Okategoriserade

Ersättning vid försenat flyg

21 december 2018

 

Jag utgår från att alla i dessa tider ser över alternativ till sina flygresor, men ibland är man tvungen att flyga och då uppstår ibland förseningar. Under de åren vi bott i Los Angeles har vi varit med om en hel del inställningar och sena avgångar. Bland annat fick jag fira min födelsedag i luften för några år sedan. Vi skulle ha åkt dagen innan, men flyget avbokades, vi fick övernatta på ett hotell på Arlanda och flyga följande dag.

Det kan ju vara oerhört irriterande att inte komma fram som planerat, men en liten tröst är att EU-regler gör att det finns kompensation att casha in. Vi har vid flera olika tillfällen använt oss av Flightright och alltid fått kompensation för försenade eller avbokade flyg.

  • Du är ersättningsberättigad om du anländer till slutdestinationen med mer än 3 timmars försening
  • Ersättningen uppgår till mellan 250 € och 600 € per passagerare
  • Flygningen var för senast 10 år sedan
  • Flygbolaget måste erbjuda gratis mat och dryck om väntetiden på flygplatsen är längre än ett par timmar
  • EU-reglerna gäller även för paket- och charterresor
  • Om flygets avgång är försenat med mer än 5 timmar har du rätt att avstå från att ta flyget. Då kan du antingen kräva att flygbolaget organiserar alternativ transport eller återbetalning av biljetten.

 •  

Kortdistansflyg – Under 1500 km – Passagerare är berättigade till €250 i ersättning
Mellandistansflyg– Mellan 1500 km och 3500 km – Passagerare är berättigade till €400
Långdistansflyg– Från 3500 km – Passagerare är berättigade till €600 i ersättning

Det är väldigt enkelt att se om du är ersättningsberättigad/att ansöka om ersättning. Fyll bara i en blankett online med flygnummer, datum, avgångstid och antalet timmar flyget var försenat.Varje gång jag gjort detta har jag fått tillbaka pengar från flygbolaget, ibland några månader senare, som längst har jag väntat ett år. 

Flightright har vunnit fler än 99 procent av alla de fallen där en rättsprocess mot flygbolaget inletts. Tänker att det kan vara bra att veta sina rättigheter också i det här fallet. 

Äta pastan eller ha den kvar?
Det hårda tyckandet

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Hara 21 december 2018 at 14:00

  ”…. Fyll bara i en blankett online med flygnummer, datum, avgångstid och antalet timmar flyget var försenat…..”

  Låter nästan för bra för att vara sant!? Undrar om flygbolagen har algoritmer som kollar upp om personen som reklamerar är en influencer och reagerar efter det? Mera ett framtidsscenario?

  Ju mer ersättning som betalas destu dyrare biljetter? Men visst är det väl så att ju mera konsumenterna står upp för olika rättigheter destu bättre samhälle/värld.

  I vilken utsträckning upplever du Peppe att du är en influencer? Kan du gå på ett matställe och efter en smaklig måltid visar din positiva bloggtext (med bilder) om stället och betalar med det 🙁 . Finns det månne mänskor som gör såhär? Har du försökt?

  • Reply Hara 22 december 2018 at 08:37

   korrigerar, slutet av meningen var tänkt såhär:
   ”….positiva bloggtext (med bilder) om stället och betalar med det :)….”

  • Reply Peppe Öhman 23 december 2018 at 09:07

   Det ÄR sant! Har som sagt använt Flightright flera olika gånger. Och bra poäng med att flygbolagen antagligen snart (om inte redan) räknar in det i priset. Bar fråga om att vara influencer. Tänker att det finns en del människor som läser bloggen och lyssnar på podden som kanske tar till sig det som jag skriver/säger och på så sätt är jag väl en influencer. Och ja, mer medan jag ännu bodde i Helsingfors, men influencers får en massa gratis grejer och mat 🙂

  Leave a Reply