Okategoriserade

Men ni då?

21 februari 2019

Jag skulle bli väldigt glad om ni tog er tid att svara på den minienkäten om vem ni är och varför ni läser. Jag vill ju att det ska vara roligt att hänga här för er och ju mer jag vet om vad ni uppskattar desto bättre kan bloggen bli. Kreativitet inom ramar, ni vet.

Ålder:
Land och/eller stad:

Talar följande språk:
Läst bloggen sedan:

Bästa lifehack:
Gillar mest att läsa om:

Tänkte först också fråga er om vad ni gillar minst, MEN det vill jag verkligen inte veta. Då går jag bara och tänker på det trots att det också kommer en massa glada kommentarer om vad ni gillar mest. Tänk att det negativ alltid har en förmåga att smyga in och ta plats. Kommer ihåg när jag jobbade på Papper och vi gjorde en läsarundersökning och fick drygt hundra svar varav två var negativa, tänkte på dem i MÅNADER efteråt. Måste försöka öva bort det.

Amerikaner är ytliga
Det mediokra geniet

You Might Also Like

65 Comments

 • Reply Maria 21 februari 2019 at 22:03

  Ålder: 54
  Land och/eller stad: bor på Värmdö i Sockholms skärgård

  Talar följande språk: svenska, engelska och så drömmer jag om att kunna tala franska, går i alla fall på kurs 🙂
  Läst bloggen sedan: några år nu, kanske tre
  Bästa lifehack: Har en som sköter mitt företags ekonomi, behöver aldrig oroa mig för annat än att ha jobb. (Skulle behöva ett lifehack för den biten). Fixar naglarna hos en person, trodde aldrig att jag skulle uppskatta det SÅ mycket. Men älskar att alltid vara nöjd med naglarna.
  Har alltid en mirakeltrasa i väskan till att torka glasögonen. Väldigt värt alltid att ha rena glasögon som inte blir repiga.
  Gillar mest att läsa om. Gillar allt, gillar att du förstår vad vi vill läsa. Du är grymt intuitiv. Läser gärna om feminism, LAtips, vardagen, barnen, nu skulle det vara kul med något klokt om språkutveckling. Aporopå att du skrev ett inlägg som var rätt svårläst, det från förr i tiden. Vad är det som har hänt? Tycker om att du har en egen stil och gör din grej.

 • Reply Petra 21 februari 2019 at 22:16

  Ålder: 40
  Land och/eller stad: Finland

  Talar följande språk: svenksa, finska, engelska, minimalt tyska
  Läst bloggen sedan: åh minns inte, men kanske ca 5 år
  Bästa lifehack: lev livet nu för du vet aldrig när det är slut
  Gillar mest att läsa om: vardagen i LA

 • Reply Hanna 21 februari 2019 at 22:23

  Ålder: 40
  Land: Sverige
  Språk: Svenska och engelska (men inuti huvudet pratar jag också spanska, franska och tyska)
  Läst bloggen sedan…jag vet inte riktigt. Följde nog ett tips från Blankens
  Bästa lifehack: just nu – att säga att vi måste ta en dusch samtidigt till våra barn. Då får vi vara ifred.
  Gillar mest att läsa om det mesta du skriver. Boktips, poddtips, LA-tips och ”debattinlägg”. Tänker ofta att jag borde lyssna på er podd men har inte kommit dit riktigt än.

  • Reply Peppe Öhman 24 februari 2019 at 15:26

   NU ska du börja lyssna på podden. Tror du skulle gilla om du gillar debattinläggen här. Vi försöker alltid presentera nya tankar och fakta i podden så att lyssnaren ska känna att hen lär sig något efter varje avsnitt.

 • Reply J 21 februari 2019 at 22:24

  Ålder: 35
  Land och/eller stad: Vasa, Finland

  Talar följande språk: Svenska, Finska och engelska (använder alla tre dagligen i mitt jobb, men blygsam som en är så tvekade jag ändå att skriva engelska, eftersom jag inte är perfekt, men får ta och skärpa mig med sånt här alltså)
  Läst bloggen sedan: minns ej men läääänge

  Bästa lifehack: Om du känner dig vilsen i livet, ta en paus. Sov mera, stäng internet och gå ut i naturen. (grov förenkling av något som är otroligt svårt, men det funkar om man faktiskt ger sig själv tid och tillåtelse att stanna upp)

  Gillar mest att läsa om: hmm, kan inte påstå att jag har nåt speciellt ämne som tilltalar mig mera än något annat. Bara boken är välskriven och historien griper tag om mig så läser jag det mesta. Konsumerar dock en hel del deckare, läser nu om Sjöwall/Whalöö och tycker de är fantastiska, har dock väldigt svårt för kärleksromaner ala Jojo Moyes.

  • Reply J 22 februari 2019 at 23:49

   Insåg nu att du inte ville ha boktips utan ämnen till podden 🙈. Nåväl, gillar att läsa om feminism, vetenskap, sociala medier och politik, är en allätare och lär mig gärna nya saker. Du gör ett jättebra jobb med att upplysa oss så keep up the good work!

   • Reply Peppe Öhman 24 februari 2019 at 15:27

    Boktips tas alltid varmt emot <3

 • Reply Pippi J 21 februari 2019 at 23:08

  Ålder: Snart 37
  Land och/eller stad: Stockholm

  Talar följande språk: Svenska, Engelska och Finska
  Läst bloggen sedan: Sen innan Vidar kom iaf 🙂
  Bästa lifehack: Mät upp avståndet mellan tummen och pekfingret, på så vis har du alltid med dig ett rätt tillförlitlig mått 🙂
  Gillar mest att läsa om: Alltså allt, är ju uppenbarligen rätt hooked 🙂 Känns som du är som en gammal kompis sådär som tv figurer från serier ibland kan kännas som kompisar om man kollat intensivt på nått 🙂

  Kommenterar ibland men använder olika nick, så borde jag ju inte göra. Nu senast Pippi men heter egentligen Johanna. Kommenterade för flera år sen om att jag och vi var ofrivilligt barnlösa, men är det ej längre.

