Podcast

Välj dina strider

9 januari 2019

I veckans Magnus och Peppes podcast (tack alla ni som betalar för podden! Ni är FRAMTIDEN!) pratar jag om Louis C.K och hur han skämtar om att dagens ungdom är så otroligt tråkig, om hur det måste räcka med hon och han som pronomen och om att han saknar att få använda ordet efterbliven. Och det har C.K. väl rätt att göra. Skämta, eller ”skämta” om ämnen som inte är speciellt roliga. Speciellt inte från en rik, vit medelålders man. Magnus tyckte att det var löjligt att jag ens tog upp en sån petitess och efter att ha funderat på saken har Maggan nog rätt. Jag har varit onödigt hårt i mina åsikter.

Jag vill inte vara en person som seglar runt internet och letar efter ”problematiska! utlåtanden eller ogenomtänkta påståenden. Mer för att positionera mig själv. Visa att jag är RÄTT SORTS MÄNNISKA. Lisa Magnusson (som jag verkligen inte alltid håller med, men alltid läser) skrev bra det i dagens DN. Om hur viktigt det är att förlåta (och be om förlåtelse när man gjort fel). De som blir utfrysta blir nämligen också lätt radikaliserade. Det passerar en gräns, kanske medvetet, kanske av misstag, och blir för evigt brännmärkta. Och då man ändå är utesluten finns det bara bitterhet kvar och de radikala att ty sig till.

Jag tycker att det är viktigt att vara politiskt korrekt, men för mig innebär det att vara modig, inte att dammsuga världen på fel och sen tillsammans med alla andra peka på den som sagt eller gjort något ogenomtänkt. Mod är att våga stå upp då alla andra tiger. Att ifrågasätta skadliga normer och riskera något. Och faktiskt att också våga testa tankar högt, att skämta och att ha fel ibland. Det ska inte vara hela världen.

Tycker att det är synd att Louis C.K. verkar så bitter, men kan förstå honom. Han gjorde något något som var både fel och kränkande, men bad om ursäkt och försvann ur strålkastarljuset. När han försökte komma tillbaka var dörren stängd.

Robert Redford som frikort
Jag är så trött (på mig själv)

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Anna 9 januari 2019 at 16:14

  Nej nej nej nej nej sluta förlåta dummaihuvudet vita män (och kvinnor, Lex Lena Dunham). Var hårdare mot dem, det finns så många rimliga människor som kan få den uppmärksamheten (och pengarna!), jag skulle inte pissa på fanskapet om han brann. Han hade en chans att inte vara en äckligt litet skit och misslyckades pga dålig människa, det är INTE svårt att inte vara maktmissbrukare. Ställ in alla vita män som inte passar jag *jävligt* noga, de har haft sina par tusen år. Trött på det. Och Magnusson har inte sagt en rimlig grej på typ ett decennium?

  • Reply Anna 9 januari 2019 at 19:37

   Skrev på mobilen, jag menar såklart ”akta sig”

  • Reply Ennet 10 januari 2019 at 11:38

   Håller med Anna här till100%!

   • Reply Peppe Öhman 10 januari 2019 at 14:27

    Jag är så ambivalent! Tänker jättemycket på detta, men ser förlåtelsen som en slags strategi/kanske till och med manipulation. Vi behöver inte mer polarisering och extremgrupperingar, tvärtom behöver vi ett samhälle där man får göra misstag OM man ber om förlåtelse och anstränger sig för att bli bättre. Dock fool med one, shame on you osv. Men jag tänker vidare!

    • Reply Anna 12 januari 2019 at 22:07

     Lämnar en länk till ett bra instainlägg av fanny arsinoe om typ samma grej i mtt url!

     • Peppe Öhman 14 januari 2019 at 07:14

      Bra sagt! Försöker ändå tänka att folk som ber om förlåtelse, inser att de gjort fel ska få en andra chans. Tänker att ett förlåtande samhälle är behaligare att leva i än motsatsen. Det sagt betyder det inte att all ska förlåtas och det genast.

 • Reply Linda 10 januari 2019 at 00:37

  Så klokt! Håller så mycket med om tanken att politisk korrekthet handlar om att vara modig. Heja dig!

  • Reply Peppe Öhman 10 januari 2019 at 14:28

   tack för det! Vill inte vara en mes, men det är svårt.

 • Reply Lisa 10 januari 2019 at 04:35

  Men gud! Pratade med en vän (FL-Johanna!) om detta på Messenger precis igår. Angående bland annat Nina Åkestams nya bok samt senaste avsnittet av En varg söker sin podd och sa ”skulle vilja veta vad Peppe anser om detta, hoppas hon skriver något om det snart” 😀 Det jag talar om är alltså diskussionen om att det har blivit ett lite väl hårt klimat internt och feminister förintar nykomlingar i Facebook-grupper då de ställer felformulerade frågor. Håller med om att vi måste bli mer tillåtande och inkluderande men min stora oro är att antifeminister och rasister ska gnugga sina händer och typ ”ja men vi sa ju det, de är alldeles för radikala den där PK-maffian!”. Det är ju intern kritik som ska till. Den ska inte komma från någon som redan är oense med större delen av feminismens grundstenar…

  • Reply Lina 10 januari 2019 at 13:37

   Ja, håller med om förintande feminister! Inte ok!

   • Reply Peppe Öhman 10 januari 2019 at 14:29

    Men precis!! Vi måste utgå från att folk vill väl och ge dem chanser. Sen om någon visar sig vara en rövhatt måste vi såklart säga till, men längtar efter mer förståelse och förlåtelse.

 • Reply Sunni 13 januari 2019 at 10:48

  Läste nånstans att PK ofta kan bytas ut mot ”att vara inkluderande”, vilket fastnade hos mig. Som nånting bra alltså. 🙂

 • Reply Filippa 17 januari 2019 at 06:18

  Jag lyssnade nyss på just det avsnittet (min första lyssning), och blev galet irriterad på Magnus när han tyckte du letade konflikter. Eh, nej, du kommenterade det ämnet ni precis pratade om, utifrån ditt perspektiv, med helt rätt sorts syn på det hela också – CK sparkar neråt, och det ÄR.ETT.PROBLEM. Att Magnus inte ser det, eller kan inse det, är för att han är i exakt samma position. Lätt att vara förlåtande när man är högst på näringsskalan…

  • Reply Peppe Öhman 17 januari 2019 at 07:13

   Så bra sagt: ”Lätt att vara förlåtande när man är högst på näringskedjan”. Precis så är det (känner att jag också måste syna mig själv där nu)

  Leave a Reply