Podcast Tips

Jag är så trött (på mig själv)

6 januari 2019

Det kanske är det nya året då jag undermedvetet vill städa upp livet (jag började kolla på Mari Kondo-serien på Netflix för att bli inspirerad att städa mitt hem, men det ledde bara till att jag halvhjärtat vek ihop några t-shirts och trosor och sen lade ner projektet). Jag är så trött på mig själv, på det jag säger och tänker och äter och framförallt på alla poddar jag lyssnar på.

Det känns som om alla podcaster i mitt bibliotek bara kör repriser eller pausar. Jag känner att jag behöver nytt, nytt, nytt i mina öron. Jag prenumererar på ca 30 amerikanska politikpoddar. Kanske ni kan hjälpa mig hitta nya? Mina krav är att den ska vara smart, gärna politisk eller samhällelig eller kulturell, jag ska lära mig någonting nytt, innehållet ska vara välproducerat och de ska ICKE vara två personer som pratar om sig själva. TIPSA MIG! Tack! <3

Jag är för övrigt också nyfiken på vad ni lyssnar på! Dömer verkligen ingen för att lyssna på influencers och Alex & Sigge (som vid närmare eftertanke ju är OG’s när man snackar om just influencers). Jag kollar ju själv på både Paradise Hotel och The Bachelorette och har full förståelse att människan behöver lättsam verklighetsflykt ibland.

Välj dina strider
Lista på bra läsning

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Jenny 6 januari 2019 at 22:03

  Jag lyssnar inte på något nytt och fräscht direkt men kan tipsa om ett avsnitt av Lundströms bokradio? Det som heter ”Från Zolsje… ” (kunde inte stava hans namn). Handlar om Sovjet och utsmugglade dokument, enormt spännande!

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:13

   Dina tips är alltid outstanding. TACK!

 • Reply Malin 6 januari 2019 at 22:11

  Jag hör att du behöver Nordegren och Epstein i P1 i ditt liv. Själv längtar jag efter att Lilla Drevet ska återvända.

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:13

   Det tror jag jag behöver. Tack! (längtar också!)

 • Reply Matilda 7 januari 2019 at 02:56

  Jag lyssnar på Sloss and Humphries on the road. Det är bara grabbit struntprat om inget speciellt och dom röker ofta på i avsnitten. Men jag gillar det, det är lagomt kul och ibland asroligt och jag tränar engelska och dialekter när jag lyssnar. Ofta städar eller tränar jag samtidigt. Ibland lyssnar jag på din och magnus podcast men jag får dåligt samvete när jag gör det för jag orkar inte betala. (Ibland skyller jag på att jag är fattig, men så fattig är jag inte.)

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:14

   Ska ge dem en chans! Och klart du ska lyssna på vår podcast! <3

 • Reply Hanna 7 januari 2019 at 04:04

  Lyssnar på A1, Left, right and center och Lillelördag. Ann och Anitha är de enda influencers jag orkar med och är riktigt ledsen över att Lillelördag går i graven!

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:14

   Ska hälsa Anitha och Ann att du säger så! <3

 • Reply Laura 7 januari 2019 at 08:48

  Vi lyssnar antagligen på exakt samma poddar men om du är intresserad av finsk politik så Uutisraportti (HS) och Politbyroo (typerna jobbar på kommunikationsbyrån Ellun kanat, lite mera högerinriktning). Bitch Medias Popaganda och Back talk är rätt bra. På finska om feminism, kultur, politik och sånt är Omaa luokkaa väldigt, väldigt bra. Mia Haglund är politikmänniska och Taija Roiha är doktorand i samhällsvetenskap. NPR är fantastisk, Pop Culture Happy Hour gör mig nästan alltid glad. WNYC har många jättefina poddar, Nancy är kanske sådan som du inte lyssnat på förut? HBTIQA, representation och såna viktiga grejer. Och nu när jag skickar iväg det här kommer jag antagligen på 15 andra bra poddar… Gott nytt år, Peppe!

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:14

   Tusen tack för de finska och andra poddar! Så glad över din input <3 Gott nytt år!

 • Reply Johanna 7 januari 2019 at 09:22

  Always already podcast. Snabb ingång till olika typer av kritisk forskning.

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:15

   Känner att denna är EXAKT vad jag letar efter. TACK!

 • Reply emma 7 januari 2019 at 09:43

  jag brukar lyssna på ”the bowery boys” – två killar som poddar om new yorks historia. min introduktion var deras halloween-avsnitt (som självklart fokuserar på den spökiga delen av new york) men sedan tar det inte lång tid innan man är helt fast. gillar deras kemi och blandningen mellan manus/spontanitet. det är en fördel om man gillar pappahumor, en av killarna är en kronisk ordvitsare.

  på tal om historia gillar jag också ”stuff you missed in history class”. väldigt upplysande och täcker in mycket av den ”glömda” historien (läs: om och med kvinnor). flera gånger tar de faktiskt upp fenomenet att män ofta hör av sig och tycker det är ”en för stor övervikt av kvinnor,” men då får de en offentlig föreläsning om att det faktiskt är hyfsat jämnt. en av kvinnorna i podden har dessutom ett helt fantastiskt bubblande skratt, man blir så jäkla glad av att höra det. men börja inte från början utan lyssna på avsnitten med de senaste poddvärdarna (de har bytt).

