Feminism Personligt

Förlåtande plagg i damtidningar

14 augusti 2018

Jag hälsade på en god vän som jobbar på Bonnier och fick en tjock hög magasin med mig hem att läsa på flyget. Förr köpte jag ofta damtidningar, låg länge i badet och bläddrade igenom dem. Jag gillar fortfarande modereportagen, plocksidorna och den glassiga helheten. Det är tydligt att många av dem som jobbar på magasin är väldigt kunniga inom sina områden.

Mode kan, precis som vilken konstform som helst, vara provocerande, vågat, samhällskommenterande, vackert och/eller tankeväckande. När folk på Facebook upprört lägger ut bilder från modevisningar med till synes galna kreationer blir jag glad eftersom det då visar att mode inte finns till för att behaga, snarare inspirera och väcka reaktioner.

Med en paus på några år från damtidningsvärlden känns ändå vissa formuleringar väldigt mossiga. Kläderna där beskrevs som ”smickrande”, ”klä dig slank”, eller mitt värsta: ”förlåtande”. Allvarligt talat, inget jävla klädesplagg i hela världen behöver förlåta dig. Mode ska inte vara samma sak som att anstränga sig för att bli snyggare.

Orden vi använder skapar kulturen vi lever i. Magasinen lade en, mycket instabil, grund för hur jag trodde att en kvinna ska se på sig själv och klä sig. Utgångspunkten var alltid: Utgå från att du ska förbättra ditt utseende genom att klä dig, sminka dig och uppföra dig på ett visst sätt. Absolut inte breda ränder på tvären, undvik ”tälteffekten”, absolut inte kjol som tar slut mitt på vaden, håll dig till en färg eller små mönster och så vidare. Sjukt att ens minnas såna här idiotier.

Vi talade om det här i podden för några veckor sedan. Trots att det nordiska samhället kommit längst i världen i jämställdhetskampen har det inte hänt så mycket gällande kvinnors utseenden. Vi ska fortfarande behaga andra med våra utseenden. Det sagt tycker jag inte att feminism och damtidningar behöver ligga i ett motsatsförhållande till varandra. Det måste gå bra att visa mode, skriva reportage och förklara trender utan att subtilt påpeka att plaggen finns till för att göra din kropp lite mer attraktiv.

Skaffa hittekatt eller ej
R.I.P. Boys Will Be Boys

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Marie 14 augusti 2018 at 23:50

  Så bra skrivet (som vanligt) Peppe

  • Reply Peppe Öhman 15 augusti 2018 at 11:43

   Tack <3 <3 <3

 • Reply Mia 14 augusti 2018 at 23:56

  Tja, jag håller i stort sett med vad du skriver. Men eftersom jag har en del kroppsnojor tänker jag så här: Väljer jag en tröja som framhäver min putmage lägger jag orimligt mycket energi på att känna mig obekväm med min kroppsform den dagen. Väljer jag en ”förlåtande” (okej, jag skulle aldrig välja det ordet självmant!) tröja som inte framhäver min putmage kan jag strunta i det och lägga all den dagens energi på viktigare saker. Win! Idealet skulle väl vara att komma till den punkt när jag faktiskt är fullständigt nöjd med min kropp, men jag gissar att vi är ganska många som inte är riktigt där oavsett vad vi tycker i teorin…

  • Reply Peppe Öhman 15 augusti 2018 at 11:43

   Jag hör (läser) vad du säger (skriver) och längtar också till den dag när alla är nöjda med sina kroppar, KRAM

 • Reply Louise 15 augusti 2018 at 01:12

  Grymt som vanligt! ”Förlåtande”… alltså?! Å förlåt kroppen för att du SER UT PÅ ETT SÄTT. Gah vad jag avskyr kroppsideal och pressen de skapar på kvinnor! Så jäkla orättvist också med tanke på att man allra mest ser ur som man ser ut. Grr!! Nu blev jag upprörd. Som vanligt.
  Men på ett bra sätt!
  Tack Peppe att du gör mig ilsk!
  <3
  Kram

  ps Åker ni hemåt på fredag? Känns redan tomt i Stockholm …

 • Reply Ellen 15 augusti 2018 at 09:46

  Hej! Jag såg dig idag (runt kl 16-16.30 på väg ut från köpcentrumet). Jag såg dig på håll först och du var ju så bekant. Jag raketbläddrade igenom mitt arkiv över alla tre barnens klasskompisars mammor och bockade av att det inte var någon av dessa, men hann passera dig innan jag greppade att det ju var DU. Jag som hade lovat mig att jag skulle gå fram om jag såg dig i sommar (bor i närheten så tänkte att det ju inte var omöjligt) för att tacka för hur du och Karin har boostat min läslust. Jag älskar att lyssna på Mellan raderna! Det är ju inte särskilt troligt att jag hinner springa på dig igen innan ni far hem så om jag inte får möjlighet att rodnande och stammande säga det ansikte mot ansikte säger jag det så här: Tack för alla boktips och all inspiration, men allra mest för all glädje det skänker mig att veta att det finns så kloka kvinnor där ute!

  • Reply Peppe Öhman 15 augusti 2018 at 11:42

   Hej! Jag hade precis lämnat tillbaka elcykeln och svängde förbi Fältan för att köpa rågbröd med till LA. Och TACK för snälla ord om podden. Så stressad över att vi inte kommit ut med avsnitt på två veckor, men snart är allt som vanligt. Men hörru, nästa gång MÅSTE du komma fram, jag är extremt vanlig och snäll. KRAM

   • Reply Ellen 16 augusti 2018 at 08:56

    He he. Jag är sjukt blyg så jag vet inte om jag skulle kunna samla mig till det. Men jag ska bli bättre på att lämna kommentarer (inte så svårt eftersom jag just nu dubblar mitt antal…) så att jag inbillar mig att vi känner varandra. Då kanske jag vågat heja på dig om jag springer på dig nästa sommar. 😉

    • Reply Peppe Öhman 17 augusti 2018 at 07:55

     Nästa sommar ses vi! Och en bloggare gläds mer än vad läsare kanske skulle tro av kommentarer, så tack för dem 🙂

 • Reply Nette 16 augusti 2018 at 03:20

  Håller med! Men en tidning som gått framåt och förbi detta är Elle Sverige som är så mycket mer än en damtidning/modetidning nuförtiden. Peppar alla slags människor på ett lyftande sätt tycker jag.

  • Reply Peppe Öhman 17 augusti 2018 at 07:56

   Då ska jag belöna dem genom att köpa den nästa gång jag är i Sverige. Tack för tips!

 • Reply Fredrika 16 augusti 2018 at 08:50

  Prenumererar på en tidning, träningstidning med män som målgrupp. Så härligt att kunna läsa om träningstips utan fokus på att bli smal, o istället bara på att bli stark eller får bra kondition.

  • Reply Peppe Öhman 17 augusti 2018 at 07:55

   AHA! Det är heligheten. Fick också Top Hälsa som i praktiken BARA handlade om hur man går ner i vikt, lite hafsigt dolt i ”hälsa”

  Leave a Reply