Tips

Lista på bra läsning

4 januari 2019

My wish is your command, som vi säger här i Amerika. Och eftersom det kom en förfrågan om en lista på bra texter jag snubblat över på sistone lägger jag genast ut en sådan här. Jag älskar själv att bli tipsad om bra läsning så ni får gärna klistra in bra grejer i kommentarsfältet närhelst ni vill.

Jag tycker först och främst att ni ska lyssna på P3 Dystopia som handlar om inte helt osannolika framtidsscenarier. Vad är CRISPR, vad händer om maten tar slut, A1 och en av mina favoriter: Vad är egentligen en ekonomisk kollaps. Så sjukt intressant och svårt.

vMen det var texter vi skulle prata om. Under veckan som går läser jag en massa och letar aktivt efter uppslag att prata om i Magnus och Peppes Podcast, vill att det ska vara en podd där man lär sig saker och väcker lusten att diskutera. Drömmer förresten om att göra en livepodd med Maggan i sommar.

Komikern Louie C.K. är ute på hal is igen. Humorn ska vara fri, men det ser inte precis snyggt ut när en vit medelålders straight man som onanerar framför kvinnor tycker att HBTQI-personer och överlevande från skolskjutningar är löjliga. Unga människors uppfift är att provocera äldre och det gör dessa ”tråkiga” tonåringar tydligen med glans.

Jag är inte alltid på samma sida som Erik Helmerson, men tyckte att den här texten med avstamp i Amos Oz’s tvåstatslösning och fanatism var bra. Kort sagt: Så viktigt att försöka förstå andra både på internet och utanför.

Den här har nån vecka på nacken, men en så KONSTIG video av Kevin Spacey, som anklagats för sexuella ofredanden, går in i rollen som Frank Underwood i House of Cards och försöker försvara sig som privatpersonen Kevin Spacey. Tyckte för övrigt så mycket om skådespelaren Spacey, tråkigt att också han ska visa sig vara en röv. Jaja, nu när han stiger åt sidan får kanske fler icke-rövar plats.

Under sina första 710 dagar ljög eller, det lite snällare: kom med direkta faktafel, Donald Trump 7645 gånger. Washington Post har räknat OCH gjort en snygg graf över när det ljugits som mest.

Finländarna har traditionellt varit renligare än svenskarna (bastu FTW!), men nuförtiden tvättar sig folk för mycket. ”Fram till slutet av 1800-talet var det normalt att tvätta hela kroppen i ett varmt bad en gång om året. Medicinsk upplysning och social ingenjörskonst förändrade snabbt våra vanor och vår kultur. I dag tvättar vi oss mer än någonsin. ”

Är den här välskrivna intervjun med Lena Dunham ett karaktärsmord eller bara väldigt ärlig och bra? Om att skydda en förövare, lägga ut allt på Instagram, endometrios och att vara kompis med sitt ex. (Den är så läng att jag läste den i tre omgångar, men värt det!).

vKalifornien förbjuder som första delstat i USA djuraffärer att sälja djur som kommer från uppfödare. De får enbart sälja hittedjur. Bra eller vad?

I en värld där alla foton ser likadana ut är kommentarerna på Instagram det intressantaste med hela appen. Tänk om text håller på att ta igen försprånget som bild skaffat sig de senaste åren?

vKommer Los Angeles borgmästare Eric Garcetti att ställa upp som en potentiell presidentkandidat för demokraterna?

v

Jag är så trött (på mig själv)
Mitt bokår i Aftonbladet

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Johanna 4 januari 2019 at 15:29

  Tack! Älskar när du tipsar om bra läsning!

  • Reply Peppe Öhman 4 januari 2019 at 16:52

   vad roligt! Ska göra det mer regelbundet från och med nu.

 • Reply Anna 5 januari 2019 at 08:23

  Ääälskar P3 Dystopia, bara en sån detalj att den inte görs med alla inledande scenarior ur stortadsperspektiv, utan mindre städer och även i norr (min stad i ekonomiavsnittet, sån extra piff).
  Lyssnar på många poddar och läser mkt bloggar, och jag FÖRSÖKER ha geografisk mångfald, men det är svårt. Stark Stockholmsdominans råder tyvärr, vilket man som småstadsbo kan lessna på ibland. Blir så introvert och ängsligt. Tack för mkt bra tips!

  • Reply Peppe Öhman 5 januari 2019 at 12:39

   Så bra poäng! Avskyr så himla mycket stockholmsängsligheten. KRAM!

 • Reply Lina 5 januari 2019 at 11:27

  Tack för tips! Hade helt missat Dunham-intervjun, mycket intressant läsning. Vill egentligen gilla henne som tusan, och har gjort det, men tycker också att hon har gjort/sagt mycket som är väldigt problematiskt.

  • Reply Peppe Öhman 5 januari 2019 at 12:39

   Håller med till tusen.

 • Reply Ulrica 5 januari 2019 at 11:36

  Men tack 🤗🙏!
  Nu har jag fortbildat mig på tåget fram och tillbaka till Stockholm.

  • Reply Peppe Öhman 5 januari 2019 at 12:39

   Åh vad roligt! Gläder mig mycket. KRAM

 • Reply Veckans bästa läsning, lyssning och tittning - Livet & LA 11 januari 2019 at 15:04

  […] kom så mycket kärleksfull feedback på det här inlägget om bra läsning att jag beslöt mig för att göra en ny lista, men också inkludera tv och podd. Glad fredag […]

 • Leave a Reply