Hästar Personligt

Varifrån kommer era proteiner?

29 oktober 2018

Jag vet att jag lika väl skulle kunna googla detta, men litar mer på er och tycker det är roligare att fråga här. Just nu rider jag ungefär fem gånger i veckan och springer dessutom ett par rundor på det. Magnus påstår att jag ser benig ut och att mina muskler måste få mer proteiner nu när jag tränar så mycket. För en stund sedan försökte han få mig att dricka en proteindrink och det var det äckligaste, både smak- och konsistensmässigt, jag varit med om på länge. Fy fausiken!

Därför är min fråga nu: Varifrån får ni era proteiner? Jag äter ägg, men skulle helst äta helt vegetariskt. I min nuvarande diet finns så gott som dagligen bönor och linser, men det verkar inte riktigt räcka till. Vad äter ni? Tänker ni på att få i er tillräckligt med näring (det gör inte jag vanligtvis)?

Bättre ridutrustning
Hur får föräldrar ihop det?

You Might Also Like

45 Comments

 • Reply Anna 29 oktober 2018 at 21:30

  När jag är i behov av extra proteiner (försöker få i mig så mycket som möjligt genom mat) då dricker jag ett veganskt proteinpulver. Jag har också pulver med rent ärtprotein som jag har i det mesta ex pannkakor.

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:38

   Att baka in proteinpulvret i någon form av mat låter som en bra idé! tack!

 • Reply Basse 29 oktober 2018 at 21:47

  Fråga: hur vet ni att du behöver mera proteiner? Eller att det öht är något i din kost som kräver justering? Du verkar ju må jättebra.

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:38

   Jag mår bra! Men Maggan påstår att mina muskler helt försvinner och jag är ett benrangel nu när jag tränar mycket mer, men äter på samma sätt.

 • Reply Jennifer Sandström 30 oktober 2018 at 00:02

  Vi pratade om detta i förra veckan litegrann. Ost och kikärter har ganska mycket protein. Soyabönor (pga. bilden) också tydligen. Men kanske värt att kika på de paket med de bönor och linser du äter och se om de är proteinrika. Sen kanske du bara behöver äta mer av allt?? Tänker att när man tränar gör man ju av med så mycket mer att man också måste äta mer helt enkelt, men kroppen är nog ganska bra på att säga till om det också.

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:39

   Bra poäng! Bara för att det är bönor och linser betyder kanske inte att de är de med mest protein. och äta mer. Tack!

 • Reply Ellen 30 oktober 2018 at 01:42

  Vi äter mycket matvete/kvarngryn/mathavre till maten istället för t.ex. ris. Den typen av gryn är proteinrika och om man då dessutom äter typ linsbiffar eller falafel till blir det ju en del. Klimatsmart är det dessutom (och gott!)!

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:40

   ÄLSKAR falafel! Äter mycket sällan ris och potatis, men pasta blir det nån gång i veckan. Kanske borde jag äta mer kolhydrater också.

 • Reply Johanna 30 oktober 2018 at 03:23

  Äter också veg och tränar tungt. Så utöver kosten där jag får i mig ägg, bönor och sojaprodukter så dricker jag också minst en proteindrink per dag. Det finns så många olika märken och smaker. Whey, soja, ärt, hampa, kasein osv + olika smaksättningar så bara för att du testat en så kanske det finns andra som du gillar bättre? Jag brukar köra på whey choklad när jag dricker det som det är och whey eller kasein vanilj när jag blandar det i en smoothie. Du får testa dig fram!

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:41

   Kanske jag får testa en annan smak helt enkelt än den (äckliga) Maggan har. Tack!