  • Reply Peppe Öhman 22 februari 2019 at 07:19

   Vad roligt! Grattis till barnet (barnen?). HURRA!

 • Reply Jenna 21 februari 2019 at 23:30

  Ålder: 25
  Land och/eller stad: Tänkte skriva Helsingfors men bor ju i Esbo?? Nå identifierar mig som helsingforsare iaf, hehe
  Talar följande språk: svenska, engelska och lite skruttig finska
  Läst bloggen sedan: minns ej, ett par år åtminstone!
  Bästa lifehack: ljudbok, när en inte har ro att läsa en fysisk bok
  Gillar mest att läsa om: allt! 😉

 • Reply Marie Sahlin 21 februari 2019 at 23:31

  Ålder: 45
  Land och/eller stad: Mellanstor stad i mellansverige

  Talar följande språk: Svenska, engelska, lite franska, spanska och tyska. Kan säga hej och presentera mig på rätt många andra språk (jobbar i en global roll och har daglig kontakt med kollegor i flera länder, både i Asien, USA och Europa)
  Läst bloggen sedan: 5 år tillbaka kanske?
  Bästa lifehack: Laga mycket mat på helgen så att det finns lådor till veckan, slipper paniken över att komma på recept, handla och laga mat när alla är hangry.
  Gillar mest att läsa om: Böcker och feminism

 • Reply Ida 21 februari 2019 at 23:32

  Ålder: 37
  Land och/eller stad: Finland, Vasa
  Talar följande språk: svenska, engelska, finska
  Läst bloggen sedan: lite sporadiskt, läste när Vidar var liten och har återupptagit läsningen nu sedan några månader tillbaka
  Bästa lifehack: lägga sig tidigt och lösa sudoku. Aldrig skärm i sängen. Har tidigare haft sömnproblem och uppskattar sömnen oerhört nu när det funkar.
  Gillar mest att läsa om: Feminism, litteratur, livet i LA.
  Du är super på att formulera dig, är själv en skrivande människa och riktigt njuter av att läsa välskrivna bloggar. Du, Linn Jung och Amanda Audas-Kass, tack för att ni skriver.

 • Reply Anna 21 februari 2019 at 23:48

  Ålder: 28
  Land och/eller stad: Åbo, Finland

  Talar följande språk: Svenska, finska och engelska plus tyska någorlunda.
  Läst bloggen sedan: Tror jag kom in på bloggen för första gången (via Linn Jung om jag minns rätt) under hösten 2013 då ni hade flyttat till LA.
  Bästa lifehack: Öh det här var ju skitsvårt! Men typ att fixa allt färdigt kvällen före så slipper man stressa på morgonen. Det är så skönt när man har tagit fram kläder och packat väskan och fixat mellanmål o.s.v. Urtrist och gammalt tips, I know, jag är kanske inte så lifehackig av mig xD Inväntar istället alla övriga bloggläsares fina tips 🙂
  Gillar mest att läsa om: Allt som rör feminism, politik och livet utomlands.

  • Reply Peppe Öhman 24 februari 2019 at 15:14

   TACK för att du säger så. Blev glad <3

 • Reply Nora 22 februari 2019 at 00:14

  Ålder: 34 (men tänker alltid att jag är ett år äldre än vad jag är)
  Land och/eller stad: Raseborg

  Talar följande språk: sve, fi, eng, it
  Läst bloggen sedan: dens arla ursprung
  Bästa lifehack: ta glädjen ut i förskott, skippa vissa skönhetsnormer som att raka sig/ använda bh.
  Gillar mest att läsa om: feminism, dina länkar till intressanta artiklar/ poddar, hästar 💓

 • Reply Johanna 22 februari 2019 at 01:00

  Ålder: 30
  Land och/eller stad: Finland, Nykarleby

  Talar följande språk: Svenska, finska, engelska. Tyska, spanska och ryska har hag studerat, men de är på försvinnande pga brist på övning.
  Läst bloggen sedan: Magnus berättade i radio att ni väntade barn, och jag blev nyfiken på vem han ska ha barn med.
  Bästa lifehack: Prioritera det roliga framom måsten.
  Gillar mest att läsa om: Feminism och vardag.

 • Reply Linda 22 februari 2019 at 01:28

  Ålder: 43 år
  Land och/eller stad: Umeå, Sverige!
  Talar följande språk: Svenska, engelska, spanska och lite franska.
  Läst bloggen sedan: förra året tror jag? Hittade nog hit via insta.
  Bästa lifehack: Har aldrig funderat över det förrän nu.. Resorb och post-it lappar kanske? 😉
  Gillar mest att läsa om: ALLT! Låter som en klyscha, men gillar blandningen otroligt mycket. Din blogg sticker ut tycker jag – man får veta om livet i LA, om din familj, du skriver så bra om feminism också. Lite outfits emellanåt är kul.

 • Reply Marica 22 februari 2019 at 02:06

  Hej hej, jag hänger här, och det har jag gjort sen 2006 (kanske?) eller 2007. Kommer inte riktigt ihåg när jag först hittade till din blogg, men den har varit ett dagligt inslag i min vardag sedan dess.

