Hästar Personligt Skriva

Vad göra när världen brinner

31 augusti 2018

På sistone har flera olika personer tipsat mig om ”Sharp Objects”, jag älskar ju Gillian Flynn och har läst boken, men efter två avsnitt blev det för mycket döda flickor för att jag skulle kunna se vidare. Jag vet inte om det är åldern, nåt slags utdragen PMS eller att världen just nu är ganska hemsk, men jag samlar liksom på mig otäcka fakta och kan inte släppa dem. Igår åt vi middag med goda vänner från Kanada som berättade att landet håller bokstavligen på att brinna upp.

På vägen till stallet lyssnade jag först på On the Media som handlade om högerextremister och hur de manipulerar media. Hur en ganska liten grupp får massor av utrymme och makt. Podden The Daily handlade om hur man redan på 1980-talet började tala om klimatförändringen (klimatkatastrofen) och hur nära vi var att stoppa den. Sen valde USA kapitalismen istället. Tidigare i vecka måste jag stänga av när samma podd handlade om småbarn som vid gränsen separeras från sina föräldrar. Eller nyheten om att tonåringar sparkat ihjäl en rumänsk EU-immigrant och dessutom filmat det. Mår så illa. Jag känner mig också Vaså ambivalent till information. Jag tycker att det är min demokratiska skyldighet att ha koll på nyheter och vara allmänbildad, men så mycket av det som händer får mig att må dåligt.

En liten hjälp är att ta en paus från allt och åka upp till stallet. I dag hade jag en så jäkla bra ridlektion, trots att hästjäveln mot slutet drog värsta rodeoshowen med mig på ryggen. Det är lite läskigt och lite kul. När sånt händer. När vi kom tillbaka till LA från Stockholm började jag kolla på Youtube-klipp om hur man blir en bättre dressyrryttare och det har, tro det eller ej, hjälpt mig upp på en ny nivå. Nu är videosnutten under från förra veckan när Maggan och Majsan hängde på, rider en annan häst. Hade inte ridit ordentligt på två månader, men kul var det också!

 

Vad gör ni för att må bättre när det känns som om världen brinner? Läser böcker, mediterar, skriver, GÖR något gott och konstruktivt, gosar med kattungar, letar upp gulliga djurvideos, gosar med era småbarn ELLER?

Hälsningar från semesterpatrullen
Barnkläder, TED Talk, blodprov och andra tips

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Gunilla 31 augusti 2018 at 12:50

  Jag klarade inte heller av att se Sharp objects, alla dessa flick/kvinnomord finns det tillräckligt av ändå, Katarina Wennstam belyste det hela mycket väl i sitt sommarprat, Jag försöker agera konstruktiv och moget i mitt yrke, är SO-lärare på högstadiet. Jag känner att det är väldigt viktigt att försöka undervisa våra ungdomar, som är vår framtid, med kritiskt tänkande och hopp om möjligheten till en positiv förändring!

  • Reply Peppe Öhman 5 september 2018 at 08:26

   Ja verkligen! Ett av sommarens bästa sommarprat. Fint att ungdomarna har dig som SO-lärare.

 • Reply MC 31 augusti 2018 at 13:34

  Ligger nerbäddad för natten med val- klimat- och barnångest. (Barnångest som i vad är det för verklighet de växer upp i och vad lämnar vi till dem.)
  Vi bor precis utanför stan vid en sjö. Jag brukar sätta mig på bryggan och bara andas och lyssna till djurlivet när det blir för mycket. När det blir ALLDELES för mycket, typ mådde illa för att jag använde hushållspapper istället för disktrasa pga lathet, så slår det över och jag ägnar mig åt totalt ovettiga saker som att måla om naglarna, sminka mig osv. Fönstershoppar på nätet i timmar ibland. Känns som man försöker motverka det tunga med det extremt glättiga.

  Bokade nyss en långresa för familjen i vinter. Så nu kommer jag nog få ny färg på tårna imorrn.

  • Reply Peppe Öhman 5 september 2018 at 08:25

   Jag kan också fastna i såna saker. Att jag valde en take out-mugg när det finns en flergångs hemma osv. Det blir ett oproportionerligt stort problem.

 • Reply Hanna 31 augusti 2018 at 21:17

  Jag fokuserar på min lilla verklighet. Det närmsta, livet som händer här och nu. Stänger av från nyheter en stund…

  • Reply Peppe Öhman 5 september 2018 at 08:24

   *stirrar på Majlis*

 • Reply Amanda 31 augusti 2018 at 22:42

  ordnar släktträff var vi mest dricker kaffe och äter kex med färskost. Ångestgråter lite medan partnern lyssnar och går sedan över till trygga framtidsdrömmar och läser innan sovdags så att tankarna hinner skingras!

  • Reply Peppe Öhman 5 september 2018 at 08:24

   Mycket fint med släktträff!!

 • Reply Lotta K. 31 augusti 2018 at 23:20

  Jag har alltid känt mig tvungen/manad att lyssna på NPR när jag kör bil (för att ta vara på tiden), men efter nyår slutade jag. Istället bara musik, och bara musik som gör mig glad. Oerhörd skillnad. Står knappt ut med nyheter, för allt jag hör är ”here is a thing that’s totally fucked up, and here is another one that’s even worse”.

  • Reply Peppe Öhman 5 september 2018 at 08:24

   jag kanske borde göra som du. Byta ut några poddar mot musik.

 • Reply matilda 1 september 2018 at 01:05

  helt ärligt? lägger mig på rygg , blundar och låtsas att världen är en bättre plats och att jag är gift med Harry Styles.