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:16

   Ojojoj så bra tips! Börjar genast prenumerera! (och gällande män som är ovana vid att kvinnor hörs är det väl samma sak i föreläsningssalar. När kvinnor talar lika mycket som män upplever männen att kvinnorna dominerar)

 • Reply Anna 7 januari 2019 at 09:43

  1. British History Podcast. f.d. advokat dom blivit riktigt bra amatörhistoriker går igenom Storbritanniens hela (hela!) history. Börja på avsnitt 1, det finns 300.
  2) Lingthusiasm. Två lingvister pratar om språk med olika teman och ingångspunkt varje gång,
  3) Lexicon Valley (fr slate), mer lingvistik
  4) samt, om du skulle vara intresserad av olika former av fandom, Fansplaining

  • Reply Peppe Öhman 7 januari 2019 at 11:16

   TACK! Uppskattas mycket. Speciellt som jag inte lyssnar alls på lingvistik.

 • Reply Sofia 7 januari 2019 at 18:31

  Hej! Förlåt för att jag inte alls kommer med ett tips utan en önskan om ett ämne i er podd istället. Vet inte om du är jätteinsatt i Sheikha Latifas case i Dubai eller nu det här nya caset med Rahaf al-Qunun som flytt sin familj och ett tvångsäktenskap. Tänker att nutida social media, twitter etc kanske räddat livet på dem, fast de nu hamnat i någon annan slags mardröm. Funderar säkert tillsammans med hela resten av världen också på hur hemskt det är att det går till på det här viset 2018, 2019 (eller öht någonsin såklart) och att nu när dessa kvinnor i en modern tid äntligen vågar försöka fly och tala så målas de upp i sina länder som ”instabilt kvinnfolk a’la 1800-tal med psykiska problem”, eller troubled youth som familjen nog ska ”ta hand om”. Och ingen vågar säga eller göra nånting pga rädsla? För UAE osv? Du kanske inte heller kan prata om det som har vänner i Dubai och som kanske planerar att resa tillbaka dit någon dag. För så är det ju, att vem som helst kan tas fast där och det händer hela tiden. Men skulle vara så intressant att höra era tankar om olika aspekter kring fallen dels soc med inverkan, nutiden, journalistiskt perspektiv osv osv. Eller bara allmänt om sådant här ifall ni inte vill nämna specifika case. Det är ju hardcore feministiska och människorättsliga intressanta ärenden.

  • Reply Peppe Öhman 8 januari 2019 at 08:10

   Hej och inget förlåt! Så bra önskan. Är inte insatt, men ska forska i detta. Tror absolut att det är något vi kan prata om i podden (Duba/Förenade Arabemiraten är för övrigt så svårt för mig. Skulle aldrig sätta min fot där om inte barnens gudmor och en av mina bästa vänner bodde där). Tack för bra uppslag och gott nytt år! kram

 • Reply Den självgoda veganen - Livet & LA 7 januari 2019 at 21:30

  […] tack för alla era poddtips vill jag komma med en gentjänst och tipsa om dagens avsnitt av podden 1A. Den handlade om att vara […]

 • Reply Monika 8 januari 2019 at 08:24

  Åh så många spännande poddar det tipsas om, jag har dock väldigt svårt för poddformatet, har svårt att passa in det i mitt liv. Samma med ljudböcker. Jag hatar att diska och lyssnar då ibland på Ted & Kaj, men när jag hetsdiskat klart så har jag ofa ett halvt avsnitt kvar och då vet jag inte vad jag ska göra av mig själv. Kan inte bara sitta och lyssna, märker ofta att jag samtidigt seglar ut på nätet och börjat läsa nåt och då tappar jag fokus. Jag läser alltså mycket hellre.
  Men annars så gillade jag att ha några avsnitt av Welcome to Night Vale nedladdat för sommarens långa roadtrip! Den podden är dock inget av kategorierna du efterfrågade, det är bara bisarra historier om en fiktiv stad nånsans i Kalifornien 😀

  • Reply Peppe Öhman 8 januari 2019 at 09:16

   Jag kan inte heller bara sitta och lyssna, men brukar lyssna när jag springer, hänger upp tvätt, åker nånstans eller städar. 🙂

 • Reply Anna 8 januari 2019 at 08:49

  Testa podden Dumma människor! Med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö, intressant. Pratar om vad forskningen säger om mekanismerna bakom mänskligt beteende. En favorit!

  • Reply Peppe Öhman 8 januari 2019 at 09:15

   Ja! Den har jag lyssnat på alla avsnitten. så BRA!

 • Reply Lou 8 januari 2019 at 10:56

  Tur att få så bra tips. Hur ska en hinna lyssna? Måste bara ga att Majlis är coolaste ungen i… ✌📍🙀

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2019 at 14:40

   Haha! Ska hälsa henne att du sa det <3

 • Reply Jenny 9 januari 2019 at 07:14

  Hade varit så fint om du någon gång om typ en månad eller två följde upp det här och berättade om vilka du börjat lyssna på?

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2019 at 14:45

   Så dålig på att följa upp, men ska anstränga mig för att göra det den här gången.

  Leave a Reply