Böcker Feminism Jobb

Våga fråga!

9 februari 2019

Ett riktigt bra tips jag fick för länge sen var att våga fråga och vänja mig vid tanken att det inte är så farligt att få ett nej eller inget svar alls. Ibland får man nämligen ett ja och det kan leda till en massa kul. Jag kan fortfarande tycka att det är pinsamt att få ett nej, vem tror jag att jag är som vågade fråga, liksom? Men är ganska bra på att förtränga skammen och gå vidare.

Nu kan jag inte erbjuda så mycket mer än råd, erfarenheter och förslag, men tänkte att vi kunde köra en liten frågestund här där ni frågar och jag svarar efter bästa förmåga. Skriva, flytta utomlands, utbildning, jobb, barn etc (tänkte skriva: ”jag är ju verkligen ingen expert” men tänker att det är en typisk dålig kvinnlig vana att förminska sin kunskap och erfarenhet för att inte verka hotfull. Jag har ju för helvete skrivit åtta böcker, bott i Holland, Argentina och USA, jobbat på utrikesministerier, riksdagen och olika tidningar, har två magisterexamen, pressat ut två barn ur min kropp så NÅT måste jag ju veta).

Vänliga veckan
Gott och blandat

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Lina 9 februari 2019 at 10:18

  Hej! Här kommer en fråga gäkkande jobb & familj. Är sugen på att åka utomlands för att jobba och är i min karriär i ett relativt passande läge för en utlandsvistelse.
  ”Problemet” är att vi också tillsammans med min sambo känner att ett barn snart skulle vara välkommet till vår familj.
  Inser att det ena inte utesluter det andra, speciellt då min sambo alltså också kunde få jobb utomlands, men skulle gärna höra hur du/ ni resonerade och vad ni tänkte på då jag har för mig att ni flyttade till LA när Vidar var ganska liten?

 • Reply matilda 9 februari 2019 at 10:53

  idag körde jag till en kompis som bor på landet, altså riktiga landet, en bit utanför Gnesta. jag visste att det skulle vara halt så jag körde medvetet. men glömde vad vägen hon bor på heter så jag var tvungen att ringa och fråga, och eftersom det var halt och isigt ville jag inte köra och prata (det är även olagligt att köra och prata) så jag stannade. sen kom jag inte framåt, slirade bara. så jag backade lite, men kunde inte köra framåt. så backade lite till, kunde inte köra framåt. backade lite till- och gled baklänges in i en snödriva och kunde varken backa eller köra framåt. som tur var kom det en grön bil precis då (det här var alltså typ mitt ute i skogen i ett sommarstugeområde med några permanenta boenden) SOM STANNADE. tur tänkte jag och försökte komma loss. den gröna bilen stannade en liten bit bort och jag tänkte att den stannade och kollade om jag kom loss, vilket jag ju inte gjorde. så jag hoppade ur bilen och tittade bort mot den gröna som stod bredvid en radda postlådor och gubben som klivit ur bilen och tittade i sin postlåda. jag vinkade mot honom men han såg inte, så jag gick dit och sa ”hej, ursäkta, jag har fastnat där borta” han sa ”jaha” så jag sa ”jag undrar om du skulle vilja hjälpa mig att komma loss.” ”Hjälpa?” ”ja, alltså eller guida mig i hur jag bör göra, jag är inte så van att köra på halt.” ”va?” då såg jag att runt kröken typ 40 meter bort låg en spade, och under spaden var en betongcylinder med lock, jag la ihop två och två och tänkte ”i den cylindern finns det nog sand” och sa till gubben ”men oj, nu ser jag att det står en sandlåda där ofta, jag kan nog komma loss själv kanske” varpå han inte sa nånting, hoppade in i bilen och körde iväg. VAFAN ÄR DET FÖR FEL PÅ GUBBJÄVLAR? även om man inte kan hjälpa så beter man sig väl inte så där? jag halkade iallafall bort till sandlådan och halkade tillbaka med en full spade sand och sandade ordentligt framför alla hjulen. halkade tillbaka med spaden (om jag kom loss ville jag inte behöva kliva ur och lämna tillbaka spaden) men kom inte loss, gjorde samma vända en tre fyra gånger men satt fast. slirade bara runt. ringde pappa och frågade om tips, fick veta att bilen var framhjulsdriven (jag trodde den var bakhjulsdriven, varför vet jag inte, eller jo, jag trodde alla var det. jag kan inget om bilar) han kom inte ed fler tips än jag redan visste, Sandra framför hjulen, kör sakta men med driv. trettio minuter efter jag fastnat kom jag loss. körde lite vilse, men hittade sen. umgicks med min vän och när jag skulle hem backade jag in i en snödriva. kom loss efter bara sju minuter och kände mig som ett hall-proffs. jag har ingen fråga men en uppmaning till mig själv, gubben hade inte varit bättre än mig på att komma loss. jag visste vad jag gjorde (även om jag trodde fel hjul drev, så sandade jag ordentligt på rätt sida om ALLA hjul.) och behövde ingen hjälp. men min första instinkt var att be nån om hjälp för det handlade om en bil och jag kan inget om bilar mer än att köra dom framlänges. nästa gång jag halkar omkring ska jag INTE be om hjälp, men kanske ta emot den om hjälp erbjuds. jag har ingen fråga just nu, men ville berätta det här. och du vet ju att jag frågar när det faller mig in. lyckas dig som bor i LA och inte behöver köra i is-snö-slask.