  • Reply Peppe Öhman 5 september 2018 at 08:23

   Ändå en hållbar metod <3

 • Reply britta 1 september 2018 at 08:19

  Tar allt i doser. Svaret kan ju inte vara att sluta bry sig, lyssna, läsa och ta in. Så bättre att ta små doser. Däremellan mer av sådant man blir glad av. Natur. Böcker. Rörelse (springa, simma, dansa, bollsport, bara man svettas). Samtal. Massage. Hav. Djur.

  • Reply Peppe Öhman 3 september 2018 at 17:52

   Små doser ärm när du skrivet det, både självklart och sunt.

 • Reply Ylva 1 september 2018 at 14:45

  Jag låter bli att se våld på film eller videoklipp, läser inte beskrivningar av sadistiska handlingar som t.ex. mordet på romen häromveckan, läser ej dylika böcker heller. Jag tycker verkligen inte att jag kör huvudet i sanden, min fantasi är helt tillräcklig och jag vet att dessa hemskheter händer. Men ja, jag skulle nog vilja ha någon form av strategi inom mig. Det märkliga är att jag jobbar inom vården, fått höra hur mycket hemska historier som helst och sett resultat av våld och det kan jag nästan alltid hantera utan att må dåligt. Frågade en gång en psykolog som jobbade med torterade flyktingar hur hon dealade med historier och hon kunde se det positiva i sitt arbete som övervägde det andra. Tunga ämnen. Tyvärr är nyheter väldigt mycket negativa nyheter, tror inte det är bra för folk

  • Reply Peppe Öhman 3 september 2018 at 17:53

   Känner igen mig i det du skriver om att inte behöva YTTERLIGARE beskrivningar på våld. Gällande ditt jobb kanske du går in i en professionell roll när du jobbar och därför blir det mindre känslosamt just då?

 • Reply Monica 1 september 2018 at 22:25

  Går ut i skogen och andas djupt. Ser på fåglar och skalbaggar, känner på mossan och plockar svamp och bär. . bästa ”terapin” för att lägga världsångesten åt sidan för ett tag. Har ibland också ”världsnyhetsfria dagar” men läser ikapp mig nån dag senare.

  • Reply Peppe Öhman 3 september 2018 at 17:54

   Det är kanske sunt att ha helt nyhetsfria dagar. Det ska jag testa på.

 • Reply J 2 september 2018 at 07:17

  Har sån himla werltschmertz emellanåt så jag har helt ont i magen 😥. Hatar hur elak människan är och hur dumma vi är som aldrig lär oss av våra misstag eller ens vill lära oss! Har dock lärt mig via terapi att jag är en sån personlighetstyp som lätt tar på mig andras känslor och därför blir det extra tungt att handskas med saker som jag inte kan göra nånting åt krig, miljöförstöring osv eller lite kan jag ju göra men du fattar. Önskar verkligen ibland att jag kunde vara mera som de som inte bryr sig alls, verkar vara mycket lättare på något vis att inte ständigt ha denna oro i kroppen, men antar att det i slutändan är människor som bryr sig som faktiskt förändrar världen. Har dessvärre inga jättebra tips men att röra sig ute i naturen är ju lugnande på sitt sätt och några glas vin hjälper mot det mesta i ångestväg, om det sen är bra eller dåligt får var och en bestämma.

  • Reply Peppe Öhman 3 september 2018 at 17:56

   Men precis så är det: människor som du som har empati förändrar världen till det bättre. KRAM

 • Reply Josefina 2 september 2018 at 08:48

  Tar en rask och lång promenad i skogen med hunden. Botar väldigt mycket.

  • Reply Peppe Öhman 3 september 2018 at 17:57

   Naturen hjälper faktiskt enormt mycket.

 • Reply Josefina 2 september 2018 at 08:50

  PS. Skogspromenader botar inte alltid och inte bara. De kan bota en del, lindra en massa men framförallt också skapa ett riktigt kraftfullt jäklar anamma! Det sista tror jag många glömmer bort. Känner mig aldrig så stark och redo som efter en skogspromenad.

 • Reply Ellen 2 september 2018 at 12:19

  Ja, inte är det lätt att härbärgera allt elände som sköljer över en. Jag har dessutom ett jobb där jag konfronteras med mycket hemskheter (men i jobbet är det konstigt nog lättare att hantera trots att det kommer närmre. Jag tror att det är för att jag GÖR något då. Inte bara HÖR). I vilket fall försöker jag att se på världen lite Hans Roslingskt. Ja, det finns många människor som gör hemska saker, men vi som är snälla och vill väl är faktiskt många många fler. Blev det en dragkamp skulle vi lätt vinna. Det är skönt att påminnas om det ibland och det kan ske i alla möjliga sammanhang. Sandra Beijer har haft några inlägg sär hon publicerat sina läsares bilder och berättelser om sina far- och morföräldrar. Så himla upplyftande! Inte bara är det beskrivningar av fantastiska människor från en tidigare generation utan barnbarnens sätt att berätta visar ju att även de är fantastiska Sådant är som balsam för min själ. Underbara människor! Läs!

  • Reply Peppe Öhman 3 september 2018 at 17:58

   Så bra sagt, att du GÖR och ä aktiv istället för att bara ta in info om hemskheter. (håller med dig om att Rosling är en tröst)

 • Reply Botemedel för världsångest - Livet & LA 5 september 2018 at 16:12

  […] några dagar sedan frågade jag er om hur nu hanterar världsångest. Tack för alla tips och berättelser, det kändes bra. Också att veta att jag inte är […]

 • Leave a Reply