 • Reply s 30 oktober 2018 at 06:26

  Testat ta tabletter? Inte för att klanka på vegatarianer/veganer, men ett problem med den maten är väl just att det är svårt att få i sig allt kroppen behöver. Om du ser benig ut kanske det skulle hjälpa att gå upp ett par kilo på t.ex. choklad 🙂

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:42

   tror faktiskt att det inte skulle skada med några kilo till. har precis bett svärmor hämta Fazers blå med från Sverige så jag kan börja en intensiv chokladdiet 🙂

 • Reply Ingela 30 oktober 2018 at 07:04

  Spannmål (fullkorn) innehåller ju också en del proteiner, liksom nötter, quinoa och frön. Äter du mjölkprodukter får du också en del därifrån. Väldigt få av oss behöver ”extra protein” i form av proteindrinkar (det är bara slug marknadsföring). Rör man på sig mycket, ska man äta mer av allt 🙂 och hungerkänslan brukar hålla koll på det. Lyssna på kroppen, den är smart.

  • Reply Hanna Rosell 30 oktober 2018 at 09:57

   Prick vad jag skulle skriva.

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:43

   Så svårt med fullkorn här! Allt bröd är kritvitt. Men nötter, quinoa och frön gillar jag ju verkligen. Får kanske ta och laga egen musli. (Är också skeptisk till alla tillskott)

   • Reply Hanna 1 november 2018 at 00:30

    Nej men alltså även spagetti innehåller protein. Börja läsa på paketen, du får säkert i dig mycket mer än du tror. Ofta är det bara järn man behöver tänka på.

 • Reply Anna 30 oktober 2018 at 07:24

  Jag brukar kolla vad proteininnehållet är, kan ju variera rätt så mycket. Blev nyfiken och kollade just och såg att green lentils har 13g (buckwheat ligger nog också högt) medan bönor har 6-7g (kidney, black, pinto) och white quinoa samt ägg har 6g (per den portion som anges). Proteinpulver kanske kunde vara något, finns med vanilj- och chokladsmak tror jag på Whole Foods och det med vaniljsmak kan man ju blanda i det mesta även om det smakar liite kemikaliskt… Och du kan baka eget bröd eller göra pannkakor på tex buckwheat flour så får du ytterligare lite mer protein där… Det kan ju vara så att det är långsamma kolhydrater du behöver också, som mer potatis, pasta och bröd?! Bra ämne att skriva om, tycker själv det är svårt med protein och äter nog för lite…

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 20:30

   INTRESSANT! Jag äter ju mest svarta bönor och röda linser. Måste kolla upp buckweath. TACK! KRAM

   • Reply Anna 1 november 2018 at 05:19

    Haha, kollade på röda linser för ett tag sen och undrar om inte de hade rätt lite per portion… Men är goda och lättare att koka… Förresten, bra sak med USA är ju att näringsinnehållet står per portion och inte per 100g! Fast man får kolla hur stor de tycker en portion är…

 • Reply Anna 30 oktober 2018 at 07:30

  Och en sak till nu när jag läste kommentarerna… Efter som du bor i USA så se upp med tex corn och soy (91%) pga GMO (köp organic), och vet att även ris och potatis är genetiskt modifierade och många andra grödor dessutom…

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 20:35

   Bra poäng! Vi äter till 80 procent organic, men kan kan förbättra ytterligare.

 • Reply Lina 30 oktober 2018 at 08:10

  Varför tänker du proteiner? Om du tränar mycket så är det ju mer energi du behöver och det är proteiner inte effektiva. Så jag tänker mer kolhydrater och fett.

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 20:34

   Tänker att proteiner bygger muskler och vill gärna bygga muskler.

   • Reply Lina 5 november 2018 at 03:12

    Jag forstår men inte för jag är expert, men om du vill bygga muskler så måste du ha energi nog till att träna annars använder kroppen proteiner till energi. Och det är dyrt att använda proteiner till energi, dyrt på så vis att det är svårt för kroppen att bryta ner och dyrt på så vis att mat med mycket proteiner ofta tar mer energi att framställa. Så om du ökar på dina kolhydrater och fett, så kan kroppen använda de proteiner du redan äter till att bygga muskler och inte till energi. När du tränar så mycket ska du inte vara rädd för pasta, potatis och mörk(are) bröd. Vet inte om du är rädd för det, men det är helt galet med trenden att undgå kolhydrater och maxa proteiner, det är ett påhitt från köttindustrin (Atkins) som har spridits sig, tänker jag och som varken är bra för kroppen eller miljön.

