Personligt Restauranger

Den självgoda veganen

7 januari 2019

Som tack för alla era poddtips vill jag komma med en gentjänst och tipsa om dagens avsnitt av podden 1A. Den handlade om att vara vegan och hur det på verkar hälsan, klimatförändringen, miljön och djurens välmående. Och uppenbarligen pulsen på många. Programledarna var själva förvånade över hur engagerade lyssnarna var.

Mat är personligt. Att utesluta kött är provocerande. När en skola i Gävle för några år sedan serverade vegetarisk mat svarade Moderata ungdomsförbundet med att dela ut hamburgare med motiveringen att de gjorde det i valfrihetens namn. Det är fel att inte ha ett köttalternativ. Och när Way Out West deklarerade sig som en köttfri festival utmanade Göteborgs-tidningen beslutet genom att låta en reporter dela ut kött utanför festivalområdet.

Lyckligtvis kan tiderna förändras snabbt. På samma sätt som 2018 ändå måste vara året då alla började tala om klimatförändringen är veganism, för att inte tala om vegetarianism, mycket mindre laddat i dag än för bara tio eller fem år sedan. I de storstäder jag mest rör mig i Helsingfors, Stockholm och Los Angeles, finns det gott om riktigt bra, trendiga, vegetariska och veganska restauranger. Det är liksom ingenting konstigt med det.

Det betyder ändå inte att köttätare skulle ha ett helt avslappnat förhållande till veganer. Man kunde kanske jämföra beslutet att helt sluta äta animaliska produkter med att sluta flyga. Folk som fortsätter göra det vill förklara sig, ifrågasätta och gärna skämta lite om de som avstår. Än så länge är det vanligare att de som inte äter animaliska produkter som måste förklara sig (”PROTEINET! HUR GÖR NI MED PROTEINET”), men tror att köttnormen kommer att ge vika om några år. Kött blir liksom undantaget. (Antar att också folk som slutar flyga är tvungna att ge regelbundna förklaringar om varför hen tror att hen kan förändra världen).

Jag utgår från att folks slentrianmässiga ätande av djur handlar om okunskap, men också kultur (läs Jonathan Safran Foers ”Äta djur”, han skriver och diskuterar kring den kulturella aspekten av mat) och såklart handlar det om lättja. Det är jobbigt att förändra sina vanor.

Det som ändå provocerar mig orimligt mycket är okunskapen. Jag har till exempel en kompis som vägrar besöka djurparker på grund av att hen tycker synd om djuren. Samtidigt äter hen ofta en paleodiet, alltså en kost uteslutande baserad på kött, för att bli smal och muskulös. Jag fattar att man kan ha fler än en tanke i huvudet samtidigt, men blir ändå så irriterad. Jag vill så gärna påpeka det irrationella i att värna om djur, men samtidigt äta kött tre gånger om dagen. Men jag tycker ju om människan, vill inte bråka. Att ifrågasätta en persons diet är lika känsligt som att kritisera hens familj.

Nu handlar veganism såklart inte bara om djurens välmående, utan också om klimatet. Själv kallar jag mig varken vegan eller vegetarian, trots att jag till 90 procent äter vegetarisk och ofta veganskt. Jag tänker så här: Ingenting är förbjudet, men ärligt talat har jag inte lust att äta kött. Ser inte poängen med det.

Det skulle ha en enorm positiv påverkan på klimatet om fler människor åt köttprodukter två gånger i veckan istället för två gånger om dagen. Ur mitt perspektiv är det dessutom en så otroligt enkel justering att göra i sitt liv. God vegetarisk mat istället för kött. För mig är att avstå från en köttbit tusen gånger enklare än att till exempel inte flyga hem till Norden på sommaren (Är såklart medveten om att det bästa vore att avstå från både kött och flyg. Så tråkigt att känna sig tvungen att flika in såna här brasklappar).


Samtidigt kan jag FÖRSTÅ att folk blir irriterade på veganer. Hur väl de än försöker dölja det finns det ändå en viss självgodhet i vetskapen om att de gör rätt. Lite samma sorts självgodhet som går att skönjas i folk som slutat flyga. De går omkring och är så jävla nöjda och duktiga. Fattar att man vill sluka ett revbensspjäl framför dem.

Jaja, herregud så jag babblar på. Ville ju bara tipsa om ett bra poddavsnitt.

