Podcast

Influencerpodden, den nya stora?

3 februari 2019

Redan 2012 försökte jag få min dåvarande arbetsplats att satsa på några poddar, men ingen var speciellt intresserad. Några år senare dök en nyhetspodd upp, men försvann sedan. Jag tycker det är synd eftersom poddarna i dag är en så naturlig del av mediaflödet. Det är ett enkelt sätt att ta in information (eller bara underhållning) och ett nytt sätt att haffa in annonsörer som kanske tröttnat på printmedia. För er som är intresserade av exakt HUR bra det går för poddar i USA vill jag tipsa om nyhetsbrevet (som för övrigt borde sändas också i podcastformat) Hot Pod.

Fördelen med podden är bland annat att lyssnaren samtidigt kan promenera, köra bil, vika tvätt eller något annat som kräver lite uppmärksamhet. Plus att det är väldigt intimt. Att varje morgon ha New York Times Micheal Barbaros röst i mina öron gör mig trygg.

Magnus klipper ganska många poddar nu och mer verkar det bli. Det som är intressant är att många influencers gått från blogg till Instagram och nu slänger in en podd. Min egen analys på det är att folk tröttnat på Instas tillrättalagda yta och vill ha mer av personerna bakom den. Om jag skulle vara poddproducent skulle jag uppmana poddarna att vara transparenta och berätta om sina liv. Jag säger inte att man behöver gröpa ur det mest privata, men berätta om misslyckanden och dråpliga situationer. Mänsklighet är så mycket mer intressant än det perfekta.

Men hörni, nu undrar jag vilka poddar ni lyssnar på! Lyssnar ni till exempel på några av Maggans influencerpoddar som Kenza & Dani _när livet händer, Oss emellan med Klara Elvgren & Fanny Lyckman eller Rebecca Stella & Vanessa? 

Jag har för övrigt gått från att använda telefonens egen podvcastapp till Overcast, som är så mycket bättre. MEN det blev snyggare att ta screenshots på Podcaster. Snart kommer för övrigt alla att bara lyssna på på poddar på Spotify som verkar gå hårt ut med podcastsatsningar. Ja och så spelar vi in ett nytt avsnitt av Magnus och Peppes Podcast idag. Ska bli så KUL!

Aningslösa influencers
Veckans bästa tips

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Catharina 3 februari 2019 at 13:06

  Inför valet förra året letade jag efter en svensk politikpodd. Hittade bara en som föll mig i smaken – Det Politiska Spelet, som jag nu är en trogen lyssnare av.

  På rekommendation härifrån lyssnar jag i perioder på The Waves. Ett tag hetslyssnade jag också på The Guilty Feminist.

  Såg att du hade Medierna i din lista, den ska jag lägga till! Började följa God Morgon Världen från P1 men det är för långa program för att funka för mig!

  • Reply Peppe Öhman 3 februari 2019 at 19:07

   Den rekommenderade min kompis Linnea mig, Det politiska spelet alltså, och jag föll precis som du genast för den. Borde kanske ge God Morgon Världen en chans.

   • Reply Sara 4 februari 2019 at 07:44

    Tack för alla bra tips!
    En fråga bara – lyssnar på God morgon världen sen många år tillbaka, undrar bara hur du tänker kring vad som särskiljer en podcast från ett traditionellt radioprogram? Eller det kanske det inte gör.

 • Reply Catharina 3 februari 2019 at 13:07

  Glömde min fråga!! Varför är Overcast bättre? På vilket sätt liksom?

  • Reply Peppe Öhman 3 februari 2019 at 13:34

   Bra fråga! Den tar automatiskt bort tysta pauser. Lättare att lyssna än på 1,5 speed. Plus att den anpassar ljudet till omgivningen.

 • Reply MC 3 februari 2019 at 17:10

  P3 dok
  Relationspodden
  Adam o co
  Veckans bläcka
  USA podden
  P1 dok
  Alex o Sigge
  Mitt i livet
  Verkligheten
  Skäringer o Mannheimer

  Jag ska bli bättre att lyssna på er podd! Klickade precis på ”prenumerera” för gör jag inte det så glömmer jag så lätt av mitt i allt kaos. Har sååå många härliga avsnitt att lyssna på när vi kommer hem efter vår långresa.

  • Reply Peppe Öhman 3 februari 2019 at 19:06

   Bra urval! Och vad kul att du ska lyssna på vår också <3

 • Reply J 3 februari 2019 at 23:16

  Flitig poddlyssnare här hej 🙋‍♀️
  Några favoriter är
  Mellan raderna (såklart)
  Magnus och Peppes podcast (lär mig så mycket, tack för det!)
  Norrena & Franz (ny favorit)
  Historiepodden
  Framgångspodden
  P3 dokumentär
  P3 musikdokumentär
  P3 dystopia (sucker för p3 tydligen)
  Casefile true crime
  Skäringer och Mannheimer
  Spår (har inte kommit nya avsnitt på länge men sååå bra)
  Spanarna (har lyssnat sen jag var barn, nostalgi i ett nötskal)
  Blankens och Swanberg (väntar på comeback)
  Finns säkert massa andra också men dessa är de som jag kommer på just nu.
  Har inte hört något av de poddar som Magnus klipper, främst kanske för att jag inte heller läser deras bloggar och de känns inte som jag har intresse av att följa dem.

 • Reply Anna 4 februari 2019 at 08:47

  Jag brukar lyssna på poddar allteftersom jag är intresserad av ett visst ämne. Först var det olika skrivarpoddar, som tex Författarpodden (otroligt bra, men publicerade senast förra året och dessförinnan ett par år innan) och läsarpoddar som Mellan raderna. Sedan har det varit olika bo-utomlands-poddar som tyvärr alla har slutat publicera avsnitt – tips mottages gärna på nya! Och så olika journalist- och mediepoddar, som Mediespanarna, ibland Mediepodden och Medierna på P1, Journalistpodden och Journalistenpodden, har säkert glömt några. Ibland intervjupoddar eller ”pratpoddar” också (vet du om Blankens Swanberg har slutat podda helt?) Men – tycker att många tyvärr har poddat så länge att det gått slentrian i utformningen, och vill inte heller lyssna på något som jag går och retar mig på under resten av dagen… så inte helt lätt att hitta något just nu, tycker jag…

 • Reply Sanna 4 februari 2019 at 14:00

  Jag lyssnar redan enbart på poddar på Spotify. Så hej från framtiden!

  • Reply Peppe Öhman 4 februari 2019 at 14:09

   Typiskt dig! <3

  Leave a Reply