    • Reply Peppe Öhman 5 november 2018 at 16:28

     Där har du faktiskt en mycket bra poäng! Försöker nu smyga in minst två mellanmål mellan måltiderna. (har alltid ätit kolhydrater, älskar pasta och potatis och mörkt bröd)

 • Reply MC 30 oktober 2018 at 14:17

  Jag kör keso. Keso med frukt är så lätt och gott som både mellanmål och snacks. Eller ibland på vintern kör jag den med kanel och lite honung.

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 20:34

   Låter himmelskt gott! Måste kolla om amerikanerna ens har keso.

   • Reply MC 31 oktober 2018 at 23:12

    Jag har köpt på Whole foods tidigare i alla fall👍🏼

   • Reply Maria 1 november 2018 at 01:26

    Cottage cheese heter det och är nog helt vanligt!

 • Reply Carin 30 oktober 2018 at 20:10

  Keso, nötter, ost. Men när du rör dej sådär mycket handlar det nog om helheten, dvs du behöver bra kolhydrater och bra fetter också. Protein bygger upp och kolhydrater är bränsle. Och bränsle måste du ha för att fysisk aktivitet, och mental också för den delen!

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 07:13

   Jag älskar ju nötter! Måste slänga in mer såna. Mjölkprodukter är till 90 procent fettfria här och det provocerar mig orimligt mycket. TACK för bra input!

 • Reply Förvånad 31 oktober 2018 at 00:36

  Äter du mjölprodukter? Eftersom du själv säger att du gärna skulle äta helvegetariskt utgår jag från att svaret är nej. Då har du ingen nytta av ost och ”whey”protein, som alltså är vasslepulver och kommer från mjölk.
  Jo, du behöver kolhydrater om du rör dig mycket (potatis och pasta räknas nog till de snabba kolhydraterna, men det är knappast ett stort problem i och med att du rör på dig), men visst behövs det proteiner också. Någon matsked linser eller bönor då och då räcker inte.
  Men det finns faktiskt elitidrottare som är veganer (t.ex. ultralöparen Scott Jurek), så det kan inte vara alltför knepigt att få ihop din kost så att den ger dig vad du behöver. Du dårsportar ju ändå inte, och håller inte på med styrketräning.
  Men kanske det ändå skulle vara en bra ide att googla. Vi bloggläsare vet ju faktiskt inte vad du egentligen äter i nuläget, utan drar slutsatser på basis av bilder och några enstaka kommentarer.

 • Reply Förvånad 31 oktober 2018 at 00:47

  Hej igen. Läste ditt inlägg på nytt och såg att du äter bönor och linser nästan dagligen. Bra. Jag tror (har inte googlat detta, eftersom jag själv är allätare, som dock allt oftare äter köttfritt) att du borde se till att du får i dig proteiner i någon form vid varje måltid, eftersom du kanske inte har en enda måltid per dag som i sig innehåller tillräckligt med protein. Och som många redan sagt: protein är bara en beståndsdel. Kanske det behövs litet mer av allt?

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 20:31

   Precis! Tänker också att det finns så många kulturer i världen där man bara äter vegetariskt att det måste funka för mig också. Tror att det är precis som du säger att jag bara måste äta mer av allt

 • Reply S. med punkt 31 oktober 2018 at 13:15

  Som allätare behöver jag egentligen inte tänka på det här, men undrar ändå: Är kroppen bättre på att tillgodogöra sig vissa typer av proteiner eller protein från viss typ av föda? Eller är det så enkelt att man bara ska kolla hur många procent protein något innehåller och är procenten hög så är det bra med det?

  Jag vet vad att t.ex. bloggaren och biokemisten (med mera…) Martina Johansson skriver att animaliska proteiner räknas som mer fullvärdiga som människoföda… nåt med aminosyror och vad det nu var… medan man behöver ha koll på sina proteinkällor och veta vad man behöver mer/mindre av om man inte äter animalier. Kan vara värt att kolla upp, är ju ingen vits att värka på med linser om det är något helt annat du behöver (antar att det går att fixa vegetariskt alternativ – bara du vet vad som behövs).