  Kommer från Finland, Vörå, talar svenska, finska och engelska. Kan fråga klockan på tyska och förstå svaret, presentera mig på franska och sen göra mitt bästa för att se intresserad ut när de talar tillbaka. (Det är ju så vackert språk, jag borde verkligen lära mig det nån dag!) samt förstå helheten i vad som diskuteras på en lunch med Italienare, samtidigt som jag nickar, skrattar och håller med – för att sen svara på engelska och hoppas de förstår mig. Gaah, jag måste skärpa mig. Språk är en tillgång och jag tror verkligen att jag har ett öra för det, men sålänge jag inte anstränger mig så lär jag mig inte heller, hur många förutsättningar som än finns där.

  När det kommer till life hacks har jag inte så många. Kanske att man alltid ska försöka trivas, om man sen likväl inte gillar läget så kan du iallafall veta att du försökt. Ja, eller nu kom jag på en superkraft jag har – när jag behöver vara hemifrån på obekväma tider (jag reser ca. 10 dagar i månaden från jobbet) så bestämmer jag mig bara för att skippa dåliga samvetet och njuter av vad det ger istället. Njuter av maten, kulturen, livet dit jobbet tar mig, istället för att gnagas av ett dåligt samvete över läxor som inte läses med barnen, mat som inte görs eller hus som inte städas – där min partner gör det istället. (Men han jobbar då igen 60% och vi har löst livet på så sätt just nu) detta är alltså i min värld bara nåt man behöver bestämma sig för. Det fungerar, och har gett mig så mycket bättre livskvalitet. Att resa i jobbet är ansträngande från förut, så att dessutom göra det med en touch av dåligt samvete är bara en onödig energiförlust som inte ger något åt någon. Och det går säkert att applicera på många andra saker som träning, utekvällar med vänner, sovmornar, varför göra något och må lite dåligt över det samtidigt? Så dumt! Fungerade även tidigare när jag skiftesarbetade och kunde vara hemifrån 5 kvällar på raken. (Alla vet att kvällarna i en barnfamilj är when the *magic happens) då drack jag kaffe och bloggade i timmar på förmiddagarna när jag var ensam hemma i lugnet, skrattade och njöt av en micrad middag på jobbet med kollegorna.

  När det kommer till vad jag helst läser här så gillar jag kombon, det finns lite av allt. Nu har du dessutom lagt till katter i detta vilket alltid gör saker bättre. Sen gillar jag starkt dina reflekterande inlägg gällande karriärer eller feminism. Mera sånt tack!

  Men ja, jag ställer en bonusfråga, vet inte om man får det men gör det iallafall – eftersom jag reser mycket i jobbet och sitter i flyg långt, långt mer än naturen skulle önska, samt semestrar däremellan, så lämnade jag att fundera på ditt inlägg här om dagen som tangerade flygskammen. Hur ser du själv på ert/ditt flygande? Ni reser ju ändå en hel del, vilket jag förstår när ni bor så långt från vänner och familj samt jobbar som ni gör, men att resa är ju ändå alltid ett val. Så jag vill gärna veta hur ni funderar/beslutar kring vilka resor är värda att göras för er/dig? Är det upplevelserna, vännerna, familjen, jobbet eller annat?

  Tack för en bra blogg!

  *arbetslägret och taxitjänsten kickar in

  • Reply Peppe Öhman 22 februari 2019 at 07:16

   Tack för bra lifehack och långt svar! Blev glad över att få vara en liten liten del av din vardag sedan så länge. Har inte tidigare tänkt på bloggen som en el av nåns vardag, det kändes mycket fint. Gällande resandet så tänker jag MYCKET på det. Jag tänkte säga att vi inte flyger på semester längre, bara hem till Stockholm/Helsingfors. Men det stämmer inte för vi flög ju för att hälsa på vänner i Dubai förra året. Jag tänker mycket på just flygande och försöker trappa av det så vi bara flyger när vi ska till Norden och stannar i flera månader.

 • Reply Hanna 22 februari 2019 at 05:08

  Ålder: 38
  Land och/eller stad: Stockholm

  Talar följande språk: Svenska, skolengelska
  Läst bloggen sedan: evigheter <3
  Bästa lifehack: just nu inspirerad av Blankens fredagar, göra dem riktigt bra
  Gillar mest att läsa om: vardag, mysiga ställen i stan, life

 • Reply Sofia 22 februari 2019 at 06:24

  33-årig kvinns från Bennäs som talar svenska. Har läst din blog allt sedan du fick Vidar och skrattade ihjäl mej till ”hitta babyn” eller nu vad det hette 😂
  Gillar att läsa om majlis, hästar, vad Magnus jobbar med, hus och hem ni besöker och skillnader mellan Finland och USA. Uppskattar också att du inte förskönar allt som hur du har det och hur du är! Bästa lifehacket är nog att ta alla tillfällen i akt till att njuta och vara glad. Tack Peppe, du är fin!

 • Reply Jessica 22 februari 2019 at 07:23

  Ålder: 40.
  Land: Sverige.
  Språk: Svenska, finska, engelska.
  Lifehack: Barnvakt!
  Gillar mest att läsa om: LA

 • Reply Matilda 22 februari 2019 at 07:42

  Ålder: 30
  Land och/eller stad: vagnhärad,sverige

  Talar följande språk: svenska, engelska
  Läst bloggen sedan: strax innan vidde föddes.
  Bästa lifehack: låtsas att ingenting är pinsamt. Då blir fler saker gjorda och förre saker pinsamma. Plus att om man gör nått som faktisk ÄR pinsamt men låtsas att det inte är det så ser nån som tycker det man gjort är pinsamt och då tänker den ”men den kunde och tyckte inte det var pinsamt” så vågar den göra nästa gång. Win win och så har man spritt braigheter.
  Gillar att läsa om: hästar, LA, barnen längre texter skrivna av dig.

