Jobb Los Angeles Personligt Podcast

Byta karriär

24 januari 2019

I går satt Magnus och jag och jobbade på älsklingscaféet Primo Passo uppe på vår gata. Maggan klippte podd och jag satt och skissade på en historia/läste en annan historia. Majsan sov i vagnen bredvid. När jag såg upp mot Magnus fick jag för ett kort ögonblick ett distansperspektiv på honom. Här sitter jag med den här mannen som flyttat med mig till Kalifornien och skapat sig en helt ny karriär.

När vi kom hit för snart sex år sedan var Magnus jobb att först vara radiopratare och sen programledare på tv. I början sålde han in lite grejer till Yle och Sveriges radio, men det var helt enkelt inte tillräckligt för att försörja sig på. Lyckligtvis frågade vår kompis Cecilia om Maggan hade lust att klippa hennes och Johanna Swanbergs podd. Maggan tackade halvhjärtat ja och på den vägen är det. Det halvhjärtade blev helhjärtat och nu har han byggt upp en helt ny karriär som poddproducent/redaktör.

Just nu gör Magnus några av Sveriges största poddar. De senaste är Kenza och Dani -När livet händer. Här är en lista på alla han klippt eller klipper (och alla är inte ens där ser jag nu. I skrivandet stund fixar han på Mia Parneviks podd och sen blir det Denise Rudberg och Anders Lamottes). Jag tycker att det är grymt att kunna återuppfinna sig själv och skapa en helt ny karriär.

Känner mig för övrigt så oerhört inspirerad av vårens första Friday lab-grupper där folk vågar stanna upp och fundera hur de vill leva och jobba och ha det. Tänker It’s not too late and you’re not too old och att det mesta man jobbat med och läst in sig på kommer till nytta förr heller senare trots att man kanske inte ser hur precis nu. Erfarenheter är bra och vad är det värsta som kan hända?

Fråga: Har ni jobbat med samma sak hela era vuxna liv?

Måndagen i bilder
Skillnaden mellan Finland, Sverige och USA

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Pamela 25 januari 2019 at 00:44

  Har precis bytt från klädförsäljare till copywriter på reklambyrå. Läskigt, utmanade, utvecklande och så jäkla roligt!

  • Reply Peppe Öhman 27 januari 2019 at 10:41

   Grattis! Låter som ett mycket kul byte!

 • Reply Anna 25 januari 2019 at 04:45

  Jag har letat länge efter något att byta till eftersom jag inte tyckte det var vare sig långsiktigt eller hållbart med det amerikanska kontorsarbetslivet, där man ju som bekant bara får 2v (om ens det) i semester per år och ska jobba 50-60 timmar/v på ett heltidsjobb och 40+ på ett deltidsjobb (32h/v på papperet om man ändå vill ha förmåner, dvs health insurance). En annan stor skillnad är denna stora fokusering på att undvika lawsuits, som gör att alla ständigt jobbar under rädsla, och det förtar mycket av arbetsglädjen. Där finns det inte utrymme för misstag. Men – inte lätt att komma upp i liknande lön om man jobbar för sig själv, så har fortfarande inte landat helt i vad det slutligen blir…

  • Reply Peppe Öhman 27 januari 2019 at 10:42

   Tänker mycket på amerikanskt arbetsliv och om hur långa dagar och lite semester de flesta har. Pratade igår med en kompis som jobbar med film och han sa samma sak om lawsuits. Hör av dig om du byter jobb, läser GÄRNA om hur du resonerar om olika alternativ KRAM

 • Reply Sofia 25 januari 2019 at 09:12

  Japp! Jobbar inom samma bransch där jag började för 18 år (!) sedan och trivs underbart bra. Jobbar med utbecklingsfrågor -biståndsfrågor och började i Vitryssland. Sedan jobbat i Kambodja och Afghanistan. På de här platserna har jag jobbat med lite olika saker, så det har varit omväxlande på flera sätt. Nu jobbar jag hemma i Stockholm på en stor arbetsplats där det finns goda möjligheter till lärande och nya arbetsuppgifter. Jag har nog bara haft samma arbetsuppgifter några år i taget, tröttnar så lätt. Den enda nackdelen är lönen men allt annat väger upp plus att om jag verkligen skulle vilja få upp lönen så skulle jag nog kunna på sikt iaf jobba som konsult…inte så sugen på det just nu pga att jag gillar verkligen den rollen jag har nu som gör att jag kan leva det livet jag vill med att ej stressa för mkt , träna mm och ändå ha kul på jobbet.

  • Reply Peppe Öhman 26 januari 2019 at 09:50

   Jag är också en som tröttnar fort, tänker att det har både sina för- och nackdelar. Funderar också kring lön, men ett bra jobb som man trivs med måste väl ändå ge en mer glädje i livet än pengar?

