Böcker Feminism Personligt Samarbete

Kroppshetsen kring oss

20 september 2018

Jag tränade ingenting fram till det att jag var runt trettio. Eller jag red lite och snowboardade lite och promenerade mycket. Det gick bra ändå. Nånstans på vägen hade jag en kille som tjatade på att jag skulle träna mer. Jag antar att det var hans finkänsliga sätt att säga att jag var tjock och slapp, men det struntade jag i. Det sagt har jag som yngre i omgångar tyckt att mycket varit fel och fult med min kropp, men vill inte dissa den. Nuförtiden har vi nämligen en bra relation, kroppen och jag.

Jag har också lidit av någon slags ätstörning light sedan jag var i tonåren. Aldrig haft ett helt avslappnat förhållande till mat. Nuförtiden äter jag precis vad och hur mycket jag vill, men min hjärna går ändå automatiskt in i en avancerad exceltabell som listar kalorier och kolhydrater och fett. Magnus tycker att jag gott kunde gå upp lite i vikt, men eftersom folk ska inte ha åsikter om andra människors kroppar, så skiter jag i det.

Men det var inte det jag skulle skriva om, jag skulle däremot tipsa om är Mia Skäringer-serien Kroppshets. Den finns i tre delar på SvtPlay och handlar om hur hjärntvättade vi blir av att ständigt bara se en sorts kroppar. Och bor du inte i Sverige rekommenderar jag till exempel VPN Express. Har ständigt på min.

När ni ändå är inne på SVT Play vill jag tipsa om BBC-serien The Split. Den handlar om en kvinnlig advokat, hennes case, familj och relation(er). Serien är producerad av kvinnor och det är ett otroligt hantverk av trovärdiga karaktärer och relationspsykologi. Bästa jag sett på länge.

Jag talade med min syster i morse. Hon tillbringar tre månader i Thailand med familjen och har således tid att lyssna på en hel del ljudböcker. PLUS att hon laddat ner en massa bilderböcker åt sina barn på Nextory. Hon sa att det är jätteviktigt att klicka på den här länkarna Peppe (Finland) och PeppeSe (Sverige) ifall ni vill ha 30 dagar gratis lyssning. Går ni bara in på Nextorys sida blir det svårt att hitta rätt ställe att slänga in rabattkoden.

Tycker att vi ska tala mer om detta senare, men att Mamma, kompis och ingen alls kommer före pappa i Kamratpostens undersökning om vem 8-14 åringar (1700 stycken svarade) talar med när de är ledsna är ju otroligt sorgligt. Pappor kan till exempel börja med att stanna hemma längre med sina barn för att bygga upp en långvarig relation med sina barn.

Minsta möjliga motstånd
En enklare vardag

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply ylva 21 september 2018 at 02:09

  Tänkte på det sista du skrev och som jag också läst; att barn söker tröst hos mamma. Eftersom jag häromdagen igen såg statistik över sjukskrivningar och att kvinnor är så överrepresenterade, ser jag liksom en liten parallell. Man håller på att bränna ut en generation av kvinnor och jag undrar varför. Jag tror att en enkel förklaring är att kvinnan och mamman fortfarande har ett extra jobb hemma. Förutom högre emotionella krav på kvinnor i arbetslivet.

  • Reply Peppe Öhman 21 september 2018 at 16:07

   Men precis så är det. Att barnen känner närhet med den hen umgås mest med och kvinnor oftast därför utför både det emotionella och oavlönade hemmaarbetet.

 • Reply Johanna 21 september 2018 at 05:15

  Men jag läste i Make Equals kommentarstråd att det är mammornas fel att barnen inte pratar med sina pappor när barnen är ledsna. Män vill vara med sina barn 50/50 men de får inte för mammorna. Så skrev en man. Det hade aldrig slagit mig. Jag tänkte att eftersom män är såväl presidenter som styrelseordföranden är de vana att slå sig fram. Men nej, inte om det är en mamma i vägen. Synd att vi inte har kvotering i Sverige. Då kunde vi ha kvoterat in papporna.

  • Reply Josefina 21 september 2018 at 07:34

   Suck för att det alltid på något sätt i slutändan vänds till att det är mammornas/kvinnornas fel. Män kan tydligen inte göra fel. Och varför får inte männen samma råd som kvinnor brukar få: Du måste ta för dig mer…

   • Reply Peppe Öhman 21 september 2018 at 16:05

    Alltså jag vet. Så deprimerande.

  • Reply Peppe Öhman 21 september 2018 at 16:06

   Men precis! Som om papporna har noll handlingskraft, bara tunna löv som kastas omkring i nordanvinden vi kallar mamman.

 • Reply Josefina 21 september 2018 at 07:36

  Missa inte heller En kvinnas fall på SVT Play.

  • Reply Peppe Öhman 21 september 2018 at 16:05

   TACK för tips!

 • Reply Karin 27 september 2018 at 05:04

  Obs! Registrerar man sig via Finland-länken får man bara tillgång till finska böcker (och engelska). Så den som vill läsa på svenska ska använda den andra länken!

  • Reply Peppe Öhman 27 september 2018 at 14:18

   Nej, språket är visserligen finska, men det finns också svenska böcker (samma utbud som i Sverige) på Nextory.fi

  Leave a Reply