  • Reply Sunni 23 februari 2019 at 10:27

   Vilket bra lifehac.

 • Reply Hanna 22 februari 2019 at 07:51

  Kvinna 35 år som bor i Raseborg. Läst bloggen dagligen sedan 2011. Talar svenska, finska, engelska och teckenspråk. Bästa lifehack är att sluta umgås med människor som tar mer än de ger. Gillar både vardagsskildringar och då du skriver om politik/ideologi och ber läsarna dela av sina åsikter eller erfarenheter.

 • Reply Kattgalen 22 februari 2019 at 09:40

  Kvinna 35 år. Har läst bloggen sen … hm, 2007? Men hade en längre paus på 1-2 år. Läser sporadiskt, men sen ofta många inlägg på en gång. Kommenterar sporadiskt med olika namn och e-postadresser tror jag . Är inte säkert vad jag använder, glömmer det alltid. Vi träffades en gång på ett seminarium (minns ej när, Pohjola-Norden). Var lite konstigt att se dig i realiteten, det var som att träffa en kändis och var nog nervös när vi talades 😀 (förstår inte varför jag var nervös. Tror inte jag skulle vara det i dag. Kände mig som en stalkare för att jag har läst din blogg så mycket. Jo, ingen logik här)

  Bäste lifehack: Lägga sig tidigt. Tok mig många år att fatta att man har jo flera timmar på morgonen om man lägger sig tidigt. Man har alltså lika mycket vaken tid. Gillar att vara tidigt uppe på veckoslut nuförtiden.

  Älskar katter, så det var överraskande att jag får även här kattinlägg.

 • Reply Ella 22 februari 2019 at 10:17

  Ålder: 26
  Land och/eller stad: Helsingfors
  Talar följande språk: svenska, finska, engelska, spanska och knagglig franska
  Läst bloggen sedan: kanske 2009? Gick i gymnasiet då ännu iaf, tänk att det faktiskt börjar bli 10 år sen dess!
  Bästa lifehack: Hmm svårt… ett som jag har använt mig av själv nyligen, kanske självklart men: tala med nära vänner/familj när man har ett problem eller är ledsen över nånting, fast det känns som en onödig eller liten grej, det känns alltid bättre efteråt. Ett mindre seriöst: om du vill se på en serie medan du städar men dammsugaren överröstar ljudet, använd bluetooth-hörlurar så kan du höra allt trots att dammsugaren är på! Funkar också med podcast/ljudbok/musik förstås.
  Gillar mest att läsa om: Barnen, deras uppväxt i USA, kulturskillnader, feminism, etc. Ett mera specifikt ämne jag gärna skulle läsa mera om är hur barnens svenska språk är nu när ni inte har bott i Norden på länge (lär ni / tänker ni lära dem att läsa och skriva svenska t.ex.). Tack för en intressant blogg!

 • Reply MC 22 februari 2019 at 11:12

  Ålder: 38 (snart 39😯)
  Land och/eller stad: Växjö

  Talar följande språk: Svenska, engelska, tyska
  Läst bloggen sedan: Minns inte!
  Bästa lifehack: lita på magkänslan. Den har aldrig fel.
  Gillar mest att läsa om: vardagslivet, dina analyser som får mig att tänka och många gånger tänka om. Vill gärna läsa mer om Magnus, eller kanske ett gästinlägg! Han verkar så rolig och jag inbillar mig att han har torr pappa-humor.

  • Reply Peppe Öhman 24 februari 2019 at 08:55

   BRA idé! Magnus ska få synas i ljud och bild och text på bloggen <3

 • Reply Wilhelmina 22 februari 2019 at 12:19

  Ålder: 43
  Läst sen fem år, kanske längre?
  Bor i Stockholm men är från Helsingfors
  Mitt lifehack gäller faktiskt barnen och det är: ta ALLA strider. Bråkar nästan aldrig med mina numera halvstora barn om kläder/skärmtid/läggdags etc för dom vet att det som vi föräldrar säger är hur det är. Annars bråkar och diskuterar vi om mångt och mycket men aldrig tjafs om just vardagliga saker som handlar om att de ska vara mätta, ha sovit tillräckligt, gjort sina läxor. Värt nu men jobbigt på vägen ibland.

 • Reply Wilhelmina 22 februari 2019 at 12:21

  Svarade ju bara på hälften av frågorna… talar finska svenska engelska och franska, halvbra tyska och spanska.
  Läser helst om medier, journalistik och LA

 • Reply Ulrica 22 februari 2019 at 13:57

  Kvinna, 40 år, mindre stad i Sverige. Talar svenska, engelska och (för) lite spanska. Har läst bloggen i kanske 4 år, minns inte hur jag hittade den, antagligen via Cecilia Blankens.
  Mitt bästa life hack är att alltid ha ngt att fira, om så bara vädret, en bra dag i skola/på jobb/namnsdagar/fyllivalfrittkul.
  Gillar mest att läsa om…allt, blandningen är det som gör din blogg så oerhört bra! Sen är jag en sucker för palmbilderna😘🌴.

 • Reply Sanna 22 februari 2019 at 17:14

  Ålder: 32
  Land och/eller stad: San Diego, CA, USA

  Talar följande språk: Svenska, engelska, samt pluggar spanska 10 minuter om dagen på Duolingo så vi får väl se hur det går.
  Läst bloggen sedan: Ingen aning faktiskt?
  Bästa lifehack: Att köpa färdighackad vitlök och ingefära på burk. SÅ mycket lättare att laga rolig mat när man inte behöver skala och hacka en massa vitlöksklyftor.
  Gillar mest att läsa om: Hästar, vardag, livet i LA, feminism, lästips, så det mesta du skriver om typ? Och katter!

