Feminism Podcast

Så här tänker jag kring den internationella mansdagen

19 november 2018

Om jag inte skrev något om den internationella mansdagen, som infaller medan det ännu är den 19 november här i LA, skulle den här bloggen inte känna igen sig själv i spegeln. Så här tycker jag: Det är viktigt med en mansdag. En dag där problem med mansrollen diskuteras. Varför så många fler män än kvinnor är ensamma, våldsamma, begår självmord, förlorar vårdnaden om sina barn och har en generellt kortare livstid. Tiden förändras och det gör också förväntningar vi har på varandra. Ju mer låst en är i sin roll, desto svårare är det att må bra.

Jag välkomnar såklart all diskussion om detta och är så innerligt glad över att min vän Juho Pylvänäinen har varit med och grundat en feministisk mansförening Miehet ry. Feminism och jämställdhet är såklart ingen kvinnofråga, tvärtom handlar det till stor del om att slopa trånga könsroller och sprida ansvar och frihet. Feminism är intersektionalitet.

Ni som lyssnar på Magnus och Peppes podcast (alla utgår jag från! Om inte, kan ni väl vara vänliga och göra det) hörde min spaning förra veckan om att de flesta mansrörelser (#inteallamansrörelser) hittills enbart existerat som nåt slags motreaktion till feminismen. Utan feminismen som nemesis hade de aldrig funnits. Ingen verkar så engagerad i våldet män utsätts för fram tills en kvinna lyfter upp problemet med mäns våld mot kvinnor. Det största egna initiativet och engagemanget i manliga problem verkar stundvis vara män som inte får sex (med kvinnor). Alltså fram tills idag och Miehet ry i Finland. Tänker att den här nygrundade föreningen är ett fint tecken på att den internationella mansdagen behövs och att det finns massor av män som är genuint intresserade av jämställdhet.

Min andra spaning är att när världen är skakig, klimatkrisen hotar, världsekonomin skapar allt djupare klyftor mellan rika och fattiga, populismen växer och upprop som Metoo förändrar världen är en annan del av mansrörelsen benägen att söka upp auktoritära figurer som till exempel Jordan B Peterson. Perosner som har ett enkelt svar på alla frågor. De här männen kan i värsta fall radikaliseras. Eftersom deras världssyn inte sällan baserar sig på dikotomier som kvinnor och män blir det svårt för dem att mjuka upp mansrollen och göra den mindre destruktiv. (Det sagt finns det såklart också bra egenskaper i den traditionella mansrollen).

Lägger in två bilder på Magnus. Kan ni fatta att han var livrädd för hästar när ni träffades (det är han visserligen på den här bilden också, Sequoia är lite oberäknelig) och nu vill han att jag lär honom rida så vi kan galoppera ut tillsammans. Tänker att det är en fin egenskap att våga visa sig rädd och ofullständigt. Det gäller alla, inte bara män.

Hyra hus i Santa Monica
Att ha en mentor

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Vi bjuder på en gratis testsession - Livet & LA 20 november 2018 at 09:22

  […] den sorgliga lilla pratbubblan med en nolla invid sig. Tänkte att någon skulle gå igång på inlägget om internationella mansdagen, but nooo. Jaja, ni har väl era egna liv att sköta. Det får jag bara […]

 • Reply Hara 21 november 2018 at 07:23

  Har du sett denna debatt: Debatt: Jämställdhet ur mäns perspektiv https://arenan.yle.fi/1-50013014

  I så fall säg något om debatten den var ju en finlandssvensk grej med lite uppståndelse då Åbo Akademi vägrade att fungera som värd.

  • Reply Peppe Öhman 21 november 2018 at 08:10

   ja, jag känner till Bard och har följt med debatten. Jag förstår mycket väl att Åbo Akademi tackade nej till att vara värd för en person som bara vill stärka sitt eget varumärke och som tydligt hatar kvinnor. Jag förstår också att ingen feminist ville ställa upp för debatten.

   • Reply Hara 21 november 2018 at 10:47

    Det är antagligen självklart för dig när du registrerar kvinnohat hos män. Men alltså om du via audiovisuell media bildar dig en uppfattning om en man så vad reagerar du på? Tonläge, tilltal, avbryter kvinnan som talar, kroppsspråk, nedsättande attityd mm? Hur är det i levande umgängen med män, avslöjar blotta närvaron hur det förhåller sig?

    Gör/ser du skillnad på om en man omedvetet eller medvetet hatar kvinnor? Lite hårklyveri men låt gå.

    • Reply Peppe Öhman 21 november 2018 at 15:20

     Bra fråga! I Bards fall baserar jag det på alla gånger han varit hatisk mot kvinnor på Twitter, kallat dem horor och bitch och varit hånfål gentemot dem. Tänker att vi alla är uppfostrade i en kultur som hatar kvinnor, eller åtminstone ser att män har högre status.

 • Reply Ulrica 22 november 2018 at 11:55

  Tack för ett så klokt inlägg! Har inget smart att tillföra, men har just hamnat på en ny arbetsplats där det är otäckt könsstereotypt och Jordan B P ses som en role model. Bland ytterst högutbildade akademiker-män. Är lite i chock över detta. Vad kan jag referera till för att komma med några sakliga motargument?
  Återigen, tack för bra inlägg och en fantastisk blogg och podd!
  Och! Har just gett bort din LA-guide till kompis som snart åker till Cali. Hon är redan frälst, och jag vill bara åka med. Det du gör är grymt! Heja dig!

  • Reply Peppe Öhman 22 november 2018 at 21:25

   Ulrica! Tack för att du skrev så fint, blev glad! <3 <3 Ska gräva fram bra argument att komma med när snubbarna börjar snacka om Joran B Peterson. Och välkommen hit så tar vi en kaffe!

  Leave a Reply