Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Los Angeles Personligt Resa

Allt börjar med ett litet steg

10 oktober 2018

Jag skulle helt inte vilja skriva någonting alls om klimatkrisen eftersom det ofta dyker upp beska, anonyma kommentarer i kommentarsfältet när jag gör det, men i dessa tider är det viktigt att utnyttja sin plattform för viktiga frågor och klimatfrågan är den viktigaste just nu.

Precis som ni lider jag av klimatångest, som inte precis lättade efter IPCC:s rapport om att tiden håller på att rinna ut. Om man anstränger sig för att gräva fram lite ljus i det här kompakta mörkret är det att folk de senaste åren börjat prata OCH agera (källa: mina sociala medier som är proppfulla av människor som delar texter, diskuterar och agerar hållbarhet). Jag tror starkt på att förebilder och inspiration kan påverka andra. Ju fler som äter vegetariskt och veganskt, desto fler recept dyker upp och fler människor testar. Detsamma gäller att flyga. Ju fler som vägar, desto mer realistisk blir just det alternativet.

Jag tänker mycket på just flygtrafiken. Eftersom vi bor på andra sidan jordklotet från en stor del av vår familj och vänner flyger vi minst en gång om året. Vi klimatkompenserar, men jag känner ändå såklart dåligt samvete. Ingen borde flyga. Samtidigt tycker jag att Hanna formulerade det bra:

Jag tror att just det här med privatpersoners flygande har blivit något man kan kanalisera sin ångest och ilska i. Kanske är det närhetsprincipen som styr, samma som gör att man skulle engagera sig mer om fem barn i grannhuset höll på att svälta ihjäl än när miljoner barn på andra sidan jorden gör det. Det är enklare att bli arg på Emilia de Poret (är chockad över hur mycket hon flyger) än på nån rik fabriksägare i Kina.

Kläder, prylar, elektronik och mat flyger också. Ibland jättelångt, ibland både fram till oss och tillbaka. Kan inte bekräfta källa på detta, men jag läste att räkorna på räkmackorna i Göteborg fiskades i havet utanför och sen flögs över till Estland för att skalas och tillbaka till hemstaden.

Det är svårt för en helt otränad att börja med att springa ett maraton, motsvarande svårt kan det vara för en klimatokunnig (de finns verkligen!) att från en dag till en annan sälja bilen, sluta flyga, bara äta veganskt och bara köpa second hand. Risken finns att hen skiter i projektet och stannar kvar i soffan/fortsätter leva som om jorden var oändlig. Det gäller att börja med små medvetna steg, strunta i en flygresa, varannan begagnat, cykla till jobbet och så vidare. Följ klimatkonton på Instagram och få in fler alternativ i flödet. Och vi som redan vet får lov att fortsätta dela texter, ljud och bild. Prata och förklara. Kunskap är makt och med makt kan man förändra.

En hyllning till att vara halvbra
Gulliga och läskiga djur

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Basse 10 oktober 2018 at 22:21

  Nån på FB hade skrivit att blyet i bensinen blev vi av med med internationella lagar, freonerna som förstörde ozonlagret blev vi av med med internationella lagar, men koldioxidutsläppen ska vi liksom fixa med att som individer välja rätt? Press på politiker är vad som behövs mest. Samtidigt är det vidrigt att se hur stora och viktiga länder som USA, Italien och Brasilien tas över av vetenskapsfientliga populister. Får andnöd.

  • Reply Peppe Öhman 12 oktober 2018 at 07:22

   Använde din kommentar för att marknadsföra det här inlägget.

 • Reply Forskaren 11 oktober 2018 at 01:38

  Tack Peppe! Så sant! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tänka till en extra gång vad gäller sin konsumtion och vanor. Jag jobbar som klimatforskare och känner en stor oro. Det är skrämmande att se sina egna resultat bekräfta den globala trenden. Brukar uppmuntra folk att istället för att ha ångest tänka på vad de kan ändra i sina dagliga rutiner, hur liten förändring det än är, men huvudsaken att man gör något. Lever jag och min familj enligt alla regler? Nej, vi sopsorterar, äter till stor del vegetariskt och lokalproducerat, handlar second hand och försöker allmänt att minska konsumtionen…men är säker på att vi ännu har mycket vi kunde ändra på utan att tumma på livskvalitet eller bekvämlighet! Som bonus brukar dessutom de flesta förändringar leda till mindre utgifter! 🙂

  • Reply Peppe Öhman 12 oktober 2018 at 07:20

   Tusen tack för den här kommentaren. Känns extrafint att just du som klimatforskare läste inlägget och kommenterade.

 • Reply Anna N 11 oktober 2018 at 11:03

  Att läsa om den blivande presidenten i Brasilien gav mej total mental punka. En president som satsar på att skövla regnskogar, bryta klimatavtal, dra igång gruvdrift och kasta ut miljöorganisationer gör att jag för första gången tappade hoppet. Jag känner vanmakt inför vad för framtid som väntar våra barn. Snälla ge mej hopp.
  Hälsn Anna N

  • Reply Peppe Öhman 12 oktober 2018 at 07:19

   Jag får också panik av honom. Tänker att vi ändå inte får lamslås, utan måste kämpa, en plastflaska på stranden i taget. Vi är många!

 • Reply Sunni 12 oktober 2018 at 10:27

  TACK för bra inlägg!

  • Reply Peppe Öhman 13 oktober 2018 at 09:19

   Tack själv <3

  Leave a Reply