Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Podcast

Varför Diet Coke tappar drickare

7 augusti 2018

NYTT AVSNITT AV MAGNUS OCH PEPPES PODCAST UTE! Orsaken till att det tog så länge får ni i podden. Vi pratar bland annat om sjötvånget i Danmark och en uppmärksam lyssnare skrev och påpekade att alla muslimska kvinnor inte bär slöja på grund av tvång. Jag trodde att jag sa det i podden, men om det blev flummigt så vill jag lyfta fram det här. Slöja är inte automatiskt tvång! Såklart. Muslimska kvinnor har också agens.

Vi talar också om varför det går dåligt dör dietcolan och Magnus kommer med lite statistik på antalet ätstörningar i Sverige. Hoppas ni gillar! Tack för att ni betalar och kommenterar! Det betyder mycket.

Flyga med syfte
Bensin i dieseltanken

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Jessica 8 augusti 2018 at 07:54

  Hej, hej! Här kommer en liten uppsats.

  I vissa kulturer har man bara ett skynke som täcker könet, i väst täcker vi alltid kön och kvinnobröst med kläder, i vissa kulturer täcker man hela kroppen. Normen är olika på olika ställen.

  Som västerlänning är det lika främmande för mig att gå barbröstad med ett skynke för snippan som att ha burka. Trots det är burkan ändå mer komplicerat för mig. Det beror, för mig, till stor del på att burkan är förknippad med religion. Jag är helt och totalt oreligös. Det finns ingen evidensbaserad forskning att det finns en gud eller en högre makt och därför är det otroligt svårt för mig att förstå att religion fortfarande har så stor plats i vår värld. Jag förstår att det finns positiva saker med religion, exempelvis gemenskap och hopp. Jag är absolut inte emot att folk tror på gud eller högre makter privat, men att religon ska vara med och påverka utbildning, politik osv är för mig oförståeligt. Att det finns en gud som säger att kvinnor ska täcka sina kroppar för alla män utom sin make gör mig frustrerad. Och att det finns män som straffar kvinnor som inte täcker sig gör mig galen.

  Jag har har någon gång läst (känner mig som Trump här eftersom jag inte har en källa, ska försöka hitta den) att barn som har mammor som är helt täckta utanför hemmet kan utveckla förmågan att tolka ansiktsutryck och känslor långsammare än barn som lever i samhällen där alla människor visar sina ansikten. Det är en aspekt som man inte tänker på (och jag vet inte hur viktig den är heller).

  Vi är så djupt färgade av vår uppväxt och kultur så det är svårt att radera den. Vi är också ofta övertygade att det samhälle vi själva växt upp har de ”rätta” värderingarna. Jag har haft samtal med många yngre män från muslimska kulturer som kommit till Sverige och som jag upplever har tagit till sig västerländska värderingar när det gäller kvinnosyn, men när vi diskuterar vidare upptäcker jag många skillnader. En ung man sa att han respekterar kvinnor och tycker att kvinnor ska få leva dina liv hur de vill, men i nästa andetag sa han att hans framtida fru inte ska jobba. Men om hon vill det då, undrade jag. Nej, det går inte hon måste vara hemma och ta hand om familjen , mannens uppgift är att försörja familjen. Jag kunde inte ändra hans ståndpunkt i den frågan. Och vad ger mig rätten att ens försöka ändra hans ståndpunkt? Min åsikt att min kultur har de ”rätta” värderingarna? Att vi är i Sverige och han ska ta seden dit han kommer, som så många svenskar säger nuförtiden?

  Kulturkrockar är oundvikliga när olika kulturer möts. Burkan, niqaben och i viss mån även slöjan uppfattas av många i västerländska kulturer (och även av vissa i muslimska kulturer) som ett kvinnoförtryck. Är man uppfostrad i en kultur där religonens påverkan i samhället är liten och där kvinnor kämpat för att få möjlighet att försörja sig själva och inte vara beroende av sin man, kämpat för dagis, p-piller, bränt sina bh:ar och fortfarande kämpar för lika lön för lika arbete är man djupt påverkad av det och det blir otroligt svårt att veta om man ska kämpa för kvinnors rätt att klä sig i burka om de vill eller om man ska ställa sig på sidan där man ser burkan som ett sätt för män att kontrollera kvinnor och deras kroppar. Min starkaste känsla är att jag är emot en gud och män (och kvinnor) som säger att en kvinna måste täcka sig publikt, men samtidigt vill jag inte inskränka enskilda kvinnors rätt att se ut precis hur de vill. Niqab, kostym, rakat huvud, håriga ben, inget smink eller opererade läppar. Allt borde vara ok, om det kommer från kvinnans egen önskan , men det är omöjligt att i vår kvinnokroppsfixerade värld veta vad som kommer inifrån och vad som kommer från patriarkatet. Svårt!

 • Leave a Reply