Marie Kondo-städa ditt Facebook-flöde
Vinter i Los Angeles

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Anna N 7 januari 2019 at 22:43

  Mycket bra babbel, håller med om vartenda ord!
  Kram Anna N

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2019 at 14:37

   Tack! blev glad! kram

 • Reply Teresia 7 januari 2019 at 23:38

  Haha, bra att du bablar på. 😀 Har du något tips på tex en bok där alla vi som oroar oss för PROTEINET kan få info om hur man äter veganskt eller ens vegetariskt utan risk för brist på ett eller annat som kroppen behöver?

 • Reply Ulrika 8 januari 2019 at 00:17

  åh fast det är ju babblet som gör att jag älskar bloggmediet, att du får allt det personliga och reflekterande kring själva tipset! <3

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2019 at 14:39

   TACK för att du säger så! Älskar just bloggformatet för att det är så tillåtande i mängden ord och bild.

 • Reply Sonja 8 januari 2019 at 07:10

  Nu blev jag otroligt provocerad. Inte av dina åsikter, utan din anti-zoo-kompis, som påminde mig om min kära svärmor som börjar gråta då hon ser jägarna ute i skogen då hon besöker Österbotten, medan hon alltid handlar det allra billigaste, mest massproducerade köttet hon hittar på Lidl. För övrigt tycker inte jag att jakt är okej heller, men kan inte låta bli att undra hur människor som kallar sig själv djurvänner inte ser att köttet de vräker i sig också har varit ett levande djur, som dessutom fått lida medan det ännu levde? Varför är det bara Bambis mamma som ska få leva glatt och fritt i skogen fram till pensionsålder? Om man bortser från detta kommer jag och min svärmor väldigt bra överens. Nästan alltid. Ibland.

  • Reply Jenny 8 januari 2019 at 13:22

   Haha, blir jätteprovocerad av din svärmor. Ska man äta kött är det ju bättre att äta vilt som fått leva fritt? Förstår inte köttätande jaktmotståndare att kött kommer från djur? 😅

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2019 at 14:40

   Jag försöker trösta mig med att det handlar om okunskap, men sen blir jag provocerad av okunskapen.

 • Reply Heidi 8 januari 2019 at 11:04

  Intressant! Tycker allt färre orkar ifrågasätta vegetarisk/vegansk kost eller det att man ”håller sig på marken” dvs har slutat flyga. Även om alla inte gör det själva är väl de flesta medvetna om att det är dåligt för klimatet och mänskligheten.

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2019 at 14:41

   Tänker att det kanske är så i vår lilla innerstad/mediebubbla? Kanske?

 • Reply Ullet 8 januari 2019 at 16:05

  Så bra inlägg! Och ja jag kan bli liiite provocerad av de mer ska jag säga rabiata veganerna som ser det lika svartvitt som inbitna ”köttissar”. De flesta människor kan ju klara sig bra på att äta kött 1-2 gånger i veckan, de behöver inte äta kött varje dag. Sorry att säga det men bra ekologiskt gräsbetat kött innehåller ju en massa goa och bra näringsämnen,( inte bara protein som människan behöver) såsom omega 3, b12, järn och zink exempelvis som också är mer lättupptagliga av kroppen än vitaminer och mineraler i växtbaserad föda. Jag fattar att det är topp för klimatet att fler äter växtbaserat (och en del verkar helt klart må bra av det och kunna fungera bra på en vegetarisk kost) och såklart också för djuren som många gånger far väldigt illa av människans behandling men för mig liksom för en del andra med svårare kroniska sjukdomar med försämrat upptag och/ eller ett ökat behöv av näring är kött ett måste. Jag önskar på ett sätt att jag slapp äta kött samtidigt mår jag märkbart bättre av det och i mitt läge är varje förbättring guld. (Mitt klimatbidrag får väl vara att jag flyger väldigt sällan och använder bil sparsamt delvis också pga av sjukdom).

  • Reply Peppe Öhman 9 januari 2019 at 14:44

   Ja, om alla åt kött 1-2 gånger i veckan och betalade priset det kostar för att djuren ska må bra vore världen en bra mycket bättre plats.

 • Reply Hyr vårt hem i Santa Monica i sommar - Livet & LA 8 januari 2019 at 18:48

  […] för feedbacken på det här inlägget om mat! Måste säga att det var otroligt kul att skriva ett så långt inlägg. Och läsa era […]

 • Leave a Reply