kan varierad i det oändliga med olika grönsaker och kryddning! Gott m ris eller bulgur till😊

  • Reply Peppe Öhman 4 augusti 2018 at 12:55

   ÄLSKAR kikärter! Måste inviga dessa i våra dagliga recept,

 • Reply Marie Nordlund 9 augusti 2018 at 00:07

  Vilken falafel köper ni här i Sverige? Vi letar febrilt efter ett snabbt alternativ när falafelsuget slår till =)

 • Leave a Reply