 • Reply Basse 22 februari 2019 at 22:10

  Ålder: 47
  Land och/eller stad: Helsingfors

  Talar följande språk: finska svenska engelska litet tyska
  Läst bloggen sedan: jättelänge
  Bästa lifehack: göra nya grejer
  Gillar mest att läsa om: sånt som genererar respons. Utan interaktion är bloggen halv.

 • Reply Ellen 22 februari 2019 at 23:06

  Ålder: 45
  Stad: Stockholm
  Språk: Svenska, engelska, estniska och borde – med tanke på vad jag pluggat – kunna prata franska, tyska och italienska. Begriper språken hjälpligt i alla fall men får tunghäfta.
  Läst bloggen sedan: Sporadiskt i jättemånga år (hittade via Onekligen). Regelbundet i något år.
  Bästa lifehack: Ljudböcker! Jag kan vika ett ton tvätt, promenera vartsomhelst, vänta ut fotbollsträningar etc. i oändlighet om jag får ha en bok i öronen. Och planering. Låter tråkigt, men jag är fasiken Queen of planering och det gör att jag inte behöver förlora förståndet mer än några gånger i veckan. 😉
  Gillar att läsa om: Jag vill ha just den blandningen du ger! Politik, samhällsföreteelser, vardagsbeskrivningar, barn, jobb, djur och allt vad det kan vara. Det är sådant jag pratar med min man och mina vänner om och jag älskar det! Jag uppskattar din blogg – dig! – massor!

 • Reply Jenny 22 februari 2019 at 23:25

  Ålder: 33
  Land/stad: Åland
  Språk: svenska, engelska, hyfsad finska, tv-serie-spanska (mest svordomar)
  Läst bloggen sedan: i perioder sedan före ni flyttade till LA, regelbundet nu ett par år
  Bästa lifehack: gul lök och dess MAGISKA bacillbekämpning! funkar på snor, hosta, öronvärk osv., billigt och kan verkligen inte skada och får inga konstiga biverkningar i kroppen så som mediciner kan ge – så blir alltid ORIMLIGT irriterad när folk fnyser och avfärdar tipset som flum eller hippiemetod (jag är inte flummig, tvärtom!).
  Gillar mest att läsa om (i bloggen): hästarna, vardagsbestyr, tips på vegetarisk mat (har fem vegekokböcker, använder dem sällan, men de är iaf snygga i kökshyllan – MÅSTE bli bättre på vegetarisk mat i år).

  • Reply Anna 23 februari 2019 at 06:09

   Men hur gör du med löken, äter man bara stora mängder rå eller? Vilket bra tips så berätta gärna mera!

   • Reply Jenny 24 februari 2019 at 00:41

    Hacka i klyftor (behöver inte ens skalas), lägg i en djuptallrik och ställ bredvid sängen till natten. Om man tycker lukten är alltför vidrig kan man också skiva ner lite färsk ingefära och koka upp lite vatten som man häller över (så gör jag oftast). Gör så några nätter, 1-2 brukar räcka (hos oss iaf) innan man sover bättre och snoret/hostan börjar ge med sig.

    Mot värk i öronen (direkt man känner av det) kan du skära upp en lök på halva, sedan ”rugga upp” lite löksaft, ta en bomullspad/tuss och doppa i löksaften och sen in i örat (inte för långt, se till att det inte kan fastna osv). Håll tussen en timme ungefär, byt sedan ut den några ggr eller lägg in en för natten. Några omslag brukar redan hjälpa innan man känner att värken lättar. Om det fortsätter har det förmodligen blivit alltför infekterat och då ska man ju såklart gå till vårdmottagning.

    Men jag tycker att hos oss har det hjälpt bra som första hjälp med att använda gul lök som basiluskborttagning.

    • Reply pam 27 februari 2019 at 02:56

     Tack för bra tips!

 • Reply emzi 22 februari 2019 at 23:34

  Ålder: 30
  Land och/eller stad: Helsingfors

  Talar följande språk: Svenska, Finska, Engelska
  Läst bloggen sedan: Sedan Papper-tiden, alltså en EVIGHET.
  Bästa lifehack: Just nu så to-do lista. Har fått mig att få mera gjort.
  Gillar mest att läsa om: Vardagen och böcker och tips om allt möjligt. 😀

 • Reply Lina 23 februari 2019 at 00:45

  Ålder: 34
  Land och/eller stad: uppsala/los angeles

  Talar följande språk: svenska, engelska
  Läst bloggen sedan: on and off i några år
  Bästa lifehack: varje gång jag ska göra något lite jobbigt och börjar tänka att nej ska jag verkligen, då säger jag till mig själv -jag gör det för framtids-Lina hon kommer bli så glad! Så går det oftast lite lättare iaf.
  Gillar mest att läsa om: vardag i LA eftersom jag saknar det så mycket när jag är i Sverige. Min kille bor i LA sen några år tillbaka och jag åker över så ofta jag kan.

 • Reply CC 23 februari 2019 at 00:47

  Ålder: 46
  Land och/eller stad: Stockholm, Sverige
  Talar följande språk: svenska, engelska, tyska, franska
  Läst bloggen sedan: Ni flyttade till LA, hittade den genom en kompis som bor där (bodde själv i US i 10 år för jobb)
  Bästa lifehack: Gör roliga saker, funkar inte det, bit ihop, det blir bättre snart. Sitt inte fast, flytta på dig.
  Gillar mest att läsa om: Livet någon annanstans. En annan typ av vardag.