  • Reply Peppe Öhman 12 februari 2019 at 16:37

   VILKEN HISTORIA! VILKEN GUBBE! Skulle själv ha fått panik och ringt 112 i dylik kris. Klarar ej av att köra på halt underlag. Är OTROLIGT imponerad av ditt mod och kunnighet. KUDOS!

 • Reply S 9 februari 2019 at 12:04

  Jag har lite väntat på en frågestund eftersom jag har velat fråga dig om jury duty i USA. Fattar det inte riktigt. Vet du något om det? Kan VEM SOM HELST bli kallade att delta? Jag tyckte också jag läste någonstans att det inte ens skulle kräva amerikanskt medborgarskap, utan att det skulle räcka med att man bott där någon viss tid. Vet du kan det stämma? Kommer ni få brev om det kanske? Borde jag kanske googla själv…? 🙂

 • Reply Jenny 9 februari 2019 at 12:55

  Det där var ju intressant! Googlade snabbt:
  ”While requirements may vary slightly from state to state, the general requirements are: You must be at least 18 years old. You must be a resident of the state and county in which you are asked to serve. You must be adequately proficient in English to satisfactorily complete the juror qualification form.”
  Det verkar ju faktiskt vara så att man kan bli kallad även om man inte har medbogarskap 🤔

  • Reply Lotta K. 9 februari 2019 at 23:26

   Jo man kan bli kallad till jury duty men man får inte ställa upp. I Kalifornien använder de körkortsregistret så då kommer alla med. Innan jag blev medborgare räckte det med att skicka tillbaka och säga att jag inte var medborgare. Senare har jag blivit kallad igen, och uttagen till jury en gång. Jätteintressant. Är lite trött på att alla klagar och gör allt för att komma undan.

  • Reply Madde 10 februari 2019 at 06:50

   Jag har blivit kallad 2 gånger, men får inte delta eftersom jag inte är Amerikansk medborgare. Jag bor i Kalifornien.

   En bekant berättade att tydligen så är körkortsregistret ett av de register som används, låter så otroligt ineffektivt eftersom man inte behöver vara i landet lagligt för att kunna ta körkort i vissa stater.

 • Reply Pippi 9 februari 2019 at 23:17

  Vad kostar det att hyra en lägenhet som er i LA?

 • Reply Sara 10 februari 2019 at 00:43

  Jag vill fråga dig om råd gällande barn eftersom du verkar ha så bra och skön inställning till föräldraskap. Jag har ett barn, 8 år, som har svårt att säga nej, stå för sina åsikter utanför familjen och är en allmänt lite orolig typ som inte gärna är ensam. Jag behöver alla peppiga tips jag kan för att stärka självkänslan hos min unge. Tänker för övrigt att hästar är bra ”terapi” för en del?