   • Reply sofia 29 januari 2019 at 03:37

    Ja, absolut! Jag jobbar runt 8 timmar om dagen i snitt och då måste det vara kul och givande om det ska vara värt det. Det är verkligen så mycket mer värt än mer klirr i kassan. Jag har resonerat som så att behöverjag inte tänka när jag handlar mat (dvs kan köpa det jag vill att äta), få ett gott glas fredagsvin och massage nu när jag fått ryggskott exempelvis så har en ändå så en klarar sig och mer därtill. Det handlar ju egentligen bara om prioriteraringar (så länge en då har så en täcker basbehoven och lite lyx). Bra att bli påmind om det som jag VET egentligen och som jag brukar tänka på men lätt att glömma bort i vardagen.

    Passar på att tacka för en så bra blogg med så mycket läsvärt och utan den där konsumtionshetsen som finns nästan överallt i bloggar och på insta. Vill alltid kommentera men fastnar också ibland bara i tanken -referens till ditt senaste inlägg 🙂 ha en fin dag, det är väl inte morgon där ännu iofs!

    • Reply Peppe Öhman 29 januari 2019 at 18:39

     Håller med till tusen! Tänker att det är lätt att bli girig och ta det välbetalda, men inte så stimulerande jobbet, men livsglädje och jobbglädje är så mycket mer värt än pengar. Och TACK för att du säger så om bloggen! Gör mig väldigt glad <3

 • Reply Annika 25 januari 2019 at 12:16

  Magnus historia är min! Jag var journalist men flyttade utomlands med mannens jobb. Av en slump blev jag frilansöversättare och trivs (och tjänar) bättre än någonsin.

  • Reply Peppe Öhman 26 januari 2019 at 09:51

   Visste ej att du blivit översättare! Så bra! Grattis!

 • Reply Marica 25 januari 2019 at 12:37

  Nope, halkade in på it-spåret 2013 via ett projekt på jobbet. Inget jag letade eller ville till utan jag trodde jag skulle jobba som mellanchef i en fabrik i evighet. Men jag älskade att jobba projektbaserat och sen med it i kombination blev det toppen. så idag jobbar jag som systemutvecklare för produktionsindustrin. Löv it!

  • Reply Peppe Öhman 26 januari 2019 at 09:51

   Tycker du är väldigt cool.

 • Reply MC 25 januari 2019 at 16:49

  Det är spännande vad som kan hända när man vågar! Jag gick från klädbutik till tatuerare och bestämde mig att skaffa en universitetsexamen när jag var 28, sen direkt från den till H&M som kategoriansvarig inköpare.
  Nu jobbar jag med fastigheter i vårt eget bolag, utveckling, avstyckningar, renoveringar och inredning. (OBS är icke händig, projektleder😂)

  • Reply Peppe Öhman 26 januari 2019 at 09:52

   Tatuerare!! Och sen universitetsexamen! Så imponerad. Vill läsa mer om detta.

 • Reply matilda 25 januari 2019 at 23:04

  ag har inte jobbat med samma sak. Mitt första jobb efter gymnasiet var på en fabrik, där var jag i fyra år, fast jag var tjänstledig i två månader en gång för att vara prodass på en långfilm och en vecka två gånger för att vara prodass-scenograf i två musikvideor. Och en till gång, en eller tvp veckor, för att vara prodass på en till långfilm som spelade in etableringsscener i stockholm. Sen slutade jag på fabriken och åkte till Flagstaff, arizona och volontärarbetade i nationalparker i tre månader. Vi satte upp stängsel i lake mead national recreation area, byggde trails i grand canyon och delade ut survays i… minns faktiskt ibte riktigt var, men på olika BLM-land i södra Utah. Sen åkte jag hem, men längtade tillbaka så jag bokade en ny volontärresa till samma ställe på en gång, men stannade hemma i tre månader först, över sommaren. då jobbade jag på ett företag som sålde arbetskläder till vården och tryckte loggor på kläderna. det företaget hade en leverantör från iden och en STOOOOR laddning kläder som kom därifrån, kom mögliga. så min uppgift var till en början att packa upp, tvätta, torka, vika och packa kläderna igen. sen sorterade jag och packade ihop en massa udda kläder och skapade ett register för de udda, så det skulle vara enkelt och hitta dem. det var inte ett direkt roligt jobb, så när en vän ringde och frågade om jag ville komma till Helsingborg och spela in en film så åkte jag dit på stört, och var scenografiassistent på den långfilmen. tyvärr blev den aldrig klar, men det var roligt att vara scenografiassistent! ska jag jobba inom film igen ska det vara på scenografiavdelningen. jag åkte tillbaka till Flagstaff och volontärade igen, den här gången byggde jag trails i grand Canyon, planterade växter i Zion, byggde trails i Cumberland gap national park, och rensade ogräs i San Pedro. sen åkte jag hem igen, prövade att jobba på ett äldreboende men det var inte för mig. började vikariera på förskolor och på Ica, pluggade filmskapande på en folkhögskola en kort stund (8 veckor) men folkhögskola var inte min grej, vikarierade lite till på Iva och förskola, men ledsnade och åkte till Australien, tanken var först att jag skulle vara Aupair, men det var inte riktigt min grej, så jag slutade och tänkte att jag skulle resa runt lite istället. men först tänkte jag att jag skulle hoppa lite mer fallskärm i typ två veckor så jag började med att flytta ut till min drop zone. där visade det sig att dom behövde nån som kunde redigera tandemvideorna, så det jobbet tog jag. jag lärde mig att packa fallskärmar och tog ett packa-till-andra-certifikat och så jobbade jag som fallskärmspackare ett tag också. ungefär ett halvår stannade jag på drop zonen. sen saknade jag mamma så mycket så jag åkte hem till Sverige igen. här fick jag fast tjänst på 60% på Ica, och vickade samtidigt på förskolor. fick fast 90% på Ica och kunde inte kombinera med förskolan längre och saknade den så mycket så jag sa upp mig på Ica och nu pluggar jag till förskollärare på distans (3,5 års utbildning, har typ 1,5 år kvar. eller 2 kanske?) och jobbar 50% på en förskola ett stenkast från mitt hem. ja, det var väl hela mitt vuxna yrkesliv det, lite spretigt tycker jag men himla roligt.

