Feminism Länkar

Veckans länkar

8 september 2018

Gled runt på Insta och funderade på när det kommer att bli pinsamt att lägga upp bilder på kött man ätit, grejer man lustshoppat och långa nöjesresor man flugit. Kanske nästa år, kanske aldrig. För en kort sekund fick jag lust att skriva ”sluta äta kött!” under en bild, men det skulle bara vara ohyfsat och elakt. Att peka på enskilda individer när det handlar om strukturella problem är sällan konstruktivt (eller då måste man också förklara helheten). Kanske den här personen bara äter kött en gång om året och det råkade vara just i dag. KANSKE! En mycket bra sak en som individ kan göra är rösta. Gör det!

Här är i alla fall några texter jag läst i veckan. Hoppas att ni uppskattar dem!

Jonas Hassen Khemiri skriver ett brev till sina bruna queera odefinierbara vänner.

What does anger mean for the immigrant? Om hur provocerade vita blir av arga bruna människor.

De andra partierna har svårt att möta hatkampanjerna. Om hur Sverigedemokraterna är större än alla andra partier tillsammans på Facebook.

Unik undersökning: 60 procent av de finländska männen ställer sig positivt till sexköp. Jag tycker detta är sorgligt och vill tipsa om instagramkontot prostituerad_less som skriver om hur det är att sälja sex. Här är en intervju med henne.

The New Readning Environment: Om hur dåliga folk är på att läsa långa texter: ”You’ve just written 1,200 words on Trump, norms, Twitter, Alexandria Ocasio-Cortez, and the future of the Democratic Party. Will you downplay its importance (“So I wrote a thing”), or promote it with a tweet thread? Will you retweet praise, or only muted endorsements, detailed enough not to appear self-congratulatory? Will you — boldly — retweet your haters? Or will your piece disappear like all the others, carried along the swift-moving current of the social feed only to be buried in the riverbed and ignored forever?”

#PlaidShirtGuy

Think Progress skriver om det svenska valet och om hur bra det går för SD samt kopplingen till fake news.

Nu kommer Magnus att kalla mig cynisk trots att jag verkligen tycker att det är fint att Nike ställer sig på Kaepernicks sida, men det var ingen jättestor risk de tog precis.

Helgen som pågår
Sommarfestivalen utan män

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Anna 8 september 2018 at 11:12

  Jag är lite intresserad av hur du definierar ”långa nöjesresor man flugit”. Räknar du inte er resa till Förenade Arabemiraten som en sådan?(Varför inte, i så fall? Obs! Det är en ärlig fråga!) Eller tyckte du att det egentligen var lite pinsamt att lägga upp bilder från den resan?

  • Reply Peppe Öhman 8 september 2018 at 14:55

   bra fråga! Jag skulle aldrig åka på semester till Förenade Arabemiraten. Dit åkte vi enbart för att barnens gudföräldrar bor där tillsammans med vårt gudbarn Victoria. Vi vill att Karine och Rasmus ska ha en trygg relation med våra barn och vi med vårt gudbarn.

   • Reply Funderaren 9 september 2018 at 00:41

    Fast nu måste jag fråga varför? Jag förstår att Arabemiratena är kontroversiellt och att man inte vill stöda landet. Men har vi koll på alla länders politik och mänskliga rättigheter dit vi åker och turistar? T. ex. Vietnam med sina politiska fångar, eller varför inte USA som skiljer barn från sina familjer vid gränsen och alla andra politiska problem i och med Trump. Varför är det bättre? Hur skiljer vi på vart det är okej att åka och vart det inte är det? Och sluta äta kött, visst. Men då kunde man ju också skriva ”sluta flyga” eller ”sluta skaffa barn” (om vi tänker ur ett miljöperspektiv) på varje bild där någon ska flyga eller har barn. Ibland känns det som om att vi är nog alla lika stora bovar men här i världen men för att få bättre samvete koncentrerar vi oss på det som vi själva gör bättre än andra ”jag åker inte till UAE” (men nog till nåt annat land med en förtryckande regim) ”jag äter inte kött” (men flyger transatlantiskt några gånger om året ), ”jag äter bara ekologiskt” (men kör bil varje dag)… ibland känns allt bara så… skenheligt… eller?

