Okategoriserade

Den koreanska skönhetsrutinen

30 januari 2019

Det ska regna resten av veckan så jag passade på att ta en liten springtur. Lyssnade på podden Code Switch och hade tur som fick ett oerhört bra avsnitt i öronen. Det handlade om skönhet och hur uppfattningen om vad som är vackert förändrats genom tiderna. Ett exempel var hur Miss Amerika var öppet enbart för vita fram till 1970-talet, det satte en ganska tydlig norm för vem som fick kallas vacker på den tiden.

Extra intressant var ändå den koreanska skönheten. Ni får lov att lyssna själva, men kort sagt började de koreanska skönhetsingreppen blomstra under en lågkonjunktur då det var svårt att få jobb och arbetsansökningarna alltid skulle ha en bild på den ansökande. Nuförtiden är ju den koreanska skönhetsvården det hetaste heta med sheetmasks och 10-stegsrutinen. En orsak till det är att k-beauty är så populär är en medveten exportstretaegi från Koreas håll, den går hand i hand med den koreanska populärkulturen som ju bara växer. En annan orsak är att k-beauty är både förmånlig och att många produkter når långt ner i åldrarna. Redan tweenies kan använda hudmasker.

Det är heller ingen slump att influencers ger sig in i branschen och säljer smink och hudprodukter. Skönhetsbranschen växer enormt mycket. Och blir det lågkonjunktur växer den väl bara mer.

Jag tycker själv att det är så himla intressant med skönhet och hur ideal kopplas ihop med ekonomi och populärkultur. Allt hänger ihop. Personligen tampas jag med att jag inte vill vara en sucker som faller för kapitalismens och patriarkatets förväntningar på hur jag ska se ut. Jag vill inte lägga ner en massa tid och pengar på att pleasa andra. Samtidigt blir jag glad när nån tycker att jag är snygg.

Veckans bästa tips
Pasta med avokado och persilja

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mirjam 30 januari 2019 at 21:33

    Jag var tvungen att lyssna på avsnittet också efter att ha läst ditt inlägg. Verkligen ett intressant och komplext ämne. Verkar vara en bra podd också, så tack för tipset!

    • Reply Peppe Öhman 31 januari 2019 at 10:09

      Så glad att jag hittade det, tycker att de pratade så nyanserat om ämnet.

    Leave a Reply