 • Reply Sandra 10 februari 2019 at 08:44

  Vi kommer inom kort flytta till New York. Varken jag eller min man har tidigare varit i USA och inte ens varit särskilt intresserade av landet, mest på grund av all rasism, ojämlikhet etc., men jag har också förstått att landet har mer att ge än så (som du ju skrivit om så många gånger). Nu har jag fått jobb där och det ska bli spännande att uppleva. Enorm förändring från Dar es Salaam där vi bor nu. Men du har alltid en massa bra tips – så vad är dina bästa tips för en skandinav på väg till USA? Vad ska man uppleva? Har du New York tips? Var läser man de bästa nyheterna? Bra poddar för att komma in i svängarna?

 • Reply Maria 10 februari 2019 at 10:20

  Jag undrar om det är möjligt att resa till LA en vecka utan bil? Typ ta Uber överallt? Att åka till en stadsdel och tillbringa dan där och gå från ställe till ställe? Eller är bil ett nödvändigt ont? Vart skulle du rekommendera att man också åker som inte är så långt bort, typ San Diego, Palm Springs eller liknande? Tack på förhand!

  • Reply Anna 13 februari 2019 at 09:30

   Hej! Jag och min sambo var i LA för 1.5 år sedan en dryg vecka. Vi hyrde inte bil utan åkte uber, tunnelbana och gick till allt som tog max 30 min. Gick superfint! Lade 2500 sek tot på uber, då vi ändå åkte runt i LA och bla till närområdet tex Malibu och Pasadena. Bodde halva tiden i West Hollywood (inland) halva i Venice (kust). Perfekt tyckte vi! Tricket är att göra research innan, vad vill ni se och göra? Vart ligger det? Hur tar man sig smidigt dit? Vart ska vi få bo? Enl mig kan man inte åka till LA och bara planlöst glida runt första ggn. Det är alldeles för stort för det, risk att bli besviken. Pricka in en hike i berg, ex Runyon och shoppa runt The Grove i W Hollywood eller på 4th St i Santa Monika. Kolla in kanalerna i Venice. Fråga runt bland kompisar, googla och läs bloggar innan. Ha de!

 • Reply Husvaktar i Hollywood - Livet & LA 10 februari 2019 at 16:25

  […] för alla bra frågor på inlägget under! Jag återkommer med svar imorgon. Jag ska bara samla mig och slänga ihop en tidig middag först. […]

 • Reply Johanna 10 februari 2019 at 21:42

  Jag har två frågor:
  Du har ju frilansat i rätt många år nu. Hur ser fördelningen mellan att behöva sälja in själv kontra bli tillfrågad idag jämfört med när du började frilansa?
  Hur gör du och Magnus med Majlis när ni jobbar? Har ni någon typ av schema för vem som ska barnansvarig? Eller kan ni till och med båda jobba samtidigt ibland? Är imponerad av att ni reder ut detta, då jag förstått det som att ni inte har barnomsorg i dagsläget?

 • Reply Malin 10 februari 2019 at 23:22

  Okej det här har jag undrat flera gånger. Du har skrivit ibland att du dricker en kanna kaffe på morgonen. Och jag undrar varje gång. Menar du verkligen en HEL kanna? Som i en vanlig typ mocca master kanna? 😀 Verkligen en jätteviktig fråga I know.. 😉

 • Reply Anna 11 februari 2019 at 12:08

  Inget djuplodande, men dina topp 3 bästa serier? Topp 3 bästa böcker? Topp 3 bästa platser på jorden.

 • Reply Lou 12 februari 2019 at 10:20

  Min husvaktsfråga såg du kanske redan. Intressant hur folk bor i LA? Berätta mer. Blankens bor ju i hus! Hur dyrt är det jämfört med Finland??

  • Reply Peppe Öhman 12 februari 2019 at 17:49

   Det beror mycket på området. Generellt är det dyrare i LA. Bor man på ett dyrt område finns det inte sällan bra skolor och det vill man ju ha. I förmånligare områden är skolorna oftast sämre vilket leder till att folk sätter sina barn i privatskolor och levnadskostnaderna stiger.

 • Reply Hyran i LA och annat - Livet & LA 12 februari 2019 at 17:43

  […] kommer svar på frågestunden från i söndags! Jag svarar bland annat på frågor kring om man vill ha barn OCH flytta […]

 • Leave a Reply