Vänner

Alla vänners dag

14 februari 2019

I Finland firar man vändagen” istället för alla hjärtans dag. När jag var yngre tyckte jag att det var typiskt Finland. Opassionerat och liksom ljummen mellanmjölk. Ingen stor kärlek eller passion. Varför fira något så självklart som vänner när man kunde gå ut på romantisk middag, få presenter och hylla KÄRLEKEN? I rent trots gick jag omkring och önskade alla en glad ALLA HJÄRTANS DAG. Delvis också för att ”vändagen” lät så futtigt. Kunde man åtminstone inte sträcka sig till att kalla den: Alla vänners dag. Dålig copy.

På äldre och visare dagar har jag lärt mig att uppskatta vänskapen. Alltså, jag gillar kärleken också, men livet skulle vara så jäkla fattigt utan vänner. Jag känner att mina vänner på många sätt, tillsammans med min familj, är grunden i mitt liv. De får mig att känna mig trygg och älskad. Jag fattar att jag är oerhört privilegierad som har ett gäng så otroliga människor i mitt liv och försöker påminna mig själv om att känna tacksamhet för det.

Min vänskap är nästan helt villkorslös. Någon skulle kanske säga att det beror att jag inte låter folk komma tillräckligt nära för att det ska uppstå en situation där jag skulle bli arg och besviken. Men jag ser det som att mina vänner ger det de kan åt mig och mer kan jag inte begära. Sen hänger jag ju ständigt med Magnus så jag antar att jag aldrig känner mig ensam. Jag skulle kanske vara en annorlunda, mer krävande vän om jag var singel. Eller kände mig ensam i vår relation. Jag vet inte. Vad tror ni?

Det är också en sån rikedom att ha folk från olika perioder och platser i sitt liv. Folk som känner Peppe från år 1998 och år 2018. Drömmen är att i sommar, när Maggan och jag varit gifta i tio år, samla ihop folk från olika platser och ordna en fest i Helsingfors. Tänk att får presentera LA- och Stockholmsvänner för Helsinforsvännerna!

Jag antar att jag med det här inlägget bara ville pudla och säga att förr i tiden-Peppe hade fel. Vändagen, eller som vi nuförtiden kallar den: Alla vänners dag, är absolut värd att fira. Ta en ut en kompis på middag och berätta för hen hur viktig hen är för dig. Eller varför inte låta det bli ett återkommande tema? Jag fick ett mail av en bra person som i en bisats berättade att hon på fredagar och söndagar har som vana att skriva och berätta varför hon uppskattar folk. Otroligt inspirerande.

Flytta hem igen
Vänliga veckan

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jennifer 15 februari 2019 at 03:24

    Vändagen for president! Har alltid tyckt att det är ett så mycket finare sätt att fira dagen på än att hetsa fram nån blomkvast eller present till sin ”valentine” det ena behöver ju inte utesluta det andra heller förhoppningsvis är din partner också din vän. Vänner och vänskap förtjänar att hyllas.

  • Leave a Reply