Samarbete Tips

Bloggsamarbeten och köpstopp

22 januari 2019

Jag vill tipsa om en blogg/ett inlägg jag tänker mycket på nämligen Annahitas Whinar- Smink som killar hatar. Annahita har länge bloggat om smink, men på sistone har hon ifrågasatt sin roll som bloggare och testar 2019 på ett köpstopp. Jag tycker att det är så oerhört inspirerande och kul att få följa med hennes alltid välskrivna resonemang om konsumtionskultur och ja hudvårdsprodukter. Idag länkar hon dessutom till en annan favorit, Caorline Hainer (som jag full disclosure känner) som också skriver om hudvård. Och till en kommentar en före detta läsare lämnat på Carolines blogg gällande Annahitas tidigare inlägg. Så mycket transparens här. Så META. ÄLSKAR det!

Jag har ju själv brottats med tanken kring att använda adlinks och till och med signat upp mig på en sajt som förmedlar såna. Jag kommer ändå aldrig riktigt igång eftersom jag är så ambivalent inställd till konsumtion. Jag vill ju inte vara en delorsak att vi shoppar ihjäl jorden. Men jag vill mycket gärna tjäna pengar på bloggen. Sen läste jag Louise på Hej Hej Vardag som skriver ett jättebra och långt inlägg om att just samarbeten gör att hon som kulturarbetare har råd att bland annat illustrera böcker (till exempel min Ett himla tjat om hästar) som inte är speciellt lukrativt. Jag skrattade lite ledset åt att flera i kommentarsfältet trodde att hon glömt bort en nolla när hon skrev hur mycket/lite hon tjänade på en bok. Det hade hon alltså inte.

Jag kan tycka att det är lite ledsamt att det mest verkar vara kvinnor som engagerar sig i miljökampen. Har köpstopp, funderar över sina resor, beslutar sig för att äta mindre kött etc. Men jag antar att någon måste visa vägen.

Just nu är det så här: De samarbeten jag gör gör jag för att jag verkligen vill göra dem. Det kan vara en tjänst eller produkt jag själv använder. Något värt att tipsas om. Det gör att jag kan lägga ner tid på denna älskade blogg (tycker så MYCKET om att skriva här). Vid sidan om det tipsar jag om sånt jag använder och gillar (utan att det är ett samarbete). Om någon vill swisha en slant till den här bloggen går det bra att göra det i högerbalken, men det är såklart frivilligt (tack alla ni som gjort det <3).

När jag började skriva det här inlägget var det för att tipsa om hudvårdsprodukter min kompis Eva tillsammans med sin syster gör. Företaget heter Laponie och är ”no nonsense hudvård”. De började med en allround-kräm och en olja och har nu utökat sortimentet med rengöringar, toner och ansiktskräm. Jag har fått testa produkterna (gillar dem mycket och gillar att Eva förklarat hela produktionsprocessen för mig) och fick en sån aha-upplevelse för en hudnovis som jag när Eva sa att olja är det som håller fukten inne i hyn. Att man ska smörja in sig med hudkräm och sen sista av allt dutta på oljan med fingerspetsarna så att den skapar ett sorts skydd som håller kvar fukten. Jag visste EJ detta och ville dela med min av denna information om hur hudvårdsprodukter fungerar. Jaja, det här skulle inägget egentligen handla om, men sen läste jag Annahitas blogg och ja så blev det såhär. Hoppas att ni hängde med.

Tre favoritserier januari 2019
Jag är så trött (på mig själv)

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Lina 22 januari 2019 at 13:16

  Nej, gör inte konsumtionssamarbeten (av saker, tjänster tycker jag är bättre isf) om du bara kan undvika. Jag såg Netflix dokumentären om minimalism igår (The Minimalists kanske den hette?). Vad fan är det vi sysslar med i västvärlden när det gäller konsumtionen egentligen? Verkligen inte ok på så många plan. Dessutom tar jag bloggar utan samarbeten mera seriöst, litar mera på skribenten och vill återkomma.

  • Reply Peppe Öhman 22 januari 2019 at 14:34

   Ja, ska fundera noga och bara göra samarbeten jag verkligen kan stå för. JAg lyssnade för några år sedan på podden de där minimalistkillarna gjorde och tyckte att de var så vettiga, men nånstans på vägen blev deras självgodhet lite för massiv så jag lade av. Ska iaf ge dokumentären en chans nu.

  • Reply Johanna 23 januari 2019 at 01:16

   Lina, kruxet kvarstår dock kring finasieringen av bloggandet om samarbeten hamnar på ”inte-göra”-listan. Då det i dagsläget inte finns så många andra alternativ för bloggare att få inkomst för det arbete de utför. Annars håller jag med dig om konsumtionskritiken och jag tror att bloggare som genomför samarbeten med ett etiskt och ekologiskt tänk kommer vinna på det i längden när det gäller relationen till läsarna.

   • Reply Peppe Öhman 25 januari 2019 at 07:29

    Precis så är det. Och speciellt som frilansare är tiden jag lägger ner på bloggen (öven om jag älskar att skriva här) värdefull.

 • Reply ninni 22 januari 2019 at 22:37

  Konsumtionssamarbeten som känns rätt är väl helt ok, skulle inte bli förvånad/arg/chockad över att läsa ett sponsrat inlägg om ekotvättmedel eller veganpålägg eller liknande på den här bloggen. Om du däremot försökte kränga typ grillkorv eller nerfbössor skulle jag nog börja fundera lite… Det jag gärna skulle veta är premisserna för samarbete, inte bara att det är ett samarbete. Är det en produkt du använder och du därför tagit kontakt med företaget för att göra ett samarbete, är det något nytt du fått hemskickat för att testa osv.

  • Reply Peppe Öhman 25 januari 2019 at 07:31

   Sorry att det tog så länge att svara! Suomen blogimedia är en plattform som säljer samarbeten åt mig (sen tackar jag ja och nej beroende på samarbetet), jag har också en kompis som hjälper mig med samarbeten och så hör företag av sig till mig.

 • Reply Lina 22 januari 2019 at 22:37

  I den här dokumentären gjorde jag inte samma tolkning av dem – att de skulle vara självgoda. Möjligen sunt öppna med att de vill inspirera andra, nåt jag är mindre van vid i den finländska kulturen. Och jag blev inspirerad, påmind om vad som är viktigt och lite skamsen över att jag dras med i konsumtionshetsen ibland och hittar sätt att rättfärdiga det inför mig själv. När det inte alls är i linje med mina grundvärderingar. Dokumentären innehöll hur som helst mera än deras story. Intressantast var de olika experternas analys av vår livsstil ur ett psykologiskt, antropologiskt (typ) perspektiv. Skjut inte budbäraren, tänker jag. Men se den bara om du vill förstås, mitt eget tvångsinspirerande slutar här. 🙂

  • Reply Peppe Öhman 25 januari 2019 at 07:32

   Jag tror att jag lyssnade lite för intensivt på podden kring 2014 och OD:ade. Ska verkligen ge dokumentären en chans.

 • Reply Tre favoritserier januari 2019 - Livet & LA 23 januari 2019 at 09:01

  […] tal om samarbeten skulle HBO vara en perfekt sådan, men tyvärr har deras marknadsföringsteam ännu inte hört av […]

 • Reply OOTD februari 2019 - Livet & LA 1 februari 2019 at 18:40

  […] hår. Det här var en minst lika stor aha-upplevelse för mig som när jag lärde mig att hudolja i sig inte fuktar så mycket, men är bra på att kapsla in fukt. Ni får hemskt lära mig mer om livet. Typ: Bananer och […]

 • Leave a Reply