  Min dotter äter mest vegetariskt men så länge hon inte är myndig eller visar att hon har stenkoll på proteiner, aminosyrer etc. själv så serveras det regelbundet ägg och fisk i olika former här hemma. Och smör hellre än vegetabiliska oljor eftersom hon får i sig så mycket sådant i den vegetariska skolmaten.

  • Reply T-anna 1 november 2018 at 18:16

   Nej det är inte svårt. Det finns nio nödvändiga aminosyror människor behöver för att bygga egna proteiner. Dödar man djur och käkar upp deras kroppas får man alla på en gång. Äter man lite jordnötter får man åtta MEN lägger man till en grönsak eller ett fullkorn får man alla nio. Det är inte svårt. Det är inte svårt. Köttätare gillar den myten så mycket, för då slipper de ens försöka. Nittionio gånger av tio någon känner en vegan som fick näringsbrist är det en tjugotvååring dude som bara käkade pommes (den hundrade är det en bantande tjej som bara dricker juice) . Snälla sluta tvinga din dotter att äta döda djur om hon inte vill det.

   • Reply Peppe Öhman 2 november 2018 at 07:12

    TUSEN tack för denna kommentar! Drömmen är ju att folk skulle minimera sitt djurätande och med hjälp av argumentet att det är lätt att få proteiner från annat håll hoppas jag att vi är på åtminstone en god väg (läste just den här om att Jordan Peterson förespråkar en diet med ENBART kött, så sorgligt med tanke på alla män som följer honom)

 • Reply elin s 31 oktober 2018 at 13:35

  Tips tips! Food pharmacy skriver bra om just detta: https://foodpharmacy.se/2018/10/vaxtbaserat-protein-del-3/

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 20:32

   TAACK! Uppskattas. <3

 • Reply t-anna 31 oktober 2018 at 15:21

  Jag tror inte proteiner är problemet, om man äter normalt och tränar medel får man endå oftast i sig tillräckligt, och varken ridning eller löpning är superproteinkrävande (om man jämför med både vanlig styrketräning eller ännu mer heavy lifting), så det låter som du har helt okej intag . Jag tror mer mat i allmänhet! Kanske smyga in ett mellanmål av t.ex. nötter. Eller prova att skriva upp vad du äter (innan du ändrar) i en vecka och se hur det ser ut på papper?

  • Reply Peppe Öhman 31 oktober 2018 at 20:33

   Du har säkert helt rätt, jag får öka intaget av allt (äter t.ex. ofta bara flingor med bär till lunch och det är ju inte så mycket). Tack!

   • Reply t-anna 1 november 2018 at 12:25

    Kanske lägga till toast? Jag tror jag såg uppåt tråden att du har svårt att hitta bröd, vill man inte baka själv gillar jag det vi kallar ”dave bread”; http://www.daveskillerbread.com/our-products/#our-products-1 (speciellt den gula). Whole Foods brukar ha, lite googlande visar att Santa Monica har Von’s med . Ha sen t.ex. tofurkey (tipz: smoked hickory) och skivat äpple eller skivad tomat med citronpeppar på. Mvh blivit expert på rimliga pålägg.

    • Reply Peppe Öhman 4 november 2018 at 17:16

     Tack! Hade aldrig hört talas om dave bread, men ska nu testa det! Tack också för att du orkade googla för min del <3

 • Reply Nina 1 november 2018 at 01:44

  Jag tränar också mycket och har börjat äta som en häst. Äter vegetarisk och är jämt vrålhungrig. Jag ogillar också proteinshakes, men en tar naturellt pulver och blandar med oboy och vanlig/havre/mandelmjölk så blir det helt ok. Godast blir det med pulver i en smoothie med frusna bär, banan, juice och yoghurt/havremjölk. 1-3 sådant mellis/dag så är jag mycket mera balanserad och behöver inte sluka en påse chips på kvällen.

 • Reply En riktig man äter kött - Livet & LA 2 november 2018 at 08:06

  […] tack för era kommentarer på det här inlägget om träning och vad man ska äta! Uppskattar dem SÅ MYCKET. Som bland annat att det inte alls är komplicerat att få i sig […]

 • Leave a Reply