 • Reply Jessica Segerberg 23 februari 2019 at 01:19

  Ålder: 29
  Land och/eller stad: Stockholm

  Talar följande språk: svenska & engelska
  Läst bloggen sedan: Nu i höstas! Hittade dig via Hanna Rosells blogg.
  Bästa lifehack: slå ett kokt ägg i bordet så står det av sig självt, slipp äggkoppen.
  Gillar mest att läsa om: Dina USA analyser, dina analyser överhuvudtaget, vanliga livet, ditt skrivande, om hästar och vad det ger dig. Älskar lästipsen! Tack för en så balanserad, intelligent och ödmjuk blogg!

 • Reply Maria 23 februari 2019 at 02:32

  Ålder: 31
  Land/stad: Umeå och Vasa
  Talar följande språk: svenska, engelska, finska och håller på med att lära mig portugisiska.
  Läst bloggen sedan: Jag tror jag började precis innan ni flyttade till LA.
  Bästa lifehack: Försöka sätta linser/bönor på blöt varje kväll så så går det snabbt att laga mat nästa dag + billigt och gott.
  Gillar mest att läsa om: allt, men speciellt uppskattar jag dina tips på artiklar, tv-serier, poddar och böcker. och så har jag försökt anamma några av de motton som du delat med dig av, tex våga fråga och it’s not too late and you’re not too old.

 • Reply Anna 23 februari 2019 at 06:15

  Jag är 48 och bor i mellanvästern i USA.
  Talar sv, eng och läste ett par till i skolan…
  Har läst bloggen sedan kanske 2016?
  Bästa lifehacket är absolut att gå och lägga sig tidigt, så härligt att vakna tidigt och dessutom utsövd – eller bara ha tid att sova igen förlorad sömn!
  Gillar det mesta du skriver om men kanske speciellt när du skriver om det du jobbar med. Skulle gärna läsa lite mer om vad Magnus gör (blev inspirerad av någon som skrev det ovan), kanske kunde han tipsa om inspirerande böcker (han nämnde väl The Secret i en av dina filmer). Kul även att läsa om kulturskillnader, framtidsplaner och coaching. Annat kanske lite otippat som jag gillat var när du skrev om när du blev spådd(!) och tips på enkel veg mat!

 • Reply Lou 23 februari 2019 at 09:13

  Ålder:48
  Finland – Korsholm
  Svenska, finska, engelska, danska, norska
  Läst från och till länge sen Vidar ungefär
  Lifehack: vara snäll se de goda i folk men säga nej om man blir utnyttjad. Städa köket genast, lukta gott har parfym i bilen, bada, läser och skriver snabbt, gilla högt o lågt akademisk text och damtidningar, Wahgrens värld och Babel !
  Mellan raderna toppen Karin och du kompletterar varandra och har kul mellansnack. Kanske mera mellansnack i podden 😂. Recensera kokböcker eller självhjäps-eco-böcker nån gång.
  Bra blandning av vardag o fest. Majlis (så gullo) vardag kul med bilder från tex loppisshoppingen… hur är amerikaner på riktigt? Är de svårt att bli riktigt nära vän med dem? Är ni mest med folk med sveska rötter?
  Hur är amerikanska barn i förhållande till nordiska? Vad handlar man till vardags? Eller är maten hemlevererad?
  Har du börjat äta nya grejer i LA
  Heja dig lär dig klippa podd själv coolt fast kanske svårt att klippa egen podd??
  Over and out

 • Reply Catharina Mabon Tomic 23 februari 2019 at 10:46

  Hej,
  Ålder: 56 år
  Bor: Stockholm o Flachau (Österrikiska alperna)
  Sptåk: Svenska, Engelska o Tyska
  Har läst din blogg i några månader.
  Lifehack: Våga hoppa o våga säga ja, även fast du inte vet var eller hur du landar. Våga följa magkänslan.
  Gillar på din blogg: dina betraktelser om livet o dina funderingar om ditten o datten. Tänkvärt och bra! Tack!

 • Reply Carin 23 februari 2019 at 10:54

  Ålder: 49 år
  Sverige/Västkusten
  Svenska, engelska samt begränsat med franska, tyska, italienska och spanska (mest för att de ligger i träda och behöver väckas till för att bli användbara
  Läst din blogg sedan din singeltid, men är en oregelbunden läsare så ibland får jag läsa ikapp någon månad eller två. Är kass på att kommentera, mest för att jag läser via mobil och är lat (=dålig kombination) och skyller helt klart på min ålder. Hör till den försvinnande minoritet som gillar att läsa pappersböcker samt att tala i telefon när det handlar om tvåvägskommunikation.
  Det bästa jag gjort var att skaffa en väluppfostrad man, så tacksam över mina svärföräldrar! De har uppfostrat två söner till fantastiska äkta män. Jag och min man har aldrig någonsin grälat om städning (han kanske grumsar ibland att jag är slarvig…) eller pengar, eller vems tid som är mest värdefull. Vi lever inte tjafsfritt så klart men väldigt jämlikt. Nu har vi inga barn, men jag ser hur min svärfar agerar och hur min svåger agerar och har svårt att tänka mig att min man skulle agera annorlunda.
  Jag gillar en allmän kost och du har en bra blandning, det är det som gör denna blogg håller så bra klass! Tack! Dock är jag dålig på att använda mig av både ljud och rörliga bilder (pod/vlog), men beror nog på en överhettad hjärna (pga jobb 100% och studier 50%).