    • Reply Peppe Öhman 9 september 2018 at 07:56

     Ja, alla bidrar vi till miljöförstörelsen. Jag ser däremot inte någon poäng i att börja med whataboutism i stil med ”men USA och Vietnam är de OCKSÅ dumma mot människor!”. Det stämmer såklart att inget land i världen är perfekt. Det jag motsätter mig i UAE är att det inte är en demokrati med fria val, att de inte har fri press, att de har arbetare som jobbar under mer eller mindre slavlika förhållanden, hur de inte har något som helst miljötänk. Det kan jag göra även om jag inte är en klimatneutral människa. Även om vi alla sliter på jorden kan vi ändå anstränga sos för att göra så mycket vi kan enligt egen livssituation och kapavitet. Kalla det skenheligt om du vill, det bryr jag mig såklart inte om.

     • Funderaren 9 september 2018 at 10:30

      Alltså ja! Jag håller med på alla punkter. Ingen kan göra allt men alla kan göra nåt. Det jag menar är det att vi så enkelt dömer andra utifrån deras beteende (säkert för att känna att vårt eget beteende är rimligt). Just t.ex. med att döma nån som äter kött och känna oss lite bättre än den, fast den människan kanske aldrig sätter sig på ett flyg, med att aldrig åka till UAE men nog till t.ex Vietnam som inte heller har fri press eller fria val. Att man så enkelt blir ”hemmablind” gällande dessa ämnen och hur svårt det är att faktiskt göra sitt bästa för vi kunde nog alla göra mer. äsch, förklarar kanske dåligt. Menade alltså inte att specifikt du är skenhelig utan att vi nog alla på ett eller annat sätt är det. Ha en bra vecka!

     • Peppe Öhman 9 september 2018 at 11:44

      Ber om ursäkt om jag svarade hårt. Håller verkligen med dig! Ha en fin vecka du med!

 • Reply ylva 8 september 2018 at 14:43

  Hej! Tvingade mig lite att läsa den prostituerades historia men ville göra det. Tror verkligen att det oftast är som hon beskriver det. Den fria viljan att prostituera sig, den tror jag inte på. Sorgligt ang finska mäns attityd. Påminner mig om när jag för ca 10 år sedan dejtade en rysk kille, i Sverige. Hur nu sedan ämnet kom upp men han berättade att hans sexdebut naturligtvis var med en prostituerad, enligt honom är det typ tradition. Han var ej stolt men skämdes ej heller. Annars en trevlig kille. Äckel, äckel och jag kunde liksom inte få det ur min skalle och romantiken mellan oss blev därefter inte densamma.

  • Reply Peppe Öhman 8 september 2018 at 14:56

   Jag tyckte också att det var jobbig läsning, men eftersom det är ännu jobbigare att genomleva det tvingade jag mig. och usch för sexdebut med sexarbetare, förstår att romantiken försvann.

 • Reply Jill 8 september 2018 at 15:54

  Det är redan skämmit att posta bilder från nöjesresor, för mig i alla fall. Men det har ännu inte stoppat mig från att resa eller lägga upp bilder. Kanske jag snart blir förståndigare, jag hoppas det i alla fall. Men när det är så fantastiskt att resa med familjen!

  • Reply Peppe Öhman 8 september 2018 at 15:57

   Jag förstår verkligen! Tänker att det är mänskligt att inte vara perfekt hela tiden. Vi gör alla vårt bästa och att skamma folk sällan är konstruktivt.

 • Reply Carolina 9 september 2018 at 05:37

  Hehe jag har samma impuls men med folk som flyger ofta och långt. Fingrarna VILL skriva ”klimatkompenserar du i alla fall för det där” men OOOORKA vara den.

  • Reply Peppe Öhman 10 september 2018 at 07:15

   Jag ärm också där. Håller mig alltid pga av OOORKA vara den och lite feg.

  Leave a Reply