  • Reply Peppe Öhman 26 januari 2019 at 09:54

   ÄLSKAR när du skriver långa kommentarer! Känns verkligen som om du testat dig fram och VÅGAT tacka nej när det inte känts bra. Krävs mod att göra det. <3

 • Reply matilda 25 januari 2019 at 23:05

  just ja, när jag kom hem från Australien blev jag projektanställd några gången av försvaret för att packa deras fallskärmar under träning. det var kul det också.

  • Reply Peppe Öhman 26 januari 2019 at 09:54

   Otroligt coolT!

 • Reply eva 26 januari 2019 at 05:12

  Började inom sjukvården som distriktssköterska (hälsovårdare), men efter tio år där så bytte jag inriktning och utbildade mig till ingenjör inom energi området. Det bästa jag gjort!

  • Reply Peppe Öhman 26 januari 2019 at 09:55

   Känns som en helt ny karriär! Grattis till modet att göra det.

 • Reply Emma 27 januari 2019 at 15:08

  Har en examen i media och kommunikationsvetenskap + en journalistutbildning + några kurser i statsvetenskap. Jobbade några år på produktionsbolag och fick nog nästan direkt, dels var kontorsarbete inget för mig, mår dåligt av att sitta still dels kunde jag inte se meningen med TV-produktion och reklam, kunde liksom inte ta det på allvar och då är man verkligen en dålig anställd. Jag valde att plugga lite mer ist :-), tog en sjuksköterskeexamen och har nu världens bästa jobb. Visst är det hög arbetsbelastning och galet emellanåt men jag får göra skillnad både när det går bra och när det inte gör det, en jäkla ynnest verkligen! Gillar också att det finns så många möjligheter till vidarutbildning och förändring i yrket samt att jag i princip aldrig kommer att bli arbetslös, en underbar känsla faktiskt.

  • Reply Peppe Öhman 27 januari 2019 at 15:50

   fy fasiken vilken imponerande helomvänding! Kan verkligen förstå känslan av att göra något väldigt konkret gott med sitt liv och inte göra det.

 • Reply ÅlandsPetra 27 januari 2019 at 22:10

  Innan jag börjar så ska jag säga att jag vet att jag låter som en surpuppa! Jag gillar bl.a. MellanRaderna podden, Magnus & Peppes podcast, Bathina – en podcast, Faktiskt och dessa poddar så lyssnar jag på nästan alla avsnitt. Varför? Jo för att programledaren/arna är pålästa och kan sitt jobb. Jag har flera gånger försökt lyssna på kändispoddar men tycker ofta att det är en massa struntbabbel så jag har gett upp. Lyssnar mest sporadiskt nuförtiden om temat (tex intervju med någon jag gärna lyssnar på) är bra i kändispoddarna. Jag tänker att bara för man är kändis så betyder det inte att man har ett djupare budskap, tvärtom. Tänker att det är utbildningen och arbetsbakgrunden som gör det.

  • Reply Peppe Öhman 28 januari 2019 at 18:13

   Du är VERKLIGEN inte en surtant! Håller med dig till tusen om kändis/influencerpoddar. Så ointressanta.

 • Reply Måndagen i bilder - Livet & LA 28 januari 2019 at 18:04

  […] på ett svar att jag tror att jag skrivit det trots att jag bara tänkt på det (senast om att jobba på kontor i USA). Ber om ursäkt om ni får vänta på […]

 • Reply Jennifer Sandström 29 januari 2019 at 22:33

  Riktigt inspirerande! Och vilken fin hemsida han har, gillade infon som presenterades och även storyn om hur namnet podcast först nämndes 🙂

  • Reply Peppe Öhman 31 januari 2019 at 12:41

   Ska hälsa Maggan att du säger så!

  Leave a Reply