 • Reply Ronja 23 februari 2019 at 12:54

  31
  Borgå
  Svenska, finska, engelska
  Läst bloggen i ca ett år
  Tycker mest om vardagsinläggen, boktips, podd tips, lästips i alla former :). Läser gärna mera om aktuell politik i USA och kulturskillnader

 • Reply Cecilia 23 februari 2019 at 13:22

  Ålder 42 på det 43e
  Land: Sverige, Lund
  Språk: Svenska, Engelska, lite tyska, lite lite franska och har faktiskt pluggat arabiska på universitet en gång i tiden
  Läst: Typ för någon månad sedan, följer dig på Insta. Hittade dig via Cecilia Blankens och Hanna Rosell
  Lifehack: Göra veckomenyer och storhandla. Så många vuxenpoäng så det dundrar. Annars skippa stressen över ett insta vänligt hem, det får ligga legobyggen på soffbordet och vara lite grejor (mycket) framme. Ingen är perfekt!
  Gillar mest om att läsa: Om det vardagliga

 • Reply Harriet 24 februari 2019 at 02:47

  Ålder: 53
  Land och/eller stad: Helsingfors
  Talar följande språk: Svenska, engelska, finska. tyska och lite franska
  Läst bloggen sedan: Länge! Tror jag började typ när du fick Vidar.
  Bästa lifehack: 1. Res off season 2. Packa lätt 3. När du packar – använd sådana små packningspåsar så man kan separera tröjor, underkläder etc. – det är helt suveränt! Vik grejerna Marie Kondo-style i påsarna så att du lätt ser vad du har. (jag vet, låter lite OCD – men är suveränt – speciellt när byter ställe ofta.)
  Gillar mest att läsa om: ditt liv i LA, reflektioner och analyser kring feminism, politik, litteratur, samhällsfenomen etc

 • Reply Mimmi 24 februari 2019 at 03:15

  Ålder: 29
  Land och/eller stad: Linköping, Sverige
  Talar följande språk: Svenska, engelska
  Läst bloggen sedan: Ca 1 år tillbaka?
  Bästa lifehack: Hm, hur ska jag uttrycka det här? Att bestämma levnadsregler (?) som är typ ”absoluta”? Jag försökte under flera år att börja äta mer vegetariskt men det blev liksom ingen större skillnad, när jag ( för 7 år sen, efter att ha läst eating animals) bestämde mig för att bli vegetarian blev det så lätt och jag var/är så sjukt nöjd med det beslutet! I höstas bestämde vi oss för att sluta köra bil inom stan och istället cykla överallt, så lätt att göra när det liksom är en ”regel”, man behöver inte fundera i varje situation och fatta så mycket beslut (att cykla överallt är förövrigt också ett lifehack (fattar dock att det inte funkar i alla städer/livssituationer/om en ej bor på cykelavstånd till saker) – en får massor vardagsmotion, det är gratis, en kommer liksom hela vägen fram (inte till en parkering) och, framförallt, så bra klimatsamvete!). Med det sagt gör vi såklart också undantag, men då är det i de situationerna som det behöver fattas beslut.
  Gillar mest att läsa om: Feminism, politik, klimatfrågor

 • Reply Sofia 24 februari 2019 at 06:09

  2019 at 13:22
  Ålder: 44, inne på mitt 45:e!
  Land: Sverige, Stockholm
  Språk: Modersmål -svenska. Engelska, franska, persiska och khmer -i fallande grad av kunskapsnivå.
  Läst: Till och från i kanske 2 år, hittade hit via Blankend blogg som jag inte läser längre. På senare tid typ varje dag så gillar verkligen att du uppdaterar ofta. Tack, tack!
  Lifehack: Var lat från början i en relation och speciellt om ni har barn. Alltså ej lat såsom smita undan eller ej göra sin del men lat som i att ej ta på sig extrauppgifter, sätta en hög lägstastandard på städning etc + hitta jämställd man + all ledsamhet/oro blir enklare att hantera i med hög puls i friska luften + barn behöver oftast rastas ute (kan kombineras med punkten ovan)
  Gillar mest om att läsa: Lästips, reflektioner på aktuella debatter, familjevardag i LA, jmfr LA-Sthlm/Helsingfors

 • Reply Liljan 24 februari 2019 at 08:19

  Lite seg som vanligt, men men 🙂

  Ålder: 31
  Land och/eller stad: Huvudstadsregionen i Finland

  Talar följande språk: svenska, finska, engelska och swahili. Tyskan har jag glömt
  Läst bloggen sedan: 2007 kanske?
  Bästa lifehack: tar man på strumpor så känns inte smulorna på golvet
  Gillar mest att läsa om: vardag! Hästar o livet o familjen o sånt 🙂 men också allt som händer i världen som du analyserar så bra.

  Kom förresten att tänka på dej/er och den tidigare idrottsdiskussionen (dryga året sedan?) när jag läste detta: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/9man5l/hela-fotbollens-bast-bevarade-hemlighet inte sett dokumentären dock

  • Reply Sofia 25 februari 2019 at 10:47

   Ha ha bästa lifehacket! Jag går med flip flops inomhus pga det 😊

 • Reply En lista med lifehacks - Livet & LA 24 februari 2019 at 08:54

  […] tack för alla svar och alla lifehack i det här inlägget! Jag behövde tydligen lite bekräftelse, efter att ha läst allt snällt ni skrev om bloggen bara […]

 • Reply Morjam 24 februari 2019 at 10:42

  Ålder: 33
  Land och/eller stad: Dunedin, Nya Zeeland

  Talar följande språk: svenska och engelska (och pyttelite tyska)
  Läst bloggen sedan: kanske tre-fyra år tillbaka
  Bästa lifehack: just nu är det att läsa e-bok eller lyssna på ljudbok samtidigt som jag nattar bebisen, då känns det inte lika mycket som att det tar en evighet
  Gillar mest att läsa om: amerikansk politik, feminism, vardagen, skrivande, alla bra tips på poddar, artiklar etc.

 • Reply Christel 24 februari 2019 at 11:38

  Land och/eller stad: Sverige, Umeå

  Talar följande språk: Svenska, engelska
  Läst bloggen sedan: Sedan Livet och Helsingfors-tiden
  Bästa lifehack: Vet inte om det är mitt bästa men; undvik soffan innan kl 20 – livet blir roligare då 🙂 Hamnar man i soffan tidgare ärdet risk man aldrig kommer upp 🙂
  Gillar mest att läsa om: Vardagsgrejer faktiskt 🙂 Hur du/ni lyckas jobba och puzzla med aktiviteter trots en tvååring är väldigt imponerande!

 • Reply Marie 25 februari 2019 at 00:35

  Oj, lite sen på denna men här kommer det:

  Ålder: 49
  Land och/eller stad: Sverige, Täby utanför Stockholm

  Talar följande språk: Svenska, engelska och hjälplig tyska
  Läst bloggen sedan: Oj, en två-tre år mer frekvent. Tidigare trillade jag nog in då och då
  Bästa lifehack: Som någon ovan skrev, gör veckomenyer och storhandla. Från det att vi åker hemifrån till att vi är tillbaka från affären tar den ca 50 minuter. Så värt det alla andra dagar i veckan. Bjussar på en bonus också – köpte en sån här och då blev livet i köket så mycket lättare. Förstår inte hur vi klarat oss utan tidigare: https://www.youtube.com/watch?v=yDLW9LAIph8 Har gjort lökhackandet till ren glädje.
  Gillar mest att läsa om: Vardagslivet och dina tankar kring relationer. Sedan är det härligt att få drömma sig bort till värmen i LA också så klart.

 • Reply B-M 26 februari 2019 at 03:53

  Ålder:51 år
  Land och/eller stad: Finland Österbotten

  Talar följande språk: finska, svenska, engelska, förstår hyfsat bra tyska och franska, vill lära mig portugisiska
  Läst bloggen sedan: nåt år
  Bästa lifehack: när nåt känns jobbigt och trist att göra, typ städa, tvätta fönster, rensa ogräs etc. Tänk att : nu gör jag detta i 10 -20-30 minuter (välj tid) , efter det får jag sluta om jag vill, 10 minuter känns inte som en lång tid men man kan få mycket gjort bara man börjar på!! och då man en gång kommit sig igång så kanske man gör mera än 10 minuter iaf. Lifehack 2: skaffa häst och njut av livet :)!
  Gillar mest att läsa om: feminism, du brukar ha bra analyser

 • Reply Fredrika 26 februari 2019 at 13:16

  Kallas Kika och bor i Karleby
  46 år
  Pratar en österbottninsk dialekt, svenska, finska, engelska och pikulite franska.
  Har läst din blogg i 6-7 år, ungefär. Den har hängt med på min blogglista, många andra har bytts ut.
  Tips : Cykla i stället för att ta bilen och satsa på din parrelation ! Gillar att du skriver omväxlande om vardagliga ting, politik och tipsar om artiklar/böcker/poddar. Din blogg har gett mej nya infallsvinklar och tankar. Puss och kram 🙂

 • Reply Sofia 27 februari 2019 at 09:44

  Hoppar på lite sent, men har inte läst bloggar ett par veckor.

  Ålder: 31
  Land och/eller stad: Esbo

  Talar följande språk: svenska, finska, engelska
  Läst bloggen sedan: Hmm… sedan Vidar föddes eller lite före det tror jag.
  Bästa lifehack: köpa second hand, skippa köttet, gå sova i tid, och det nyaste jag lärt mig: ha en lapp på kylskåpet med allt som finns i frysen så att man inte hittar flera år gamla matlådor där!

  Gillar mest att läsa om: Vardag, hästar, ”debattinlägg”, och egentligen det mesta! Scrollar förbi det som inte intresserar, men tycker att du har en fin mix här!

 • Reply hanna 27 februari 2019 at 12:41

  Ålder: 43
  Land och/eller stad: Malmö
  Talar följande språk: svenska, engelska, danska, franska, rätt så knagglig tyska
  Läst bloggen sedan: Ett par år (vilket förmodligen är flera år eftersom tiden går så sablars fort) ”på riktigt”. Men snubblade faktiskt in på bloggen ett par gånger för jättelängesen när du bodde i Finland och jobbade med Papper? När jag hittade hit många år senare via Cecilia Blankens blogg fattade jag efter ett tag att aha, det måste ju vara den Peppe!
  Bästa lifehack: Svara inte ja eller nej på reflex – avvakta. Man kan be att få fundera och återkomma, man kan vänta ett par minuter/timmar med att svara på mejl/sms/meddelande. Gör att man minskar risken både att ta på sig för mycket och att missa kul saker. Och: Man får lov att återkomma och säga ”jag måste vid närmare eftertanke tacka nej till det här” eller ”det visade sig att jag ändå kan”. Världen går inte under och man minskar risken att själv göra det”
  Gillar mest att läsa om: Smarta reflektioner kring samtiden och aktuella frågor, vardagliga grejer.

 • Reply Lifehacks del 2 - Livet & LA 27 februari 2019 at 14:08

  […] kom så många OTROLIGT bra lifehacks på det här inlägget. Här ligger den första delen och nu kommer del två. (Glöm heller ALDRIG Hannas om att […]

 • Reply Lifehacks del 3 - Livet & LA 10 mars 2019 at 17:19

  […] kommer den sista högen med lifehacks från det här inlägget. Tusen tack för dem, hade väldigt kul när jag läste dem. Älskar att ni som läser den här […]

 • Leave a Reply